Kalasataman viereen on tulossa 5500 asukkaan alue, jossa on vähän autopaikkoja ja pyöräparkit kaikille: "Mahdollista elää autotonta elämää"

Hermanninrantaan tulossa asuntoja, koulu, päiväkoteja, laaja rantapuisto ja pyöräpaikat kaikille 5 500 asukkaalle.

Kalasataman pohjoisosaan aiotaan tulevina vuosina rakentaa 5 500 asukkaan uusi ja urbaani, pitkälti puurakenteinen ja ekologisesti kestävästi rakennettu asuinalue, Hermanninranta.

Rakentaminen tulee keskittymään lähelle Hermannin rantatietä. Alue tulee käsittämään yhteensä yhdeksän asuinkorttelia, joissa on asuntoja, kaksi pysäköintilaitosta, koulu ja kaksi päiväkotia. Yksi kortteleista muodostuu kolmesta 12-kerroksisesta tornitalosta.

Pohjoisemman päiväkodin yhteyteen suunnitellaan urheilukenttää ja leikkipuistoa.

– Tässä tavoitellaan vihreää, mutta tiivistä ja urbaania asuinaluetta, jossa on mahdollista elää autotonta elämää. Lähtökohta on, että tarjotaan kevyelle liikenteelle ja joukkoliikenteelle niin hyvät lähtökohdat, että ne ovat ykkösliikkumismuoto, kertoo kaupungin liikenneinsinööri Riikka Österlund.

Jokaiselle asukkaalle on käytössä yksi pyöräpaikka.

Hermannin rantatien puoleiset korttelit ovat 8-kerroksisia ja Hermannin rantapuiston puoleiset 6-kerroksisia.

Tarjotaan kevyelle liikenteelle ja joukkoliikenteelle niin hyvät lähtökohdat, että ne ovat ykkösliikkumismuoto.

Hermanninrannasta ei ole tarkoitus tehdä autotonta, mutta autopaikkoja halutaan alueelle mahdollisimman vähän. Liikennesuunnitelmassa kadunvarsipaikkoja on noin 150. Lopullinen määrä tarkentuu katu- ja rakennussuunnittelun yhteydessä.

Asukkaiden käytössä olevaan kahden pysäköintilaitoksen parkkipaikkojen määrä väheni tällä viikolla entisestään, kun kaupunkiympäristölautakunta käsitteli Hermanninrannan asemakaavaa.

Lautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että alueen parkkipaikkanormi on yksi autopaikka 145:tä kerrosneliötä kohden. Alkujaan paikkoja oli 1/135. Autopaikkoja tulee seitsemän prosenttia suunniteltua vähemmän. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että paikkojen määrä väheni 115 parkkipaikalla. Paikkoja on tulossa 1 552.

– Lautakunta halusi tehdä poikkeaman, koska he katsoivat, että joukkoliikennetarjonta on niin hyvä. Metro on lähellä, Österlund jatkaa.

Pohjoisempaan pysäköintilaitokseen voidaan osoittaa aiottua suurempi osa Kyläsaaren autopaikoista, kun alueelle ryhdytään aikanaan rakentamaan. Alueen asemakaavan hyväksyy lopullisesti valtuusto.

Metron lisäksi Hermanninrannan liikenneyhteydet tulevat tukeutumaan Kalasatamasta Pasilaan rakennettavaan raitiotiehen.

Kaavassa asuntokerrosalaa on 225 050 kerrosneliömetriä, liiketilaa 10 400 ja yleisten rakennusten kerrosala 13 800 kerrosneliömetriä.

Hermanninrannan suunnittelussa suositaan kävelyä ja pyöräilyä. Kyläsaarenkatu toteutetaan pyöräkatuna, joka on osa Kyläsaaresta Hermannin suuntaan kulkevaa baanaverkkoa.

Toinen asia, johon lautakunta kiinnitti tällä viikolla huomiota oli Hermannin rantatien varteen suunnitellun kolmiomaisen puistoalueen rakentaminen. Lautakunta toivoi, että sen laajuutta, muotoa ja tarkoituksenmukaisuutta suhteessa ympäristöönsä harkitaan uudelleen.

Kolmiopuisto on uuden Kertosäkeenpuiston jatke ja sijaitsee Hermannin rantatien varressa.

– Puistoa on tarkoitus vielä tarkastella. Sen laajuutta harkitaan, mutta kun tehdään tiivistä kaupunkia, myös vehreys on tärkeää, toteaa kaupungin arkkitehti Janni Backberg.

Hermanninrannan rakentamisessa tulee olemaan omat haasteensa. Maaperä on vanhaa merenpohjaa. Esirakentaminen sekä katujen, aukioiden ja muun infran rakentaminen maksaa lähes 200 miljoonaa euroa.

– Pohjarakentamisolosuhteet ovat todella haastavat. Myös toteuttaminen tulee olemaan hyvinkin haastavaa. Selvitystemme pohjalta maankäyttösuunnitelmaa on kuitenkin kehitetty ja maaperä on otettu huomioon, sanoo kaupungin teknistaloudellisten asioiden erityisasiantuntija Kati Immonen.

Juttua muokattu 20.6. kello 16.10.:kojrattu uuden kolmiomaisen puiston sijainti

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut