Oulunkylästä ollaan myöntämässä 4 hehtaarin kehittämisvaraus kiinteistösijoitusyhtiölle – uutta rakentamista jopa 70000 kerrosneliötä

Oulunkylän keskustan kehittämisvaraus on ensi tiistaina esillä Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa.

Kaupunki on aiemmin kertonut, että täydennysrakentamisella suunnitellaan alueelle noin 1 300 uutta asukasta.

Kauppakeskus, terveysasema, kirjasto ja työväenopisto puretaan, puisto rakennetaan – Oulunkylän keskus täysin uusiksi: 1300 asukasta lisää

Lautakunnalle esitetään, että Oulunkylän aseman tuntumasta varataan 3,9 hehtaarin alue Kulmakivi Oy:lle. Kulmakivi Oy on hankekehittäjä ja kiinteistösijoittaja, joka toimii toisen varauksensaajan, Kiinteistö Oy Oulunkylän Kauppagallerian sopimuskumppanina.

Tarkoitus on neuvotella Ogelin liikekeskuksen 2045 ulottuva maanvuokrasopimus päättymään jo 2020-luvulla, jotta kauppakeskus voidaan purkaa ja aluetta kehittää etuajassa. Suunnitelmana on myös kaikkien koilliskorttelissa sijaitsevien rakennusten purkaminen.

Kehittämisvarauksen aikana alueelle suunnitellaan asuntoja ja merkittävä määrä liiketiloja. Laadituista havainnekuvista ilmenee, että korkein uusien rakennusten kerrosluku on 10–12 ja tyypillinen 7–8 kerrosta.

Alueen uusi asemakaava valmistuisi 2025, jonka jälkeen päästäisiin rakentamistöihin.

– Haluamme olla uudistamassa Oulunkylän keskustaa yhdessä nykyisen Ogelin liikekeskuksen osakkaiden kanssa sekä huomioida alueen asukkaiden toiveet alueen tarpeista. Oulunkylällä on rikas ja monipuolinen historia, suunnitteilla olevan hankkeen tarkoitus on monipuolistaa palvelutarjontaa ja tuoda uudenlaisia asumisen ratkaisuja nykyisille ja tuleville oulunkyläläisille, sanoo Kim Bono Kulmakivestä tiedotteessa.

Lautakunnalle esitetään, että kehittämisvarauksen saajalle sekä tämän myöhemmin esittämille toteuttajakumppaneille varataan alustavasti mahdollisuus toteuttaa enintään noin 70 000 kerrosneliötä (asuntotuotanto, liiketilat ja toimitilat) uudisrakentamista varausalueen koillis- ja lounaisosiin muodostettaviin kiinteistöihin, sekä maanalainen pysäköintilaitos ja huoltoyhteys.

Kulmakivi kertoo tiedotteessa, että asukkaiden toiveesta Mäkitorpan puisto on jätetty rakentamisen ulkopuolelle.

Rakennusliikkeillä on Helsingissä liikaa valtaa kaavoitukseen, sanoo ympäristöjuristi – Uusin huolenaihe kalliot Alppilassa: "Ihmettelen, ettei tästä ole suurempaa meteliä noussut"

Tavoitteena on kehittää Oulunkylän keskustasta viihtyisä, monipuolinen ja vetovoimainen kaupunginosakeskus, jossa on helppo liikkua.

Aseman läheisyyteen suunnitellaan tilat Ogelin kauppakeskuksesta siirtyvälle päivittäistavarakaupalle. Myös lounaisosaan on suunnitteilla uusi, riittävän kokoinen ruokakauppa, jolloin alueelle saataisiin lisää kilpailua.

Aseman puoleisten kortteleiden alle esitetään maanalaista pysäköintilaitosta, jonne sijoittuisi paitsi koko korttelin asukkaiden autopaikat, myös päivittäistavarakaupan huoltoliikenne sekä liityntäpysäköinti- ja pyöräpaikkoja.

