Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veden varaan joutunut meloja pelastettiin Vuosaaressa – Tiimiesihenkilö muistelee synkkää lähihistoriaa: "Kaikki viisi hukkunutta olivat aikuisia ja uimataidottomia"

Tämän kesän ensimmäinen hengenpelastustilanne kaupungin uimarannoilla on kirjattu. Pelastustehtävä tapahtui viime viikonloppuna Ison Kallahden uimarannalla Vuosaaressa.

– Läheltä piti -tilanteessa rantapelastaja kävi hakemassa vedestä melojan, joka oli vaikeuksissa. Kanootti oli kaatunut ja taidot eivät riittäneet keliin, joka oli silloin. Tilanne päättyi onneksi onnellisesti, kertoo kaupungin uimarantojen tiimiesihenkilö Jukka Lundgren.

Kaupungille kirjatusta raportista ei selviä pelastetun sukupuoli eikä se, oliko pelastettu aikuinen vai lapsi. Kaupunki raportoi kaikki omilla uimarannoillaan, rantapelastajien valvonta-aikana tapahtuneet pelastustilanteet.

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla tapauksesta, jossa pikkupoika oli hukkua äkkisyvällä Tapaninvainion uimarannalla.

Viime vuonna kaupungin valvomilla uimarannoilla, rantapelastajien valvomana aikana ei tapahtunut yhtään hukkumistapausta. Samoin oli vuonna 2021.

Vuosi 2020 oli sen sijaan synkkä. Silloin valvonta-aikana uimarannoilla hukkui yhteensä viisi ihmistä. Yksi surullisimmista oli isänsä kanssa rannalle tulleen 6-vuotiaan uimataidottoman pojan hukkuminen Pikkukosken uimarannalla kesäkuussa 2020.

Pojan isä tuomittiin myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa kuolemantuottamuksesta ja heitteillepanosta kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Lue: Lapsi hukkui uimarannalla Helsingissä

Lue: IS: Isä kääri tupakkaa uimarannalla, pikkupoika kuoli – syyttäjä vaatii ankaraa tuomiota

Lundgren korostaa uimataidon merkitystä kaikenikäisillä.

– Huomioitavaa on, että viime vuosina puolet hukkuneista on ollut aikuisia. Kaikki viisi viimeksi hukkunutta on lisäksi ollut uimataidottomia.

Rantapelastajia on Helsingin kahdellatoista kaupungin valvomalla uimarannalla. Uimarantoja on yhteensä 24. Pelastajia rannoille on palkattu yhteensä 39.

Tänä kesänä valvontaa rannoilla on 6. kesäkuuta –14. elokuuta. Valvojat ovat paikalla joka päivä kello 10–18. Kahdella isommalla rannalla eli Aurinkolahdessa ja Hietaniemen uimarannalla valvojat ovat paikalla kello 10–20.

Rantapelastajat ovat iältään vähintään 18-vuotiaita. Pelastajien keski-ikä on tänä vuonna 21,6 vuotta.

– Kaikki pelastajat ovat käyneet rantapelastajakurssin ja suorittaneet ensiapukurssin (EA1) sekä läpäisseet uintitestin, joka on varsin vaativa, jatkaa Lundgren.

Pelastajat joutuvat Lundgrenin mukaan puuttumaan rannalla monenlaisiin asioihin.

– Kun esimerkiksi vanhemmat eivät huolehdi lapsistaan. Siihen joutuu useinkin puuttumaan. Sitten on myös päihtyneitä uimareita. Erityinen huomio rannoilla kiinnittyy tietenkin uimataidottomiin, Lundgren sanoo.

Muokattu kello 10.58: Vaihdettu otsikosta pois sana vuotta.