Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suositulle purolle tehdään 1,5 miljoonaa euroa maksava kunnostustyö Länsi-Helsingissä: "Ei tämä ihan tavallista ole"

Haaganpurolla Pikku Huopalahdessa on meneillään Helsingissä melko harvinainen työmaa.

Tilkantorin vieressä sijaitseva puron loppupätkä on aidattu rautaisin työmaa-adoin. Sisäpuolella kaivinkone kauhoo maata. Puiston paljaaksi kaivetulle nurmialueelle on rakentumassa uusi silta.

Kyseessä ei ole mikä tahansa rakennustyömaa, vaan Haaganpuron kunnostaminen.

– Ei tämä ihan tavallista Helsingissä ole. Tämä poikkeaa tavallisesta puistorakentamisesta, toteaa urakoinnista vastaavan VRJ Etelä-Suomen vastaava työnjohtaja Mikko Suomalainen.

Poikkeavaa toukokuussa alkaneessa työmaassa on se, että noin vuoden kestävässä remontissa Tilkanpuiston läpi virtaavalle ja mereen laskevalle purolle kaivetaan uusi uoma. Puro ohjataan uudelle reitille. Sen yli rakennetaan uusi silta kävelijöille ja pyöräilijöille. Vanha purouoma muutetaan viheralueeksi. Kalaportaat puretaan.

– Muutoksen päätarkoituksena on parantaa vaelluskalojen nousemista kutupaikoille, tiivistää Suomalainen.

Uuden purouoman aihiosta muistuttavat puiston pohjalle asetetut kivet.

– Kun puron pohja on valmis, puhkaistaan reitti uudelle uomalle ja poistetaan vanha, kertoo työn tilaajan toimivan kaupunkiympäristön toimialan projektinjohtaja Anna Nyyssönen.

Puroaktiivi ja kala-asiantuntija Henrik Kettunen pitää kunnostustyötä merkittävänä. Muutos tehdään ensisijaisesti tulvahaittojen hillitsemiseksi.

– Purolle ja taimenelle tämä on paras vaihtoehto. Taimenen elinympäristön laatu kohenee huomattavasti.

Kunnostuksella saadaan helpotettua taimenen poikasten vaelluksen nousemista ja laskeutumista.

– Padon purkaminen tarkoittaa, että veden pinta laskee puoli metriä ja veden suvantoalue muuttuu virtavaksi puroksi, toteaa Kettunen, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa taimenen elinympäristön kunnostuksesta.

Kettunen arvioi, että lajisto monipuolistuu.

– Jos tämä on aikaisemmin ollut taimenten ja piikkikalojen puro, jatkossa sinne nousee myös monet kevätkutujen kalalajit, hauki, salakka ja särki.

Taimenten kutemisolosuhteiden parantaminen on tärkeää, sillä taimen nousee syksyllä puroon ja laskee kutusoraikkoon mätimunansa. Poikaset lähtevät soraikosta liikkeelle seuraavana keväänä. Kaksi ensimmäistä poikasvuotta se viettää purossa ja lähtee sen jälkeen mereen.

Haaganpuro on 11 kilometriä pitkä, Maunnunevalta Pikku Huopalahteen laskeva kaupunkipuro.

Noin 1,5 miljoonaa euroa maksavalle remontille on varattu aikaa ensi vuoden kesäkuuhun. Työt saattavat keskeytyä hetkellisesti ensi syksynä.

– Kalojen kutuaika on syksyllä, joten urakoitsijalle on annettu aikaa vielä ensi keväälle asti, jos tarvetta. Kutuaika ei häiriinny työmaan takia, Nyyssönen jatkaa.

Yksi isoimmista ja näkyvimmistä muutoksista on se, että mereen johtavat betoniset kalaportaat puretaan. Betoninen rantamuuri on ollut ulkoilijoiden suosima istuskelualue.

– Silloin kun nämä aikanaan tehtiin, ne tehtiin näin. Nykyään tällä tavalla ei enää rakennettaisi, Suomalainen toteaa.

Remontin myötä Tilkanpuistoon rakennetaan uusia kulkureittejä. Valaistusta parannetaan. Alueelta joudutaan kaatamaan 27 puuta. 17 uutta puuta istutetaan. Samalla uusitaan nurmikkoa, istutetaan pensaita, perennaryhmiä sekä sipulikasveja. Alueella olevia taideteoksia tullaan kunnostamaan ja siirtämään.