Kirjastolle, työväenopistolle ja nuorisotiloille varataan uudet tilat aseman läheisten uusien asuinkortteleiden kivijaloista.

Oulunkylän terveys- ja hyvinvointikeskukselle suunnitellaan uudet tilat nykyisen paikalle kaupungin omana hankkeena.

Tälle kaistaleelle suunnitellaan uutta, 600 oppilaan peruskoulua – Tien toiselle puolelle uusia asuntoja

Helsingissä yleistynyt tapa varata laajoja alueita rakennusyhtiöille tai kiinteistökehittäjille on herättänyt myös kritiikkiä. Etenkin kun tiivistyvässä kaupungissa myös puistoihin ja metsiin kohdistuu rakentamispaineita.

Eläkkeellä oleva kaupunkiaktiivi ja ympäristöjuristi Lauri Nordberg muistutti äskettäin Helsingin Uutisissa, että kunnallisessa päätöksenteossa järjestyksen pitäisi olla se, että ensin kaupunki laatii kaavan ja vasta sitten mukaan tulevat kaupalliset toimijat, kuten rakennusliikkeet.

Näin pitäisi olla etenkin kaupunkilaisten käyttämien julkisten alueiden kohdalla. Järjestys on Nordbergin mukaan nykyisin usein päälaellaan.

– Johtavien kuntapoliitikoiden Helsingissä pitäisi valvoa asukkaiden etua, koska rakennusliikkeet tietysti yrityksinä ajavat liiketaloudellista etuaan, Nordberg paalutti HU:n haastattelussa.

Oulunkylän Kulmakiven taustalla ovat kiinteistöalan kehittäjät Kim Bono ja Marianne Kaunio sekä pohjoismainen kiinteistökehittäjä ja -sijoittaja NREP.

– Kulmakivi on erikoistunut ratkaisemaan monimutkaisia kaavakehityshankkeita uusin näkökulmin. Yhtiö toimii eri osapuolten keskeisenä linkkinä kaavoituksesta ja suunnittelusta aina kiinteistöjen rakennuttamiseen ja asuntojen omistamiseen asti, yritys luonnehtii verkkosivuillaan.

Pitkä työmaa kyllästyttää jo Maunulassa: "Liemessä on oltu, kun pysäkit ja reitti Lidliin muuttuu" – Raiteita kuvaillaan lottovoitoksi, mutta kaikki eivät tiedä minne ne vievät

Helsingin kaupunki toteaa, että sille on tärkeää raidejokerin ja pääradan solmukohdan kehittäminen Oulunkylässä. Hyvien liikenneyhteyksien varteen halutaan lisää asuntoja.

– Asuntorakentamisen lähtökohtana on laadukas suunnittelu, monipuolinen hallintamuotojakauma sekä huoneistotyypit, jotka täydentävät alueen nykyistä asuntokantaa. Tarkoitus on, että Oulunkylän keskustan kaupalliset palvelut monipuolistuvat, lisääntyvät ja säilyvät rakentamisen ajan. Lisäksi viihtyisään kävely-ympäristöön panostetaan, kertoo tiedotteessa kaupungin erityissuunnittelija Katharina Mead.

Isot hankkeet jäävät ensi kertaa kaupunkiympäristölautakuntaan tultuaan aluksi yleensä pöydälle, jotta lautakunnan jäsenet ehtivät kunnolla perehtyä asiaa. Tämä on odotettavissa myös Oulunkylän keskustan kehittämisvaraukselle ensi tiistaina.

Helsingin pienimmän asunnon omistava Ossi, 39, sijoittaa miniasuntoihin – Näin 11-neliöisestä yksiöstä tehdään tilaihme: "Komeroon mahtuu vaikka kanootti"

Helsingistä puuttuu yleinen hengailupaikka – "Nyt sellainen olisi mahdollista saada"

Uusi 9 kilometrin pyöräbaana Käpylästä Vantaalle olisi iso urakka – Käyttäjämääristä vain varovaisia arvioita, kustannuksista ei vielä tietoa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut