Saara, 18, sai ensimmäisen kesätyöpaikkansa Vartiosaaresta – nuorten pitämällä ekokahvilalla on yksi jo klassikoksi muodostunut myyntivaltti

Vartiosaareen avattiin tällä viikolla yksi nuorten pyörittämistä kesäkahviloista. Sen hittinä ovat vohvelit.

Helsingissä on tänäkin kesänä useita nuorten ylläpitämiä kesäkahviloita ympäri kaupunkia.

Vartiosaaressa, muutaman minuutin lauttamatkan päässä Laajasalosta toimiva ekokahvila avasi ovensa tällä viikolla.

– Nuoret ovat saaneet olla mukana kokoamassa ja kesän lopussa sitten myös purkamassa kahvilaa. Myymme mehua, kahvia, teetä ja vohveleita. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa tarjolla myös suolaisia vohveleita, kertoo nuoriso-ohjaaja Nina von Gruenewaldt kaupungin nuorisopalveluista.

Vartiosaaren kahvila työllistää tänä kesänä neljä helsinkiläisnuorta kesä- ja neljä heinäkuussa. Monelle kesätyö on elämän ensimmäinen.

Laajasalossa asuva, Tölö Gymnasiumia käyvä Vera Meriläinen, 16, sanoo kiinnostuneensa hakemaan kesätyöpaikkaa Vartiosaaresta erityisesti luonnon ja ekologisuuden vuoksi.

Kuukauden kestävä kesätyö hyvin luonnontilaisena pysyneellä saarella kiinnosti myös peruskoulusta päässyttä, Vuosaaressa asuvaa Rufus Osicaa, 16.

– Halusin kesätyön, mutta en sisätyötä. Tämä oli kompromissi. Ei tarvinnut lähteä raksalle.

Peruskoulun jälkeen Osica aikoo suunnata ravintola-alalle. Ykköstoive yhteishaussa oli ravintolakoulu Perho. Tulokset tulevat tällä viikolla.

Myös Helsingin kuvataidelukiota käyville Saara El Harounylle, 17, ja Kaisa Massalle, 18, kesätyöpaikka on ensimmäinen.

– Olen innostunut, että pääsen myymään vohveleita ja saa olla luonnossa.

Laajasalossa asuva El Harouny iloitsee lyhyestä työmatkasta.

– Täällä on monipuolista tekemistä.

Kahvila on auki tiistaista perjantaihin säävarauksella 14.6.–22.7. kello 12–18. Aurinkoisella säällä asiakkaita on yleensä riittänyt.

– Vartiosaaren vohvelit olivat viime kesän myydyin tuote kaikista nuorisopalveluiden kesäkahviloista. Parhaimpina päivinä täällä kävi jopa sata ihmistä. Se on aika hyvin tällaiselle syrjäiselle saarikohteelle, kehaisee von Gruenewaldt.

Saarella toimii lisäksi oma huoltotiimi sekä mediatiimi, jonka huolehtii kaikkien nuorten kesäkahviloiden ulkoisesta tiedottamisesta kesän aikana.

Kuukauden työstä kaupunki maksaa palkkaa 1 100 euroa.

Kahvilalla on oma hyötykasvipuutarha. Sen antimista nuoret tekevät aikuisten opastuksella raparperista hilloja sekä kuusenkerkästä ja voikukista siirappia. Ekologisuus on pyritty huomioimaan kaikessa mahdollisessa.

– Emme käytä eläinperäisiä tuotteita, kompostoimme kaiken biojätteen ja huolehdimme muutenkin lajittelusta. Ekologisuus on huomioitu myös työvaatteissa. Haluamme esimerkillämme antaa nuorille erilaisia vaihtoehtoja, von Gruenewaldt toteaa.

Puolen kilometrin kävelypäässä rannasta sijaitseva kahvila on osa nuorten Saarigallerian toimintaa ja auki kolmatta kesää. Saarigalleriassa järjestetään pitkin kesää kaikilla 12–29-vuotiaille avoimia pajoja. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Lauttamatka maksaa 2,50 euroa suuntaansa. Pajoihin osallistuvat nuoret pääsevät ilmaiseksi. Aurinkosähkölautta kulkee elokuun loppuun asti päivittäin kello 10–19.

Nuorten kesäkahvilatoimintaa on myös Kumpulan koulukasvitarhalla, Pukinmäen ja Jakomäen nuorisotaloilla, Pihlajamäen nuorisopuistossa, Merilahden koululla Vuosaaressa, Munkkiniemen koripallokentän laidalla, Maunula-talon kesäaukiolla, Fallkullan kotieläintilalla ja Mustikkamaan Syötävässä puistossa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut