Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senaatintorin jättiterassia lupaillaan takaisin Helsinkiin jo ensi kesäksi – Anni Sinnemäki: "Pääroolissa ruoka ja viihtyminen"

Anni Sinnemäen mielestä Helsinki tarvitsee tulevaisuudessa suurterassin.

Keskustan nuupahtamisesta on puhuttu pitkään. Miten elävöittämisen eteen tehdyt toimet näyttävät tällä hetkellä päättäjän silmin?

– Olen innoissani kesäkaduista ja -terasseista, ensimmäinen koronarajoituksista vapaa kesä näyttää hyvältä. Tuntuu myös hyvältä ratkaisulta, että on kolme vähän pienempää terassia Hietalahdentorilla, Mantan aukiolla ja Töölöntorilla, arvioi kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.).

– Silti olen sitä mieltä, että tarvitsemme kutsuvan, iso terassikokonaisuuden tulevina vuosina. Oma näkemykseni on, että kesästä 2023 eteenpäin Senaatintorilla voisi toimia kesäterassi vaikkapa viiden vuoden ajan.

Helsingin trendialueelle avataan ravintola, jollaista Suomessa ei ole ennen nähty – nimessä pyöräilijöille tuttu kaksoismerkitys

Pitempi aikajänne Sinnemäen mukaan tarvitaan, jotta yrityksille on houkuttelevaa sitoutua toimintaan. Toisin kuin koronakesinä, tuleva jättiterassi on yrityksen operoima. Samaan aikaan voi muilla kaupungin aukioilla ja toreilla olla pienempiäkin kesäterasseja.

Eikö suomalainen kykene kesällä kuin dokaamaan?

– Terassithan ovat olleet hyvin ruokapainotteisia. Ruoka ja viihtyminen on ollut pääroolissa, ei alkoholi, vastaa Sinnemäki.

Hän on sikäli oikeassa, että häiriöitä ei Senaatintorin ja Kasarmitorin jättiterasseilla juuri ollut.

Mutta kyllä keskustan elävöittämiseen kulttuuriakin tarvitaan, Sinnemäki huomauttaa. Etenkin kun perinteinen kauppa on murroksessa.

Elävät kadut tuovat lisää kulttuuria Helsingin ytimeen – maksuttomia tapahtumia muun muassa Kauppatorilla ja Töölönlahdella

– Kun ostoksia tehdään verkossa ja työpaikoilla on hiljaista, on esimerkiksi Lontoossa huomattu, että kulttuurilaitokset tuovat väkeä keskustaan.

Pitäisikö keskustassa sitten asua enemmän ihmisiä? Elävät kaupunkikeskustat EKK ry arvioi äskettäin Helsingin Uutisissa (HU 2.6.), että väestötiheys Helsingin keskustassa on liian alhainen, jotta se ylläpitäisi laajoja palveluita.

Sinnemäen mukaan vain Aleksilla ja Espan alueella ei asuta, mikä voi olla iltaelämän vuoksi ihan hyvä, mutta muuten asuntoja on tullut keskustan tuntumaan lisääkin, kun esimerkiksi ministeriöiden rakennuksia ja joitain isoja toimitiloja on muutettu asunnoiksi.

– On tosi tärkeää, että keskustassa on monenlaisia toimintoja, on palveluita ja yrityksiä, työpaikkoja ja sitten asumista, Sinnemäki luonnehtii.

Helsinkiläinen ravintola avasi 127 metrin jättiterassin, lopputulos löi Matin ällikällä – tuoli pitää kantaa itse, ei yhtään pöytää

Kesäkatukokeilu laajeni neljälle kadulle täksi kesäksi. Niitä on muun muassa Erottajankadulla ja Kasarmikadulla.

Kesäkadulla saa edelleen ajaa, mutta kadulle on tuotu oleskelu-/istutuslaatikoita lisäämään viihtyvyyttä. HU:n vieraillessa Kasarmikadulla viime keskiviikkoiltana, kesäkatu näytti sangen autiolta. Vaikka "pikkulauantain" sää oli mainio, ravintolat olivat kiinni ja terassit tyhjillään. Puisten istutuslaatikoiden välissä pujotteli jokunen epävarma autoilija.

Sinnemäki toteaa, että kaupunki vastaa vain kesäkatujen irtorakenteista, ravintolat päättävät omista aukioloajoistaan. Hän uskoo kesäkatujen käyttäjämäärien kasvavan suven mittaan.

Kesäkadut pian paikoillaan kantakaupungissa – tänne niitä tulee

Hietalahden torin uusi terassi avautuu lauantaina: näin monta asiakaspaikkaa sinne tulee – kirppistoiminta säilyy

Helsingin ei pidä luopua jättiterasseista, vaan tehdä niitä lisää ja pysyvästi

Jättiterassia ei tule tänä kesänä Helsinkiin – suunnitelma Hietalahden torista kaatui