Helsingin kaupunki tarjoaa ukrainalaisille majoitusta kaupungin vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa. Näitä on Helsingissä tyhjillään noin 100.
Vapaita asuntoja on yli 10 kappaletta muun muassa Herttoniemenrannassa ja Veräjämäessä, Malminkartanossa 10 ja Mellunmäessä vähän alle kymmenen. Lisäksi asuntoja on muun muassa Malmilla ja Kurkimäessä.
Helsingissä ei ole tällä hetkellä pulaa markkinahintaisista vuokra-asunnoista, joten se voi olla yksi syy asuntojen tyhjilläänoloon. Osa asunnoista odottaa myös kiinteistössä alkava isompi remontti.
Maahanmuuttoviraston laskentakaavan mukaan sataan asuntoon voi asuttaa arviolta 450 kuntamalliin kuuluvaa henkilöä.
Niin kutsutun kuntamallin tarkoituksena on mahdollistaa tilapäistä suojelua saavien majoittuminen siellä, mihin he ovat asettautuneet Suomeen saapuessaan. Kyseessä on nopea, väliaikainen ratkaisu, jossa kunta tuottaa vastaanottokeskukselle ja tilapäisen suojelun tarpeessa oleville henkilöille majoitus- ja ohjauspalveluita.
Kaupunginhallitus käsittelee kuntamallin käyttöönottoa maanantain kokouksessaan.
Helsinki vastaa henkilön asumisesta niin kauan, kun se laskuttaa vastaanottokeskusta asumispalvelun tuottamisesta kyseiselle henkilölle. Yhtiö vastaa Helsingissä osasta vastaanottokeskuksien toimintaa, joten Helsinki tekee sopimuksen Luonan kanssa ja laskuttaa Luonaa.
Luonalla puolestaan on sopimus Maahanmuuttoviraston kanssa, joka maksaa Luonalle. Maahanmuuttovirastolla on lisäksi oma vastaanottokeskus Helsingissä.
Kuntamallin piiriin kuuluville henkilöille annetaan mahdollisuus joko majoittua Luonan vastaanottokeskuksiin tai Helsingin kaupungin tarjoamiin ja kaupungin kalustamiin asuntoihin.
Sen sijaan Helsingin kaupungin ara-vuokra-asuntoihin ukrainalaispakolaisia ei voida majoittaa, sillä niihin on erittäin kiireellisiä asunnonhakijoita moninkertaisesti enemmän kuin asuntoja vapautuu.
450 henkilölle toteutettavan majoituspalvelun kustannukset ovat kaupungille yhteensä noin 186 000 euroa kuukaudessa. Takaisin päin kaupunki saa noin 154 000 euroa kuussa Luonalta, jolloin kaupungin todellisiksi kustannuksiksi jää 32 000 euroa kuussa.
Kaupungin mielestä varattua rahaa voidaan ajatella sijoitukseksi siihen, että Helsingissä oleskelevat ja tänne verkostonsa muodostaneet sotaa paenneet ukrainalaiset voivat myös jäädä tänne.
Juttua muokattu 21..6: Täsmennetty, että Luona Oy ei vastaa kaikkien vastaanottokeskuksien toiminnasta Helsingistä, vaan myös Maahanmuuttovirastolla vastaanottotoimintaa Helsingissä.