Onko tässä Helsingin ongelmallisin uimaranta? – Jos vesi ei puhdistu, koko uimaranta voidaan sulkea pysyvästi

Helsingissä on nyt yksi ongelmallinen uimaranta, jonka veden heikko laatu huolestuttaa viranomaisia.

Marjaniemessä taistellaan kehnolaatuisen uimaveden kanssa jo toista kesää peräkkäin. Ulosteperäisten bakteerien määrä on ylittänyt toimenpiderajat, mutta selittävää syytä ei ole löytynyt.

Jos ongelmaa ei pystytä ratkaisemaan, koko uimaranta voidaan joutua sulkemaan. Päätös olisi Helsingissä ainutlaatuinen, sillä pääkaupungissa ei ole koskaan jouduttu laittamaan uimarantaa kiinni terveyssyistä.

Viranomaiset ovat jo päättäneet, ettei rantaa tänäkään kesänä suositella uimakäyttöön.

Suolistoperäiset bakteerit voivat ihmiselimistöön päästyään aiheuttaa ripuliepidemioita. Näitä bakteereja ovat entero-, adeno-, noro- ja rotavirukset sekä salmonella-, shigella- ja enterohemorraagiset E. coli -bakteerit ja kampylobakteerit.

– Tätä ongelmaa ja sen alkuperää on selvitetty eri viranomaisten kanssa todella hartiavoimin. Esimerkiksi HSY on tutkinut, onko syy rannan viemäröinnissä. Suurin osa viemäreistä on jo tarkistettu, eikä niissä ole havaittu puutteita, kertoo Helsingin kaupungin vs. terveysinsinööri Sari Front.

Liikuntapalveluiden väki puolestaan pyrkii löytämään ratkaisuja siihen, miten rannalla parveilevia valkoposkihanhia voitaisiin hätistellä kauemmaksi.

Uimarannan läheisyyteen laskee hulevesiputki, mutta sen veden laatua on tutkittu, mutta ongelma ei ole siitä peräisin.

Vastaavat ongelmat ovat olleet riesana myös Vantaanjoen varrella, mutta siellä yhteys bakteerien määrän kasvuun on löydetty rankkasateista, jotka huuhtovat bakteereja jokeen.

– Itse en usko siihen, että Marjaniemessä on kyse tällaisesta ongelmasta. Siellä huonot tulokset eivät ajoitu vain rankkasateiden aikaan.

Tämän kesän ensimmäiset uimavesinäytteet otettiin Marjaniemestä kuluvan viikon tiistaina. Tulokset valmistuivat torstaina iltapäivällä ja niiden mukaan uimavesi on nyt laadultaan hyvää. Se ei kuitenkaan muuta tämän kesän tilannetta, sillä uintisuositukset tehdään aina seuraavaa kesää silmälläpitäen. Tänä kesänä Marjaniemen vettä testataan kahdeksan kertaa.

– Jos tämä jatkuu vielä muutaman vuoden, silloin ei auta muu kuin antaa nykyisen suosituksen sijaan uintikielto, Front sanoo.

Mikäli uimavesi luokitellaan huonoksi viiden peräkkäisen uimakauden aikana eikä veden laatua saada kuntoon, kaupungin terveydensuojeluviranomainen asettaa uintikiello.

Frontin mukaan näin voi tapahtua Marjaniemessä jo vuonna 2026.

Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Jaana Marttila ihmettelee Marjaniemessä jatkuvaa ongelmaa.

– On aika yllättävää, että Marjaniemessä on tällainen bakteeriongelma, koska sillä rannalla vesi kuitenkin vaihtuu varsin nopeasti.

– Tulee mieleen, että onko näytteet otettu oikeista paikoista vaiko esimerkiksi laiturin päästä, Marttila pohtii.

Hänen mukaansa on mahdollista, että uimaveteen päässeet bakteerit ovat peräisin myyrien tai jänisten ulosteista, jotka sadevesi on huuhtonut maalta mereen.

– Sitä on kuitenkin varsin vaikea testata, mistä eläimestä bakteerit ovat peräisin.

Marttila on itsekin uinut Marjaniemessä. Hänen mukaansa raja-arvojen ylityttyä viranomaiset helposti luokittelevat rannan sellaiseksi, ettei vedessä uimista suositella.

– En tiedä, onko näin tiukka sääntö ylipäätään järkevä, sillä ei ihmisten uimista huonolaatuisilla uimarannoilla voi kuitenkaan estää, Marttila arvioi.

Saastunut uimavesi on herättänyt paikallisten asukkaiden keskuudessa runsaasti keskustelua ja huolta.

– Kyllä tilannetta on seurattu ja kovasti on pohdittu, mikä on likaisen veden alkuperä. Jo kaksi tai kolme vuotta sitten huomasin, että rantahietikolla oleva sadevesiviemäri tulvii vettä mereen, kertoo Marjaniemi-seuran puheenjohtaja Sami Hämäläinen.

– Voisiko olla niin, että joku taloyhtiö on kytketty tämän viemärin kanssa ristiin? Jos niin on, silloin purkuputki on ilmeisesti tukossa ja jätevesi pääsee tulvimaan luontoon.

Tulvivan viemärin kansi sijaitsee viitisen metriä rantakioskilta Roihuvuoreen päin.

– Jos uimaranta jouduttaisiin sulkemaan, se olisi monille kova isku. Täällä käy paljon uimareita, eivätkä he ole pelkästään Marjaniemestä, Hämäläinen muistuttaa.

LISÄYS 10.6. kello 14.00: Juttuun lisätty tieto uimavesinäytteiden tulosten valmistumisesta torstaina.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut