Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Oikeusasiamies: Passien ja henkilökorttien hakemisen viiveet voivat vaarantaa perusoikeudet

Passien ja henkilökorttien ajanvarausruuhka on riivannut Helsinkiä ja koko Suomea jo kuukausikaupalla.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen toteaa, että julkinen valta on vuosien 2021 ja 2022 aikana ainakin osittain epäonnistunut toteuttamaan asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn passi- ja henkilökorttiasioissa. Passi- ja henkilökorttien hakemiseen liittyneet viiveet ovat voineet osaltaan vaikuttaa kielteisesti perusoikeutena turvattuun oikeuteen lähteä maasta.

Helsingin Uutiset kertoi passijonojen tilanteesta maaliskuun alussa. Ajanvarauskalenterissa ei ollut välttämättä yhtäkään aikaa Helsingin lupapalveluihin, eikä myöskään naapurikaupunkien lupapalveluihin. Vapautuvat ajat ehtivät olla palvelussa vain hetken ajan. Jonottamalla paikan päällä passin voi saada, mutta jonot ovat ajoittain venyneet pitkiksi.

Tuolloin Helsingin poliisista kerrottiin, että tilanne on ollut vaikea koko koronan ajan.

Lisäksi koronarajoitusten purku tänä vuonna sai monet huomaamaan, että passi on mennyt vanhaksi.

Oikeusasiamiehelle on erityisesti helmikuun alun 2022 jälkeen tullut kymmeniä kanteluita aiheesta. Passi- ja henkilökorttiasiointiin ei eräillä poliisilaitoksilla ole joinain aikoina löytynyt lainkaan vapaita aikoja sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Toisilla laitoksilla ensimmäiset vapaat varattavissa olevat ajat ovat olleet useiden kuukausien päässä

Passi- tai henkilökorttiasiointi on tosin ollut mahdollista myös jonottamalla, mutta jonotusaika on voinut olla jopa tunteja. Aina ei ole tarvetta mennä poliisilaitokselle asti, mutta jos allekirjoitus ja sormenjäljet pitää uusia, se tehdään paikan päällä.

Oikeusasiamies korostaa ratkaisussaan, että asian viivytyksetön käsittely on perusoikeus ja viiveillä passin ja henkilökortin saamisessa voi olla kielteisiä heijastusvaikutuksia muiden perusoikeuksien käyttämiselle.

Laillisuusvalvonnan näkökulmasta olennaista on, minkälaisiin toimenpiteisiin poliisilaitokset ja Poliisihallitus ovat ryhtyneet havaittuaan tässä asiassa kysymyksessä olevat ruuhkat ja viiveet.

Poliisihallitus ei maaliskuussa vastannut Helsingin Uutisten haastattelupyyntöön mitä jonoille valtakunnallisesti aiotaan tehdä, ja Helsingin poliisista puolestaan vastattiin tuolloin, että mitään tavoiteaikaa, jossa henkilön pitäisi saada passi, ei ole asetettu.

Oikeusasiamies katsoo, että poliisi on reagoinut muuttuneisiin tilanteisiin monin tavoin pyrkien vähentämään ruuhkia ja nopeuttamaan asiointia. Hakemusten määrän raju nousu on kuitenkin ollut ilmeinen yllätys, johon täysimääräinen varautuminen ei selvitysten perusteella näytä onnistuneen. Käytettävissä oleva työvoima ei ole ollut riittävä siihen, että palvelutaso saataisiin kaiken aikaa pidettyä hyväksyttävänä.

Ruuhkat ja viiveet ovat johtuneet koronatilanteesta ja Ukrainan sodasta, joiden vaikutukset ovat olleet jossain määrin yllättäviä ja ainakin osittain vaikeasti ennakoitavia.

Oikeusasiamies on pyytänyt Poliisihallitusta ilmoittamaan 31.10.2022 mennessä, miten Poliisihallituksen kertomat toimenpiteet ovat vaikuttaneet, ja mikä tuolloin on lupapalveluiden palveluaikojen tilanne.