Asukasvalinta uusiksi: Näin voit jatkossa päästä Helsingin kaupungin vuokra-asuntoon erittäin kiireellisenä hakijana

Vuokralaisten valintakriteerit Hekalla eli Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa uudistuvat. Kiireellisyysluokkia on kolme kuten nytkin, mutta ne määritellään eri tavoin, jotta asunnot kohdentuisivat akuuteimmassa asunnontarpeessa oleville.

Erittäin kiireelliseen 1-luokkaan kuuluu jatkossa hakija, joka on asunnoton tai jota uhkaa asunnottomuus ilman omaa syytä. Erittäin kiireelliseksi katsotaan myös hakija, joka on muuttamassa Helsinkiin saatuaan työpaikan tai joka asuu erittäin ahtaasti, tai jolla on välttämätön esteettömän asunnon tarve.

"Niitä oli tyynyssä ja kiipeili jo verhoissakin" – Luteet pakottivat Annen ja Jaanan muuttamaan pois asunnoistaan ja heittämään liki kaiken pois, vuokranantajan suhtautuminen järkyttää

Luokkaan 2 eli kiireelliseen on siirretty muun muassa 18 vuotta täyttäneet hakijat, jotka asuvat vanhempiensa luona. Luokkaan 2 kuuluvat myös ahtaasti asuvat, esimerkiksi yksinhuoltaja, jonka kotona ei ole vanhemmalle omaa makuuhuonetta. Myös pariskunnat, jotka ovat eroamassa, eivätkä pysty muuttamaan erilleen asunnonpuutteen vuoksi, ovat luokassa 2.

Luokkaan 3, eli asunnon tarpeessa oleviin luetaan kaikki muut hakijat. Näitä ovat esimerkiksi hankalan työmatkan takia asuntoa hakevat.

Näiltä alueilta Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja haetaan eniten – kartettujen asuinalueiden lista yllättää

Nykyisin tilanne on ollut se, että jopa puolet kaikista asunnonhakijoista on ollut kiireellisyysluokassa 1. Uudella luokittelulla pyritään nostamaan kiirellisimmät hakijat paremmin esille. Samalla kriteerit on pyritty laatimaan mahdollisimman yksiselitteisiksi ja selkeiksi.

Noin joka kuudes helsinkiläinen asuu kaupungin korkotuki- tai ara-vuokra-asunnossa. Asuntoja ei jaeta jonotusperiaatteella vaan hakijan hakemuksessaan ilmoittamien tietojen perusteella.

Vuosittain Hekan asuntokannasta vapautuu noin 3 500 vuokra-asuntoa, minkä lisäksi uudistuotantona välitetään noin 500 asuntoa. Hakijoita on huomattavasti enemmän kuin asuntoja. Tällä hetkellä hakemuksia on reilut 10 000, mutta enimmillään niitä on ollut sisällä jopa yli 20 000.

"Aivan posketon" – kovat vesilaskut raivostuttavat vuokralaisia, senioritalossa asuvalle jopa 300 euron lasku, näin vastaa Heka

Asukasvalinnat Hekan asuntoihin tehdään kaupunkiympäristön toimialalla. Asuntopalvelu etsii ensisijaisesti asuntoon asukasta, ei hakijalle asuntoa. Kun asunto vapautuu, järjestelmästä poimitaan kaikki sillä hetkellä aktiiviset hakemukset, joissa on haettu sijainniltaan ja ominaisuuksiltaan vastaavaa asuntoa. Valinta tehdään hakijan asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella.

Lisäksi asukasvalintaa tehtäessä pyritään "yksittäisten vuokratalojen monipuoliseen asukasrakenteeseen sekä sosiaalisesti tasapainoisiin asuinalueisiin". Miten tähän päästään?

– Mikäli olisi tilanne, jossa kaksi täysin tilanteeltaan samankaltaista hakijaa olisi tarjolla tiettyyn asuntoon, valinnassa voidaan painottaa esimerkiksi yksittäisen vuokratalon monipuolista asukasrakennetta ja-tai sosiaalisesti tasapainoista asuinaluetta, valottaa yksikön päällikkö Ulla Kuitunen asuntopalveluista.

– Kenenkään asunnonsaanti ei kuitenkaan jää kiinni siitä, että hän edustaa jotakin joukkoa tai ominaisuutta eikä kenellekään tehdä kielteistä päätöstä.

Vaikka hakija ei tulisi valituksi johonkin asuntoon, on hakemus voimassaollessaan mukana muissa valinnoissa.

Vieraskielisten asukkaiden osuus ylitti 40% kahdella alueella Helsingissä, joissain kaupunginosissa osuus yhä hyvin pieni – "Ei ole ainoa mittari alueiden eriytymisessä"

Helsingin asuinalueiden eriytymisestä on puhuttu julkisuudessa useita vuosia ja asukasvalintaohjeessakin mainitaan, että huono-osaisuuden keskittymistä pitäisi välttää. Samalla asunnonhakijoita on kuitenkin yhdenmukaisesti, eikä epäsuotuisampi kohtelu monipuolisen asukasrakenteen nimissä ole oikeutettua.

Kuitunen muistuttaa, että hakijan äidinkieltä ei hakemuksessa kysytä, eikä se ole valintakriteeri.

– Asukasvalinnat tehdään aina siltä alueelta asuntoa hakeneiden hakijoiden joukosta. Helsingin kaupunki seuraa aktiivisesti kaupunkirakenteen kehitystä, myös asukasrakenteen osalta. Vieraskielisten keskittymistä on Helsingissä tapahtunut kuten muissakin suurissa suomalaisissa kaupungeissa, mutta Helsingissä maltillisemmin kuin muualla, Kuitunen sanoo.

– Vieraskielisten asukkaiden keskittymistä ei tapahdu vain Hekan asuntokannassa vaan myös ja erityisesti vapaarahoitteisessa vuokra-asuntokannassa.

Miksi Lauttasaaressa ei ole Hekan vuokra-asuntoja? – tässä selitys

HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

7 Hekan kerrostaloa puretaan Helsingissä – 1980-luvulla valmistuneita taloja ei kannata korjata

Uusi yksikkö asunnottomille avattiin Pasilaan: "Tarkoitus on, että tämä ei ole paikka, jonne ihmiset jäävät asumaan"

Kimppa-asuntoja valmistui meren rannalle Helsinkiin, mutta hakijoista oli pulaa – Näin paljon Roosa, 19, maksaa vuokraa 14-neliöisestä huoneesta

Helsingistä muutetaan muualle Suomeen jo enemmän kuin Nurmijärvi-ilmiössä – Samaan aikaan asuntoja valmistuu kaupunkiin kiivaasti: "Kyllä ne näyttävät varsin hyvin täyttyvän"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut