Nimco Noor, 47, pakeni repivää sisällissotaa Suomeen ja sai 8 lasta – "Nyt en pelkää elämässäni enää mitään"

Vuosaaressa asuva kahdeksan lapsen yksinhuoltaja Nimco Noor on kasvanut vaikeuksien keskeltä vahvaksi naiseksi. Noorin päiväkirjojen pohjalta on tehty elämäkerta.

Joulun jälkeiset päivät vuonna 1990 muuttivat miljoonien somalialaisten elämän. Afrikan sarvessa syttyi tuhoisa sisällissota, joka heitti kokonaisen kansakunnan väkivallan kierteeseen.

Syntyi pakolaistulva, jonka keskellä oli myös tuolloin 15-vuotias Nimco Noor.

– Muistan aivan selvästi sen päivän, kun ympäri Mogadishua alkoi kuulua ammuntaa. Ihmiset olivat levottomia ja he alkoivat paeta kaupungista. Me lähdimme kaupungista kävellen pakoon, kertoo nyt 47-vuotias Noor.

Sota jatkui ja pakolaisuudesta tuli koko arjen ahmaissut asia.

Edessä oli elämä pakolaisena omassa kotimaassa: Eylin, Bosason ja Kismayon kaupungit tulivat Noorin perheelle tutuiksi. Maan sisäistä pakolaisuutta kesti kaksi vuotta, kunnes Noorin täti soitti Keniasta ja kertoi, että siellä asiat ovat paremmin.

Keniassa Nimco sijoitettiin Marafan telttaleiriin, joka oli pystytetty pölyävälle kentälle. Ilmassa leijui savua, sillä perheet keittivät ruokansa avotulella.

Leirin käymälät olivat saastaisessa kunnossa ja jätösten seassa luikerteli matoja.

– Lopulta pääsin Nairobiin ja siellä elämä oli paljon parempaa, kävimme elokuvissakin, Noor muistelee.

Nairobissa hän tapasi myös tulevan aviomiehensä, joka asui Suomessa, mutta oli poikennut matkallaan juuri Nairobiin. Naimisiin mentiin pian.

Minun oli oltava vahva, ihan lastenkin takia.

– Suomen suurlähetystössä teimme perheenyhdistämishakemuksen ja mies palasi pian takaisin Suomeen.

Vuoden 1998 lopussa Noor sai hyviä uutisia: hakemus on hyväksytty ja Suomessa odotti uusi elämä. Se koitti seuraavana vuonna.

– Tulo Suomeen oli shokki. Jo lentokentällä minua oli vastassa poliiseja, jotka ottivat minusta ja pojastani valokuvat ja sormenjäljet. Oli aikamoinen järkytys, miksi pikkuvauvakin pitää kuvata, Noor muistelee.

Pieni perhe oli nyt kuitenkin yhdessä: ensimmäinen koti löytyi Vesalasta, mutta alkuvuosina he muuttivat tiuhaan.

– Meri-Rastilassa asuimme parisen vuotta, mutta Vuosaareen kotiuduimme jo vuosia sitten.

Perheeseen syntyi vuosien varrella kaikkiaan kahdeksan lasta.

Rakkaus ei kuitenkaan kestänyt ja Noor ja hänen miehensä erosivat vuonna 2010. Sen jälkeen Nimco Noor oli kahdeksan lapsen yksinhuoltaja.

– Se ei ollut helppoa, mutta minun oli vain oltava vahva, ihan lastenkin takia.

– Meillä oli kaiken aikaa erimielisyyttä esimerkiksi siitä, mikä on naisen rooli perheessä. Minä olen aina hoitanut perheen raha-asiat itsenäisesti, joten se ei tullut minulle yksinhuoltajana yllätyksenä.

Noor on koko elämänsä ajan halunnut kouluttautua.

– Yksi parhaimmista asioista Suomessa on se, että täällä kaikilla on mahdollisuus opiskella.

Noor on oppinut suomen kielen hyvin. Kielen oppimista helpotti se, että somalin ja suomen kielissä on samanlainen aakkosto.

– Tiedän sen, että en puhu täydellistä suomea, mutta se ei minua haittaa. Jos se taso riittää minulle, silloin kaikki on hyvin.

Tällä hetkellä Noorin elämä on seesteistä. Hän työskentelee somalin kielen ja islamin opettajana helsinkiläisissä kouluissa. Lapsista vanhin on nyt 23-vuotias ja nuorimmainenkin on täyttänyt 12.

– Nyt minulle kuuluu hyvää. Minulla on paljon tuttuja Suomessa, mutta vain pari-kolme todellista ystävää. Enää en pelkää tässä elämässä mitään, Noor hymyilee.

Nimco Noorin vaiheikas elämä on nyt ikuistettu kansien väliin, sillä Like julkaisi vastikään teoksen Paratiisin tyttö – juuret Mogadishussa, koti Helsingissä.

Kirja perustuu Noorin pitämiin päiväkirjoihin. Kirjan on suomeksi kirjoittanut helsinkiläinen Maippi Luukinen.

– Kirjaprojekti on ollut yli kymmenen vuoden mittainen, eikä alkuvaiheessa ollut ajatusta tehdä päiväkirjoista kirjaa. Teksti kuitenkin kypsyi vuosien varrella, kunnes neljä vuotta sitten tarjosin käsikirjoitusta kustantajalle, kertoo Luukinen.

Parin viikon jälkeen kirjoittajapari sai vastauksen: Noorin elämästä tehdään kirja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut