Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

18% myöntää ajaneensa sähköpotkulautaa humalassa, selviää kyselystä – Skuuttiyritykset vaativat promillerajaa

Sähköpotkulautailijoista noin 18 prosenttia myöntää "skuutanneensa" humalassa, selviää sähköpotkulautayhtiö Voin teettämästä kyselystä.

Voin teettämän kuluttajakyselyn mukaan sähköpotkulaudalla humalassa ajava on kaksi kertaa todennäköisemmin mies kuin nainen. Ikäryhmistä päihtyneenä ajelu on yleisintä nuorimmissa ikäryhmissä, erityisesti 18–24-vuotiailla.

– Kyselyn tulokset osoittavat selvästi, että erityisesti nuorten keskuudessa tietoisuutta humalassa ajamisen vaaroista sähköpotkulaudoilla tulee lisätä, sanoo tiedotteessa Voi Technologyn operatiivinen johtaja Max Thelen.

Päihtymys lisää onnettomuuksien vaaraa: Husin juuri julkaistusta tutkimuksesta selviää, että Helsingin sairaaloiden päivystyksiin tulleista sähköpotkulautailijoista joka toinen oli humalassa.

Sähköpotkulautayhtiöiden Nordic Micromobility Association -yhdistys vaatii tiedotteessaan promillerajaa skuuttailuun.

– Husin tulokset osoittavat, että humaltuneena ajaminen on yksi suurimmista lääketieteellistä hoitoa vaativien sähköpotkulautaonnettomuuksien aiheuttajista. Suomessa rattijuopumuksen johdosta on kuollut keskimäärin 47 henkilöä ja loukkaantunut 430 henkilöä vuosittain kolmen viime vuoden aikana, yhdistys kommentoi.

Sähköpotkulautaonnettomuuteen joutumisen riski on Helsingissä 0,002 prosenttia ajokilometriä kohden eli noin 1/26 000 ajosta, yhdistys sanoo.

– Lakimääräinen promilleraja nostaisi humalassa ajamisen rimaa ja vähentäisi onnettomuuksia, minkä vuoksi kehotamme päättäjiä ryhtymään toimiin asian suhteen. Meidän on lisäksi koulutettava kaikkia tienkäyttäjiä turvalliseen liikennekäyttäytymiseen.

Skuuttailijoilla on Voin kyselyn mukaan myös kerrattavaa liikennesäännöissä.

– Lähes puolet vastaajista uskoo, että autoilijan on aina väistettävä sähköpotkulaudalla suojatietä ylittävää henkilöä. Näin ei kuitenkaan ole ja itse suosittelisin vahvasti, että sähköpotkulautailija vähentää selvästi vauhtia lähestyessään suojatietä ja taluttaisi sähköpotkulaudan suojatien yli. Näin toimiessaan sähköpotkulautailija rinnastetaan jalankulkijaan, jota autojen on aina väistettävä, Thelen sanoo tiedotteessa.

Sähköpotkulautaa koskevat liikenteessä samat säännöt kuin polkupyörää. Tämä tarkoittaa, että jos risteyksessä ei ole osoitettu väistämisvelvollisuutta liikennemerkillä, risteyksessä pyörätieltä ajoradalle tulevan sähköpotkulautailijan on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa ajoradan liikennettä. Tästä huolimatta kääntyvän ajoneuvon on aina väistettävä risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja sähköpotkulautailijaa.

– Epäselvyyksiä näyttää liittyvän lisäksi toisen henkilön kuljettamiseen sähköpotkulaudalla, joka on kaikissa tapauksissa kiellettyä. Kuitenkin kyselymme mukaan lähes 20 prosenttia uskoo, että sähköpotkulaudan kyytiin voi ottaa myös toisen henkilön, Thelen kertoo tiedotteessa.

Voi Technologyn SynoIntillä kesäkuussa teettämään valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 1 009 ihmistä, joista 378 oli käyttänyt sähköpotkulautaa aiemmin. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

Huomenna tiistaina Voi rakentaa Helsingin Narinkkatorille radan, jolla voi testata alkoholin vaikutusta skuuttailuun. Humalaan osallistujia kuitenkaan ei juoteta, vaan "jurriradalla" ajetaan niin sanottuja promillelaseja. Jurrirata on avoinna kello 13–17.

Tapahtumassa on mukana myös Liikenneturva, jonka pisteellä voi kerrata omaa sähköpotkulautailun sääntötuntemusta.

Muokattu 13.6.2022 kello 11.31: Lisätty Nordic Micromobility Associationin kommentit.