Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Filippiineiltä ja Intiasta tuli 70 kokkia töihin Suomeen – Baronan toimitusjohtaja: Poistaisin kokonaan työperäisen maahantulon rajoitteet

Bensan hinta, kielitaito ja vapaa-ajan arvostus myös työvoimapulan taustalla.

Työvoimapulaa koetetaan kuumeisesti ratkaista yrityksissä eri keinoilla. Baronan toimitusjohtaja Lassi Määttä kertoo, että esimerkiksi ravintola-alalla ei kotimaisella työvoimalla pärjätä mitenkään.

– Eikä olla pärjätty pitkään aikaan. Meille tuli juuri Filippiineiltä ja Intiasta 70 kokkia töihin Suomeen. Kymmenen jäi pääkaupunkiseudulle, loput menivät ympäri Suomea, hän selvittää Vantaan Sanomille.

Määtän mukaan myös teollisuusaloille rekrytään jatkuvasti työvoimaa ulkomailta. Määttä ei muista näin suurta työvoimapulaa olleen aiemmin. Baronalla on esimerkiksi Vantaalla auki noin 200 työpaikkaa.

Teollisuuden työvoimapulaan vaikuttaa Määtän mukaan muun muassa se, että autolla ajaminen on kallistunut.

– Tällä hetkellä ihmisten valintoihin vaikuttaa suuresti se, missä työpaikka sijaitsee.

Myös kielitaito tuo haastetta teollisuuden alan osaajien rekrytointiin.

– Ulkomaiset työntekijät ovat monesti englanninkielentaitoisia, mutta työnjohdon taso meillä Suomessa osaa aika huonosti englantia.

Helsingin Uutiset kertoi ravintola-alan työvoimapulasta hiljattain. Ravintoloita on Helsingissä jouduttu myös sulkemaan, koska henkilökuntaa ei vain riitä. Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kuvaili aiemmin HU:lle, että "tilanne on katastrofaalinen".

Baronan Määttä tietää, että pahimmillaan työvoima- ja raaka-ainepula ovat pakottaneet sulkemaan laajemminkin yrityksiä. Työvoimapula näkyy merkittävästi myös it-alalla.

– It-tekijöistä on todella kova pula. Ala kehittyy hurjaa vauhtia ja monella osaaminen on vanhentunutta, Määttä sanoo.

Hän näkee työvoimapulan taustalla ison trendin.

– Korona on kiihdyttänyt pulaa, mutta on tapahtunut myös iso arvomaailman muutos, joka koskettaa kaikkia työikäisiä. Ihmiset miettivät tosi tarkkaan, millä hinnalla he myyvät oman vapaa-aikansa. Moni vaihtaa herkästi työpaikkaa.

Lisäksi työkykyyn liittyvät haasteet vaikuttavat.

– Jopa 25-vuotiaita jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä on todella huolestuttavaa.

Määtän mukaan työvoimapulan katkaisemiseksi olisi toimittava ripeästi.

– Poistaisin kokonaan työperäisen maahantulon rajoitteet, sillä lupaprosessin pitäisi olla tosi nopea. Muokkaisin myös koulutusjärjestelmää. Yksityiselle sektorille tulisi saada pätevöittämiskoulutuksia.