Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Perheyritys selätti työvoimapulan – Ravintolan keittiötä pyörittää nyt kaksikko Mariupolista

Jätkäsaaren Chefood Bistrossa tarjotaan kolmen ruokalajin lounas.

Runsaat kolme kuukautta Jätkäsaaressa toimineen Chefood Bistron tarina on todella toisenlainen yrittäjätarina:

– Kävimme paljon syömässä ulkona. Tilasimme ruokaa kuljetuspalveluista. Syntyi ajatus, miksi emme perustaisi omaa ravintolaa, yrittäjät Irina ja Sergei Spelman kertovat.

Irina tosin sanoo, että haave oli enemmän Sergein. Kummallakaan ei ollut aiempaa ravintola-alan kokemusta – mitä nyt Irina oli joskus 2000-luvun alussa tehnyt töitä lahtelaisessa pizzeriassa.

– Ruokaa omaan makuun, mutta alusta alkaen olemme yrittäneet selvittää, mistä asiakkaat pitävät.

Pariskunta on kotoisin Viron Narvasta. He ovat olleet jopa samalla luokalla peruskoulussa. Toisensa he löysivät Suomesta.

Nyt yhteisen jälkikasvun – Antonin ja Camillan – näkee istuvan lounaalla salin takimmaisessa pöydässä.

Ruokalistalla on paljon venäläistyylisiä annoksia. Ravintolan oma luonnehdinta kuuluu kuitenkin: kansainvälinen – erityisesti pastojensa ja salaattiensa ansiosta.

Pizzaa he eivät ryhdy paistamaan. Rasvakeitintäkään ravintolassa ei ole, joten ruokia tehdään paljon uunisssa.

– Oikeista raaka-aineista, Spelmanit painottavat ja lisäävät, että aina itse tehtyä, kuten pelmenit. Ne ovat nyt ylivoimaisesti heidän menevin annoksensa Woltissa ja Foodorassa.

Viime keskiviikon lounasvaihtoehdot kertovat paikan erityislaatuisuudesta.Kolme salaattia: vihreä mix-salaatti kananmunalla, kesäinen salaatti sekä haudutettua munakoisoa, pähkinöitä, mangoldia ja korianteria.

Kolme keittoa: lihapullakeitto, pinaattikeitto uppomunalla ja kylmä okroshka.

Kaksi pääruokaa: pozharskaya-kotletti talon tapaan sekä bulgur vihanneksilla, porsaanlihalla ja sienillä.

Kotletti on aito ukrainalainen ja keittiömestari Vlad Zyrianovin luomus. Hän on freesannut ikiklassikon tuorehernepyreellä.

T24: Vietätkö juhannusta Tallinnassa? – Näissä paikoissa pääset kokemaan virolaisen juhannuksen

Kipuillessaan työvoiman saatavuuden kanssa Spelmanit löysivät mestarinsa doska.fi:stä, joka on ”venäjänkielinen tori.fi”.

Vastaanottokeskuksessa Joensuussa majaillut Zyrianov kävi katsastamassa paikan ja työsopimus syntyi heti. Hän värväsi kokiksi Ivan Yailenkon, joka oli ollut sekä hänen oppilaanaan että aiemmin hänellä töissä.

Kumpikin on lähtöisin Mariupolista, jossa ravintolapalvelut on nyt tuhottu. Yailenko saapui Suomeen Venäjältä, jonne oli paennut siskonsa luo. Nyt kaksikko on tiivis tiimi.

Hintojen nousu on puhuttanut paljon ja kysymykseen, riittääkö yrittäjälle katetta kolmen ruokalajin lounaasta, saa yllättävän vastauksen.

– Aluksi lounas maksoi 9,90 euroa. Nyt 11,90 euroa.

Miten asiakkaat reagoivat?

– Ei sillä ollut vaikutusta. Päinvastoin. Asiakkaita on nyt enemmän.

Lounaalla toimii lautastarjoilu – ei itsepalvelunoutopöytä.

Kun he ottivat ravintolatilan vastaan, siinä oli ehtinyt toimia kebab-ravintola ja kiinalainen ravintola. Sisustus oli jokseenkin kirjava, punainen. Skandinaaviset hillityt sävyt ja viherkasvit tekivät paikasta jotain muuta.

Jossain vaiheessa loputkin looshikalusteet menevät uusiksi. Sergei tekee ne itse, kunhan ehtii. Hän toimii edelleen yrityksessään, joka valmistaa puusta hiljaisia tiloja toimistokäyttöön.

Lisäksi perhe omistaa kuljetus- ja hinauspalvelun Uudellamaalla.

Fried chicken, wings… tämän syyn takia kanabuumi valtasi Suomen ravintolat – "Kulutus kasvaa hulluna"

Saako Helsingissä enää aitoa pyttipannua? – tämä annos on klassikko, tarjolla myös todellinen luksusversio

Tätä ravintolaa hehkutetaan "lihansyöjien paratiisiksi" – nämä 4 latinopaikkaa täytyy kokea Helsingissä

”Koronatippi on ajan ilmiö” – Kalliossa asuva Pasi Ahokas tippaa ravintoloissa jopa 10 prosenttia – näissä tilanteissa irtoaa vitonen tai kymppi

Nämä ovat tämän kesän hittijuomat – juhlajuomissa maistuvat kotimaiset marjat ja yrtit

Keittiömestari Gustav Eriksson hyödyntää isoäitinsä oppeja – katso reseptit saaristolaisherkkujen grillaukseen

Kuohuviinin ja trendilajin yhdistävä tunti on jatkuvasti loppuunmyyty– "Ensin testasimme puistojumppaa, mutta sinne ei tullut ketään"

Helsingissä tarjotaan useita taiteilija-annoksia – Eliten klassikko on Tauno Palon pihvi, mutta kenen kuuluisuuden suosikki oli lakkajäädyke?