Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsi vajosi uimarannalla pinnan alle – Tuomo, 40, tarttui viime hetkellä pieneen käteen: "Tajusin, että kaikki on kiinni sekunneista"

Kavereidensa kanssa Tapaninvainion uimarannalla viime viikonloppuna ollut pikkupoika oli hukkua. Perheenisä ryntäsi viime hetkellä veteen ja pelasti pojan.

Aurinkoinen kesäpäivä Tapaninvainion uimarannalla oli viime lauantaina saada karmean käänteen.

Lähistöllä asuva Tuomo Neuvonen, 46, oli tullut Vantaanjoen varrelle omien 5- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa viettämään mukavaa rantapäivää.

– Lapset leikkivät rannalla ja pääsin itsekin nauttimaan auringosta.

Paikalla oli paljon muitakin lapsia ja aikuisia. Neuvonen huomasi, että vieressä rannalla oli kolme arviolta 6–9-vuotiasta poikaa leikkimässä pallolla ja heitteli sitä veteen. Sitten hän huomasi, että pienin lapsista lähti hakemaan kauemmaksi veteen lentänyttä palloa ja alkoi yhtäkkiä painua pinnan alle.

– Jostain syystä satuin juuri sillä hetkellä vilkaisemaan jokeen päin ja näin, kun nuorin lapsista valahti veteen. Kaikki kävi äänettömästi ja nopeasti. En ollut uskoa silmiäni.

Poika räpiköi vedessä, heilutti käsiään ja painui jälleen pinnan alle. Neuvonen katsoi pojan selviytymistaistelua vedessä vain silmänräpäyksen, otti jalat alleen ja juoksi tummaan veteen.

– Huusin että hei! Se kiinnitti varmasti muidenkin rannalla olevien huomion. Ajattelin, että jos en nyt pääse ottamaan häntä kiinni, en tule löytämään häntä enää. Tajusin, että kaikki on kiinni sekunneista.

Helsinkiläinen Atte, 35, luiskahti lapsena Vanhankaupunginkosken virtaan ja meinasi hukkua – tätä mieltä hän on padosta nyt

Äkkisyvänä tunnetun rannan vesi on tummaa. Joessa on virtausta. Neuvonen pelkäsi, ettei virtauksen vuoksi löytäisi enää poikaa vedestä. Kuin ihmeen kaupalla hän yhtäkkiä tunsi veden alla pienen käden, johon tarttua. Käsi puristi kovaa takaisin. Neuvonen sai vedettyä pojan vedestä, nostettua syliinsä ja kannettua rannalle.

– Poika oli järkyttynyt ja meni shokkiin, mutta virkosi. Pojat jatkoivat leikkejään, mutta eivät menneet enää veteen. En itsekään voinut lähteä heti pois.

Neuvonen oli itsekin järkyttynyt tilanteesta ja pystyi hetken vain istumaan rannalla ja miettimään, mitä juuri tapahtui.

– Olin niin järkyttynyt, että vasta myöhemmin tajusin, että olisin voinut yrittää tavoittaa pojan vanhempia.

Neuvonen ei kuitenkaan koko aikana nähnyt aikuisia, jotka olisivat olleet liikkeellä nuoren poikaporukan mukana.

Kaupungin uimarannoille tulossa syvyyskarttoja – Taustalla viime kesän traagiset onnettomuudet

Helsingissä on 24 kaupungin uimarantaa, joista puolet on valvottuja. Tapaninvainio ei ole.

– On vaikea kuvitella, että noin pientä rantaa ruvettaisiin valvomaan. Tapaninvainiossa on porukkaa, mutta ei riittävästi. Jos siellä olisi tuplamäärä ihmisiä, valvontaa laitettaisiin myös sinne, toteaa uimarantojen tiimiesihenkilö Jukka Lundgren.

– Esimerkiksi Puotilan uimaranta on noin kolme kertaa isompi, eikä sielläkään ole valvontaa.

Rannan äkkisyvästä profiilista johtuen Lundgren kuvailee uimarantaa varsinkin uimataidottomille suorastaan vaaralliseksi.

– Ranta on äkkisyvä ja vesi on virtaava. Siellä vaaditaan vanhemmilta aivan erityistä huomiota. Uimataidottoman lapsen kanssa pitäisi olla käden mitan päässä, Lundgren muistuttaa.

Rannalla on huomiota herättävän kokoinen Äkkisyvää-varoitustaulu.

Saman joen varrella olevalla Pikkukosken uimarannalla on valvontaa.

Isä kääri sätkää uimarannalla, kun vilkas poika katosi hänen silmistään kohtalokkain seurauksin – oikeus antoi tuomion kuolemantuottamuksesta ja heitteillepanosta

Neuvonen kirjoitti ihmisiä järkyttäneestä tilanteesta Tapaninvainion Facebook-sivuille. Kirjoituksellaan mies sanoo halunneensa muistuttaa erityisesti vanhempia siitä, kuinka vaarallinen elementti vesi varsinkin uimataidottomalle on.

– Haluaisin muistuttaa, että se on silmänräpäys, kun omaa lasta ei enää ole. Myöhemmin tajusin myös, että jos en olisi tehnyt mitään, kukaan muukaan ei olisi tehnyt. Kaikki kävi niin nopeasti.

Myös Neuvosen oma poika järkyttyi näkemästään.

– Halusimme viettää kivan kesäpäivän, mutta se muuttui hetkessä aivan karmeaksi. Keskustelimme asiasta pitkään illalla kotona.

Korona-aika heikentänyt lasten uimataitoa – "Oppimisvajetta riittää kiinni kurottavaksi"

Vantaanjoessa voi ensi kesänä uida, paitsi rankkasateiden jälkeen – Vesinäytteissä ihmisten ja lintujen ulostebakteereita: "läheisillä rannoilla ollut paljon hanhiparvia"

Uimaopettajapulasta kirjallinen kysymys – "Tilastoja ei pidä synkistää"

Viisi uimaria hukkui Helsingissä – valtuutetut puuttuivat asiaan

Silminnäkijä: Rantavahdit pelastivat perheenisän ja lapset Helsingissä – valvojilla kaino toive uimareille

Joka neljännen helsinkiläislapsen uimataito on heikko, mutta vain ani harva ei osaa uida lainkaan – "Uimakouluihin on nykyään jonoja"