Marjaanaa, 61, patisteltiin koodariksi vaikka hänellä ei ole alasta mitään kokemusta – Työttömiltä ei heru ymmärrystä uudelle hakupakolle: "Säälin niitä, jotka te-keskuksen kanssa joutuvat taistelemaan"

Työttömiltä ei heru ymmärrystä uudelle työllistymismallille. Työtä tarjotaan oman alan ulkopuolelta.

Vuosaaressa asuva Esa Anonen, 53, on harmissaan. Miehen pinnaa kiristää se, miten heikosti te-toimisto auttaa nykyisin työttömiä työllistymään.

– Minä ainakaan en ole saanut elämäni aikana sellaisia työtarjouksia, joilla olisi työtä tullut, kertoo aikanaan rakennustyömailla työskennellyt Anonen.

Hän viittaa toukokuun alussa voimaan tulleeseen lakimuutokseen, joka vaikuttaa työttömän työnhakijan velvollisuuteen hakea työtä.

Nyt työnhakijan on haettava vähintään neljää työpaikkaa kuukauden tarkastelujakson aikana. Työnhausta pitää myös raportoida te-toimiston verkkopalvelussa säännöllisesti.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuonna – Näissä työtehtävissä heitä oli eniten

Anonen tietää mistä puhuu: 1990-luvun lama heitti hänet lähes kymmeneksi vuodeksi työttömäksi.

– Työvoimatoimiston pitäisi tarjota työttömille sellaista tekemistä, että se auttaisi oikeasti työllistymään. Työuran pitäisi jokaisella rullata reilusti eteenpäin, koska työ parantaa aina ihmisen hyvinvointia, Anonen sanoo.

Hänen itsensä kohdalla työpaikka ei ole ainakaan osaamisesta kiinni, sillä Anonen on tehnyt aina puu-, metalli- ja rakennusalan töitä.

Nykyinen tilanne näyttää hyvältä: hän on pian saamassa Pakilan työkeskuksesta pitempiaikaisen sopimuksen, jonka turvin työt voivat jatkua.

200 hakemusta, eikä töitä:  Marjalla, 54, on neljä tutkintoa –  Zoran, 55, lähettää hakemuksia päivittäin

Myös Marjaana Kotharilla, 61, on sanansa sanottavana nykyisestä työvoimamallista.

– Minä olin kolme vuotta työttömänä juuri silloin, kun aiempi aktiivimalli oli voimassa. Minulle tarjottiin te-toimistosta useitakin työpaikkoja, mutta ne eivät liipanneet lähellekään omaa osaamistani, Kothari kertoo.

– Olen ammatiltani viestinnän asiantuntija, mutta minua patisteltiin hakemaan esimerkiksi koodaajan töitä. Eihän minulla ole minkäänlaista kokemusta koodaustyöstä.

Kotharin mukaan tarjottuja työpaikkoja oli pakko hakea, muuten uhkana oli ansiosidonnaisen päivärahan katkaisu.

– No, nyt sitten on aktiivimallin tilalle tullut uusi malli, mutta tässä on aivan samanlaisia periaatteita. Säälin niitä, jotka joutuvat tämän nykyisen mallin takia te-toimiston kanssa taistelemaan.

Kotharia on onnistanut, sillä hän on vuosi sitten työllistynyt palkkatuella Stadin soten yksikköön, jossa on myös viestintätehtäviä.

Anonen ja Kothari osallistuivat lukuisten muiden tavoin viime viikon keskiviikkona kesäpäivään Malminkartanossa, missä Stadin soten työtoimintayksiköt esittelivät toimintaansa.

Stadin soten työtoiminta tarjoaa kuntouttavaa, vammaisten henkilöiden ja työllistymistä tukevaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille helsinkiläisille.

Pakilan työkeskus on erikoistunut kalusteiden valmistamiseen, kunnostamiseen ja kierrättämiseen.

Miljonääri Henry Aflecht kauhistui 75 euron viikkobudjettia: Näin vuosaarelaisella Sadulla, 54, menee nyt – kertoo myös mitä rahasalkulle tapahtui

Yksi työkeskuksen aluevaltauksista on ruumisarkkujen ja tuhkauurnien valmistaminen toimeentulotukea saaville helsinkiläisille.

– Arkkuja valmistuu viikossa kymmenkunta kappaletta eli noin viisisataa joka vuosi. Me lähdemme siitä, että kaikilla on oikeus tulla haudatuksi arvokkaasti, olipa hänen varallisuutensa sitten millainen tahansa, kertoo Pakilan työkeskuksen verhoomon työnjohtaja Anni Hyvärinen.

Työkeskuksen arkkukonsepti on ainutlaatuinen koko maanosan mittakaavassa: Hyvärisen mukaan muualta Euroopasta ei löydy työpajaa, jossa kuntoutujat osallistuisivat arkkujen valmistamiseen vähävaraisille.

Miksi neljän tutkinnon Marja, 54, ei työllisty? HU pyysi rekrypäällikköä katsomaan cv:n – "Ehkä vähän huonoa onneakin matkassa"

Työnhakijalle lykättiin lisää velvollisuuksia – Tällainen on tänään voimaan tuleva uusi työnhakumalli

Inkeri, 51, jäi korona-aikana työttömäksi – "Tästä mennään eteenpäin"

Työttömyys nyt alle 10 prosenttia

Yhä useampi saa Helsingissä työtä

Helsingin työttömyysaste oli huhtikuun lopussa 9,8 prosenttia.

Työttömyysaste on 4,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten.

Työttömiä on Helsingissä kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten.

Suhteessa eniten on vähentynyt nuorisotyöttömyys.

Avoimia työpaikkoja on 75 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Useat alat kärsivät myös työvoimapulasta.

Yksinhuoltajat eivät aina olekaan köyhimpiä – IL laski yh- ja ydinperheen tuet, tuloksesta yllättyi Kelakin

Tuloverotilasto paljastaa, kenelle tuli pahiten takkiin koronavuonna – Yli 40 000 tienaavilla palkkasumma kasvoi

Korona pakotti oopperalaulajan lomakeviidakkoon – Angelika Klas: "Nyt pitäisi uskoa tulevaisuuteen, mutta ihmisten on vaikea päästä irti peloista"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut