"Valittaminen sinänsä on sikatylsää, mutta en näe sille loppua", toteaa Timo Hyvönen – Malmin lentokenttää kannattava yhdistys valittaa, jos kentälle rakennetaan frisbeegolfrata

– Ilmanmuuta aiomme valittaa, mikäli valtuusto hyväksyy frisbeegolfradan rakentamisen, toteaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Hänestä kentän länsiosaan suunniteltu rata vaarantaisi arvokkaita niittyalueita, jotka ovat syntyneet ja kehittyneet nykyiseen tilaansa juuri lentokenttätoiminnan ansiosta 80 vuoden aikana.

Lisäksi Hyvösen katsantokannasta kenttä on vain väliaikaisesti suljettu: kun lentotoiminta palaa, ei alueella voi lennättää muovikiekkoa.

Kaupunkiympäristölautakunta päätyi kannattamaan väliaikaisen frisbeegolfkentän rakentamista Malminkentän länsiosaan. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Kaupunkiympäristön toimialalta kerrotaan, ettei väliaikaisen radan suunnittelu ja rakentaminen tyssäisi oikaisuvaatimukseen. Rata voitaisiin toteuttaa kentän väliaikaiskäyttösuunnitelman päivityksellä ja rahoituksella virkamiespäätöksellä.

Lue myös: Kaupunki: Malmin kentältä noussut lentokone ilmaan luvattomasti – "En osaa arvailla mistä se on peräisin"

Puhe tulevasta oikaisuvaatimuksesta on jälleen yksi osoitus siitä, että Malmin lentokentän tukijat jatkavat taistelua.

– Suomen hallintomenettely on sellainen, että kansalaisilla on oikeus vaatia muutosta virkamiesten ja poliitikkojen tekemiin päätöksiin, Hyvönen toteaa.

– Jos olisin virkamies, pitäisin tätä erittäin turhauttavana ja jäykkänä. Yhdistyksen kannalta tämä on loistava.

Hän arvioi johtamansa yhdistyksen laatineen kymmeniä valituksia kenttään liittyen.

– Valittaminen sinänsä on sikatylsää, mutta en näe sille loppua.

Lentokenttätaiston lopputulosta Hyvönen ei lähde ennakoimaan.

Tarkoitushakuiset termit ovat vääriä, mutta myös hyvin loukkaavia helsinkiläisten enemmistölle.

Timo Hyvönen

– Nyt puhutaan pienestä kansanliikkeestä, jolla on vastassa suuri kaupunki.

Lue myös: Hallinto-oikeus hylkäsi asemakaavoista tehdyt valitukset – Lentokentän eteläreunaan asuntoja noin 5 000 asukkaalle

Malmin lentokentän suojelupäätöksen hylkäämisestä tehtiin valitus – "Ministerin vaihduttua päätös kääntyi päinvastaiseksi"

Hyvönen ei tunnu pelkäävän, että valitukset kääntäisivät yleisen mielipiteen kentän aktiivisia kannattajia vastaan.

– Yhdistyksessä on toistatuhatta jäsentä ja esimerkiksi 2–3 viikon aikana on tullut 20–30 uutta jäsentä, hän sanoo.

Uutta kannattajakuntaa saattaa tuoda kiistely Kivikon helikopterikentästä. Yritys saada kenttä Kivikkoon on Hyvösen mielestä kaupungilta selkeä viesti, että Helsinkiin halutaan lentotoimintaa.

Lue myös: Kaivinkone kaapi vaarantamiskiellon piiriin kuuluvaa kiitotietä Malmilla – Kaupunki: "Kyseessä inhimillinen tietokatkos"

It-alalla johdon konsulttina työskentelevä Hyvönen on kuulunut Malmin lentoaseman ystäviin 20 vuoden ajan. Hallituksessa hän on ollut kymmenisen vuotta, puheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen.

Uuden, 20 000 asukkaan asuinalueen rakentamisen viivästyttäminen vuosilla tai jopa kaataminen –  lopputuloksesta riippuen – ei häntä paina.

Hyvönen huomauttaa, että näistä noin 10 000 tulisi asuntoihin, joita rakennetaan varsinaiselle kenttäalueelle. Yhdistys ei sinänsä vastusta asuntorakentamista.

– Olemme esittäneet vaihtoehtoisia suunnitelmia, joissa asukasluku voisi olla jopa 15 000 lentotoiminnan jatkuessa.

Se asiakeskeistä Hyvöstä harmittaa, kun kentän puolustajien tunteet käyvät välillä kuumina ja poliitikkoja ja virkamiehiä haukutaan.

Lue myös: Kiistellyn kentän portit aukesivat kaupunkilaisille – Entisellä lentokentällä voi nyt kiitää retkiluistimilla

Mutta ei kaupunkikaan ole Hyvösen mielestä selvinnyt lentokenttäsodasta "puhtain keinoin".

– Kaupunki muun muassa tiedottaa aktiivisesti 'Malmin kentästä' ja 'entisestä lentokentästä' vaikka voimassa olevan asemakaavan mukaan kyseessä on Malmin lentokenttä. Helsinki-Malmi löytyy edelleen kansainvälisistä ilmailukartoista ja viranomaistiedoista. Lentokenttä on vain väliaikaisesti suljettu.

Hyvösen mielestä kyseessä on kaupungin vaikuttamiskampanja, johon myös suurin osa mediasta on langennut. Helsingin Uutiset on käyttänyt jutuissaan kentästä termiä entinen lentokenttä.

– Tarkoitushakuiset termit ovat vääriä, mutta myös hyvin loukkaavia helsinkiläisten enemmistölle, Hyvönen uskoo.

Yhdistyksen tammikuussa teettämän mielipidetutkimuksen perusteella 58 prosenttia helsinkiläisistä halusi säilyttää kentän, 23 prosenttia toivoi alueelle asuntoja ja 19 pronettia ei osannut sanoa kantaansa.

Lue myös: Yli 26 000:n allekirjoittama aloite Malmin kentästä jakaa päättäjien mielipiteet – "Esimerkki asiasta, jollaista olisi hyvä kysyä kansanäänestyksellä, mutta..."

Kaupunki perustelee käyttämäänsä termiä "Malmin kenttä" sillä, että voimassa olevassa yleiskaavassa alue on tarkoitettu asuntovaltaiseksi sekä virkistys- ja viheralueeksi, ei lentokentäksi. Alueen asemakaavoitus on käynnissä.

Lentoasemarakennuksen ja hangaarin osalta alueella on voimassa oleva asemakaava, jossa rakennukset on merkitty suojeltaviksi toimitilarakennuksiksi, eivätkä lentokenttätoimintaa palveleviksi rakennuksiksi.

Malmin henki elää vahvana terminaalin ravintolassa – moni suree lentojen loppumista: "Kentällä ei ole sen jälkeen tapahtunut juuri mitään"

Kiistelty hanke

Valituksia oikeusasteissa

Malmin Lentoaseman ystävät ry on valittanut ELY-keskuksen päätöksestä (2019) olla suojelematta lentokenttää rakennussuojelulain nojalla. Valitusasia on tällä hetkellä hallinto-oikeudessa, jonka päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Yhdistys on valittanut hallinto-oikeuden hylkäyksen jälkeen KHO:een koskien ensimmäisiä, alueen rakentamisen mahdollistavia asemakaavamuutoksia.

Kenttää vuokrannut Lentokenttäyhdistys on riitauttanut vuokrasopimuksen purkamisen ja häädön kentältä. Asian hovioikeuskäsittely on ensi keväänä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut