Aalto-yliopiston työryhmä tutki Helsingin Hitas-järjestelmän: Ensisijainen suositus on luopua siitä kokonaan

Aalto-yliopiston tarkastelu Hitas-järjestelmästä on valmistunut, Ensisijainen suositus on mallista luopuminen.

Helsingin kaupunki valmistelee uuden kohtuuhintaisen omistusasumisen mallia vuonna 2020 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman (AM-ohjelman) mukaisesti. Kaupunki tilasi Aalto-yliopistolta taloustieteellisen tarkastelun ja taustaraportti Hitas-järjestelmästä on nyt valmistunut.

Mirka osti Helsingistä uuden hitas-asunnon, jossa ei pysty asumaan: "6-vuotiaasta tyttärestä suuri huoli" – ATT: Valtaosa asukkaista tyytyväisiä

Raportin tarkoituksena on antaa syötteitä uuden järjestelmän valmisteluun sekä jäsentää nykyisen Hitas-järjestelmän vaikutuksia asuntomarkkinoilla.

Aalto-yliopiston raportissa on analysoitu nykyistä Hitas-järjestelmää muun muassa kustannusten ja tavoitteiden näkökulmasta. Sen mukaan kaupunki ei ole seurannut riittävällä tasolla sille järjestelmästä koituvia kustannuksia eikä niitä ole huomioitu asetettaessa tavoitteita järjestelmälle.

Työryhmä näkee nykyisen järjestelmän mahdollisen hyödyn sen vaikutuksessa kaupunginosien väestörakenteisiin. Tällekin hyödylle tulisi kuitenkin asettaa tarkemmat tavoitteet ja huomioitava sen kustannukset.

Hitas-järjestelmä lakkaa, kaupungin vuokra-asuntoja lisätään – Helsinki pyrkii tasaamaan alueiden eroja uudella asunto-ohjelmallaan

Aalto-yliopiston työryhmä suosittelee ensisijaisesti luopumaan Hitas-järjestelmästä kokonaan, perustellen suositustaan järjestelmän suurilla kustannuksilla. Lisäksi työryhmän näkemyksen mukaan väestörakenteen ohjaamiseen kaupunginosissa on tehokkaampia keinoja, joita ei kuitenkaan ole raportissa eritelty.

Hitas-järjestelmä aiheuttaa myös hallinnollisia kustannuksia alueilla, joilla Hitas-hinta ei eroa markkinahinnasta.

Toisena vaihtoehtona työryhmä ehdottaa järjestelmän kehittämistä siten, että läpinäkyvyyttä lisätään sekä kustannukset selvitetään ja niille asetetaan enimmäistaso. Järjestelmän vaikutusten arviointia ja tavoitteiden asettamista tulee myös kehittää sekä seurata kustannuksia ja vaikuttavuutta säännönmukaisesti.

Lisäksi työryhmä ehdottaa järjestelmän kehittämiseksi ylärajaa Hitas-hinnan ja markkinahinnan väliselle erotukselle. Yläraja tarkoittaisi, että uudiskohteiden Hitas-asunnot olisivat ostettavissa ohi Hitas-järjestelmän tilanteessa, jossa Hitas-hinnan ja markkinahinnan erotus ylittää määritellyn enimmäistason.

– Nykyjärjestelmässä Hitas-asuntoihin sisältyvää hintatukea ei tunnisteta, sille ei ole asetettu ylärajaa eikä se näy budjetissa. Tämä vaikeuttaa poliittista päätöksentekoa. Ehdottamamme välirahamalli on menetelmä tämän ongelman korjaamiseksi. Ehdotamme että kaupunginvaltuusto tekee ainakin päätöksen siitä, mikä on maksimaalinen kohtuuhintaisiin omistusasuntoihin kohdennettava hintatuki euroissa per neliömetri, Aalto-yliopiston työryhmän jäsen Marko Terviö sanoo tiedotteessa.

Mirka ei pystynyt asumaan upouudessa hitas-asunnossaan – näin sanoo isännöitsijä yli 2 vuoden piinasta: "Olemme yhä aivan perusasioiden kimpussa"

Hitaksessa tontit luovutetaan rakennuttajalle markkinahintaa matalampaan hintaan, mutta vastaavasti rakennuttajalla on tiedossaan kattohinta, jonka asunnosta enintään voi pyytää. Raportissa todetaan, että tämä aiheuttaa sitä, että asunnon laatua voidaan haluta painaa alas kustannusten säästämiseksi, koska markkinahintaa huokeammalle asunnolle kuitenkin löytyy ostaja.

– Toivoimme Aalto-yliopiston asiantuntijoiden tuovan taloustieteellisiä näkökulmia siihen, mitkä ovat nykyjärjestelmän suurimmat heikkoudet ja mitkä vahvuudet suhteessa sille asetettuihin tavoitteisiin ja miten voimme vahvistaa uuden järjestelmän vaikuttavuutta. Työn lopputuloksena syntynyttä selvitystä hyödynnetään uuden mallin suunnittelussa yhdessä muun valmistelua ja päätöksentekoa tukevan materiaalin kanssa, toteaa tiedotteessa Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann.

Tekeillä on vielä muun muassa erilaisia kaupungin omia selvityksiä sekä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin laitokselta tilattu selvitys Hitas-asuntosuunnittelun laadusta.

Kaupungilta outo tupakkasekoilu – Helsingin ensimmäinen savuton kortteli on sittenkin savuton, mutta korttelin ulkonurkassa saa polttaa

Helsingin uudisasunnot ovat pienentyneet jatkuvasti viime vuosina – tämä on keskikoko nyt

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut