Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Puretun ostarin paikalle nousee jo 8-kerroksisia taloja – Kaija, 66, kyseenalaistaa "rakentamisvimman: "Ei täällä tarvitse olla kuin Amerikassa"

Puotilan ostoskeskuksen taival jäi 60 vuoden mittaiseksi. Kohta paikalla on lähes 160 uutta kotia.

Puotilan entisen ostoskeskuksen alueelle on ryhdytty rakentamaan asuintaloja. Rakennushankkeen oli määrä alkaa jo viime syksynä ja lähialueen asukkaat ehtivät pitkään ihmettelemään viivästystä. Ostarin purkaminen alkoi helmikuussa.

Rakennustöistä vastaa Jalon Uusimaa Oy. Työmaa käsittää neljän talon rakentamisen Klaavuntie 11:een ja 13:een.

Klaavuntie 11:ssä on meneillään kolmen talon urakka, joka valmistuttuaan siirtyy Kojamon hallintaan, ja jonne tulee 113 Lumon asuntoa.

Klaavuntie13:n taloon sijoittuu 45 Asuntosäätiön asumisoikeusasuntoa ja vuokrattavia liiketiloja.

Asuntoja neljään taloon valmistuu yhteensä 158. Korkeimmillaan ne ovat kahdeksankerroksisia.

– Paalutukset ovat kohteessa jo tehty ja nyt ovat menossa anturatyöt, joissa kuluu arviolta kuukauden verran, kertoo Jalon Uusimaan projektipäällikkö Mika Luukkanen.

Paalutukset olivat mittavia, sillä maahan upotettiin kaikkiaan yli 800 betoni- ja teräspaalua.

Miksi Puotilaan pitää rakentaa jättitaloja?

Luukkasen mukaan elementtiasennukset käynnistyvät elokuussa ja ne kestävät talven yli. Kohteen on määrä valmistua elokuussa 2024.

Vaikka vuonna 1961 valmistunut Puotilan ostoskeskus on jo auttamatta historiaa, alueen asukkaille on jäänyt ikävä tutun ostarin palveluita.

– Ei kyllä oikein hyvältä näytä erilaisten palveluiden suhteen, myöntää Puotila-seuran puheenjohtaja Elina Lehmusvuo.

– Etenkin Alepan häviäminen oli monelle Puotilassa asuvalle suuren harmituksen paikka, samoin moni koki R-kioskin ja postin noutopalvelut tärkeäksi.

Lehmusvuon mukaan varsinkin ikäihmisille lähipalvelut olivat tärkeitä. Lähimpään kauppaan pääsee toki kävellen, mutta jo Itikseen on matkaa kilometrin verran.

Lehmusvuo itse on asunut Puotilassa jo toistakymmentä vuotta.

– Puotilassa on paljon Markus Tavion suunnittelemia taloja ja ne ovat olleet alueen hengelle tyypillisiä rakennuksia. Niiden ansiosta täällä on vallinnut ihana, kylämäinen henki, Lehmusvuo kertoo.

Arkkitehti Markus Tavio (1911–1978) oli Puotilan tuotteliain suunnittelija, jonka käsialaa ovat muun muassa Rantakartanontien asuinalueen talot. Tavion piirtämät talot olivat usein matalia, vain kolmikerroksisia.

Tiivis rakentaminen ei ole Kaija Salmisen, 66, mieleen. Hän on asunut Puotilassa vuodesta 1974 lähtien.

– Minä en ymmärrä tätä nykyistä rakennusvimmaa Helsingissä. Kohta kaikki paikat ovat täynnä mahdottoman korkeita taloja, joiden välissä ihmiset kuljeskelevat.

– Se on selvää, että Helsingin väkimäärä kasvaa ja että kaikilla pitää olla asunto. Mutta ei jokaisella alueella talojen tarvitse olla samanlaisia pilvenpiirtäjiä kuin Amerikassa, Salminen kärjistää.

– Ensin Helsingin piti mahdottomalla kiireellä ottaa Sipoosta iso osa maata ja sitten julistettiin, että nyt sinne muuttaa kovalla paukkeella kymmeniätuhansia ihmisiä. Mitään ei ole tapahtunut, vaan metsä siellä humisee. Miksi Puotilaan pitää rakentaa näitä jättitaloja, jos kaupungilla on maata muuallakin?

Salminen viittaa vuoden 2009 alussa tapahtuneeseen alueliitokseen, jossa Sipoon lounaisosa ja Vantaalle kuulunut Västerkullan kiila liitettiin Helsinkiin.

Östersundomin kaavoittaminen on kuitenkin karahtanut kiveen kerta toisensa jälkeen. Syyt liittyvät pitkälti suojeltuihin Natura-alueisiin liitosalueella.