Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Myitkö sähkölaitteen kirppiksellä? Olet vastuussa sen turvallisuudesta – Tällaisia vaaroja tarkastajat löysivät kirppiksiltä

Myitkö kirpputorilla vanhan työmaavalaisimen tai jatkojohdon?

Myyjä on vastuussa myymänsä sähkölaitteen turvallisuudesta, vaikka sitä myytäisiin kirpputorilla käytettynä, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Tukesin mukaan sähkölaitteita saa kaupata tai luovuttaa toiselle vain, jos pystyy pyydettäessä osoittamaan sen turvalliseksi. Tämä tarkoittaa, ettei laite saa oikein käytettynä aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaraa.

– Myyjän on hyvä tarkistaa, ettei myytävää tuotetta löydy Tukesin Vaaralliset tuotteet -rekisteristä. Jos se löytyy rekisteristä, niin silloin sitä ei saa myydä. Tukesilla on oikeus määrätä myyjää poistamaan tuote myynnistä, jos se ei ole turvallinen. Tuotteen voi arvioida turvalliseksi, jos se on esimerkiksi CE-merkitty, turvallisuus- ja käyttöohjeet ovat tuotteen mukana ja tuote on ehjä ja toimiva, neuvoo tiedotteessa johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista.

Tukes selvitti kirpputoreilla myytävien sähkölaitteiden turvallisuutta kiertämällä muutamia kirpputoreja Tampereella ja Helsingissä.

Kierroksella löytyi muutamia rikkinäisiä ja vaarallisia tuotteita, kuten rikkinäinen työmaavalaisin, vaarallinen jatkojohto, veistelty pistotulppa ja ilmastointilaite täynnä pölyä.

– Sellaiset laitteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräykseen, eivät kirpputorille, Mustonen sanoo tiedotteessa.

Yleisin ongelma kirppislaitteissa oli kuitenkin käyttöohjeiden puute.

– Melkein kaikista myytävistä sähkölaitteista puuttuivat käyttöohjeet. Todella yksinkertaisissa sähkölaitteissa ei välttämättä ole mukana paperisia ohjeita, jos turvallisuustiedot ja ohjeet on annettu laitteessa tai laitteen pakkauksessa. Vaikka yksinkertaista laitetta osaisikin käyttää ilman käyttöohjetta, voi monimutkaisen laitteen käyttö olla haastavaa ilman ohjeita. Jos ohjeiden puuttumisen vuoksi sähkölaitetta ei pysty käyttämään turvallisesti, laitetta ei tulisi myydä ilman ohjeita, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Jussi Vesti.

Ilman käyttöohjeita ei saisi myydä laitteita, joiden vääränlainen käyttö voi olla vaarallista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tehosekoittimia ja monia muita keittiökoneita, joissa on käyttöaikarajoitus, tai halogeenivalaisimen kaltaisia laitteita, jotka on pidettävä riittävän etäällä helposti syttyvistä materiaaleista, tai esimerkiksi valaisimia, jotka pitää asentaa tiettyyn asentoon, jotta ne kestävät esimerkiksi pölyä tai vettä.

Myös ostajan kannattaa tarkistaa tuotteen kunto ennen kuin raha vaihtaa omistajaa, Tukes muistuttaa.

Ilmiö: Nuoret haalivat kirpputoreilta nyt käyttökenkiä – Suutari: myös Crocseja voi korjauttaa

Lastenvaatteisiin liittyy paljon vaatimuksia ja mielikuvia – "Haluaisin näyttäytyä vastuullisena äitinä", Laura Pörsti sanoo

Markus keräsi yli 400 peliä ja perusti Helsinkiin uskomattoman pelihallin – nyt sen tulevaisuus on uhattuna: "Vähän liian kovat panokset"