Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö tästä merellisestä paratiisista Suomessa? – Suosikkiravintolan pöytä kannattaa varata etukäteen

Barösund on veneilijöiden paratiisi, mutta lossi avaa Orslandetin saaren automatkailijoillekin.

Barösundin salmi on kesäisin yksi Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä. Helsingin ja Hangon välinen väylä kulkee sen kautta. Toki matkaa voi tehdä ulkosaaristonkin kautta, mutta silloin veneeltäkin vaaditaan enemmän.

– Barösundissa on kesällä todella paljon ihmisiä, kertoo keittiöpäällikkö Niko Tuominen.

Barösund on veneettömienkin ulottuvilla. Mantereelta pääsee autolla siltaa pitkin Barölandetin saareen ja Barölandetista lossilla Orslandetin saareen. Salmen molemmin puolin löytyy tasokas ravintola, joten Barösund sopii hyvin kesän makumatkakohteeksi.

Orslandetin puolella lossimatkan takana toimii entisessä kansakoulussa Scola ja Barölandetin puolella on uusi luksushotelli The Barö. Sen ravintola on The Berg.

Niko Tuominen aloitti alkuvuodesta kummankin ravintolan keittiöpäällikkönä.

Ravintolamaailmassa Tuominen tunnetaan. Mustiolla asuva 47-vuotias Tuominen opiskeli nuorena kokiksi. Hän työskenteli Helsingissä Savoyssa ja Mustiolla Linnankrouvissa. Linnankrouvin vuosina Mustion linnan omistava Linderin suku investoi Linnankrouviin valtavasti. Paviljonki mahdollisti jopa 200 vieraan hääjuhlat, joten keittiön oli pysyttävä tahdissa mukana.

Tuominen jätti Linnankrouvin hyvissä väleissä – oli aika uusille haasteille.

– Naapurissa asuva sähkömies teki sähkötöitä hotelli The Barössä ja tieto minusta kulki, nauraa Tuominen.

Scolan omistavat Degerbyssä asuvat Petteri ja Linda Pasanen. The Barö-hotellia pyörittää hotellinjohtaja Jussi Paavoseppä. Pasaset hoitavat yrittäjinä nyt myös The Bergiä.

Kesäravintola Scolan asiakkaista on iso osa veneilijöitä, joten sen nykyinen, merellinen sisustus pysyy ennallaan. Keittiömestariksi Scolaan Tuominen on palkannut muun muassa Fiskarsin Kuparipajasta tutun Pohjassa asuvan Janne-Matti ”Weccu” Weckströmin.

Alkuvuodesta Tuominen on hionut Scolan menua. Scola on tunnettu päivän kalasta ja kalastajana on Krister Hellström. Tämä perinne jatkuu. Muutenkin Scolassa suositaan lähiruokaa. Viinivalikoima on mietitty ajatellen kesän suomalaisia makuja.

Lapsiperheitä on muistettu.

– Hampurilainen löytyy ruokalistalta, lupaa Tuominen.

Scola on suosittu, joten pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen. Paikan vetonaulana on terassi, jolta on upea näköala Barösundin salmeen ja lossirantaan.

The Barön luksushotelli avasi ovensa viime vuonna ja jo nyt sitä laajennetaan. Hotellin ravintola The Berg edustaa fine diningia. Vaikka kohderyhmänä ovat hotelliasiakkaat, ovat muutkin tervetulleita. Pöytä on syytä varata etukäteen, sillä visuaalisesti upeassa ravintolassa on sisällä vain 30 paikkaa. Herkuttelemaan pääsee neljän ruokalajin illallisella, jota voi täydentää omilla toiveilla.

– Viinivalikoima on laaja ja eurooppalaisia viinialueita kattava, lupaa Tuominen.

Fine diningissa panostetaan laatuun eikä määrään, joten joskus ravintolasta on mentävä modernin sanonnan mukaisesti nakkikioskin kautta kotiin.

– Ei meiltä. Neljän ruokalajin illallinen on laskettu siten, että nälkä lähtee.

Tuomisen edellinen työpaikka Linnankrouvi on voittanut merkittäviä ravintola-alan palkintoja.

– The Bergin kanssa se olisi täälläkin mahdollista.

Niko Tuomisen tuleva kesä kuluu vankasti työn merkeissä, mutta hän ajaa kotiin Mustiolle nukkumaan. Orslandetin saarta ei Tuominen entuudestaan tunne ja tuskin hän ehtii tänä kesänä tutustumaankaan.

Mustion viskiseuraan kuuluvan Tuomisen kesän drinkkisuositus ei ole täysi yllätys.

– Täytä iso viinilasi jäillä ja kaada päälle 4 senttilitraa kevyttä, savutonta mallasviskiä. Lisää täyteen kylmällä seljankukkatonicilla ja sekoita lusikalla pyöräyttämällä, suosittelee Suominen.