Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaismies soitti ensin poliisit ja lopulta muuttoauton – Isännöitsijä: Ennakkolappu rapun ilmoitustaululla ei oikeuta juhlimaan äänekkäästi läpi yön

VAV:n kerrostalossa naapureiden meluamisesta kärsinyt mies ei usko sovittelun aina auttavan.

Koko rappukäytävän pitäminen hereillä läpi yön ei ole milloinkaan sallittua. Ei, vaikka juhlista olisi laittanut ennakkoon lapun ilmoitustaululle, muistuttaa isännöitsijänä Myyrmäen Huollossa työskentelevä Taina Enberg.

Jos jokainen asukas kokee oikeudekseen järjestää kerran vuodessa aamuun asti kestävät juhlat, isossa taloyhtiössä meluöitä kertyy melkoinen määrä.

Naapurin satunnaiset juhlat voivat olla häiriöksi, ja arki saattaa mennä täysin päälaelleen, jos naapurin tai samassa rapussa asuvan elämänhallinta on kadoksissa.

VAV:n kerrostalossa vantaalaislähiössä aiemmin vuosia asuneella miehellä on naapurien öisestä häiriköinnistä kokemusta.

– En voinut kuvitella, että joillakin on sellaista meininkiä. Musiikkia soitettiin kovaa läpi yön. Samassa asunnossa tuntui asuvan paljon porukkaa, vaikka asunto oli vuokrattu vain yhdelle ihmiselle. Ovi kävi jatkuvasti.

Mies ei halua esiintyä jutussa niin, että häiriöksi ollut joukko voisi hänet tunnistaa. VAV tarjoaa Vantaalla kaupungin vuokra-asuntoja.

Vantaalaismies kertoo, että paikalle hälytettiin säännöllisesti poliisi.

– Sen jälkeen meno hiljeni yhdeksi yöksi, ja sain nukuttua. Hiljaisuutta ei kuitenkaan kestänyt kauaa.

Musiikkia soitettiin kovaa läpi yön.

Hän ei ole ainoa, jota vuosia kestänyt naapurin meluaminen häiritsi.

– Tiedän ihmisten muuttaneen talosta pois, koska he eivät enää kestäneet sitä rauhattomuutta.

Myös häiriöistä kertova mies muutti sittemmin pois rauhattomasta rapusta. Meno on on hänen tietojensa mukana jatkunut talossa entisellään.

Häiriköivän asukkaan vuokranmaksussa ei vantaalaismiehen tulkinnan mukaan ollut ongelmia.

– Hän oli siinä mielessä vuokranantajan kannalta ”hyvä vuokralainen”.

Öykkäröintiä ei tarvitse sietää yöllä eikä päivällä, mutta tiettyä rentoutta kerrostalossa tai rivitalossa asuminen isännöitsijä Enbergin mielestä vaatii. Ihan jokaisesta narahduksesta ei voi nostaa meteliä.

Myyrmäen huolto ei isännöi VAV:n taloja, mutta myös VAV:n isännöintipäällikkö Jukka Tervo korostaa, että asumiseen kuuluu olennaisesti erilaisia ääniä huoneistossa, yhteisissä tiloissa ja piha-alueilla.

– Meille tulee puheluita, joissa valitetaan lasten leikeistä aikaisin aamulla. Vaikka se kuinka häiritsisi unia, lapset saavat leikkiä pihalla kahdeksan aikaan. Etnisten ruokien hajuista valitetaan myös.

VAV:lla asukkaiden valituksia ottaa vastaan asiakaspalvelu.

Ongelmana on joskus myös se, että valituksia tehdään väärästä asukkaasta.

– Meille tulee valituksia, joissa oletetaan häirikön asuvan yläkerrassa, mutta lopulta selviää, että ääni tulee alakerrasta. Ääni kiertää, Enberg toteaa.

Myyrmäen huollossa häiriköinnistä valittavaa pyydetään täyttämään lomake omalla nimellään, jotta isännöitsijä saa kaikki asiassa etenemiseen tarvittavat tiedot. Lomakkeen täyttäminen hillitsee usein turhia valituksia.

Myös VAV:n asiakaspalvelu pyytää täyttämään lomakkeen, jossa tilannetta kuvataan tarkasti.

VAV tekee yhteistyötä naapurisovittelun keskuksen kanssa.

– Keskuksessa apuun voi saada ulkopuolisen sovittelijan, jolla on koulutus käydä asukkaiden kanssa keskustelua heidän ongelmistaan. Hänen tehtävänsä on kuunnella kaikkia osapuolia.

Vantaalaismies pohtii, että hänen aiemmin kotirappunsa tapauksessa ongelma tuskin olisi poistunut neuvottelemalla tai puheeksi ottamalla. Häiriköijät oli hänen havaintojensa mukaan lähes aina vahvasti päihtyneitä.