Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Miten teitte lapsen?" – Karoliina listasi kysymykset, joita naisparille heitetään kevyesti, mutta heterovanhemmilta ei kysytä koskaan

Naisen kanssa perheen perustanut Karoliina listasi ulkopuolisten kommentteja, jotka jättävät ”oudon alastoman olon”.

Ei siinä mitään. Mä kyllä hyväksyn asian.

– Tämä kommentti on henkilökohtainen inhokkini. Tuntuu tosi tunkkaiselle vuonna 2022 Helsingissä, kun lähes tuntematon ihminen haluaa antaa elämällesi luvan. Itse en koe, että tarvitsisin lupaa keneltäkään, kertoo Karoliina Knuuti.

Hyväksyntäänsä naista rakastavalle naiselle tarjoavat etenkin vanhemmat ihmiset.

Sateenkaariperheessä vuoden ikäisen lapsen kanssa elävä Knuuti listasi kommentteja, joita hänelle tulee vastaan.

Kommenteilla ei tarkoiteta pahaa. Ne putkahtelevat ilmoille jopa niin ystävällisissä tilanteissa, ettei hän aina itsekään heti oivalla, miksi hymyssä suin lausutut sanat jättävät "hämmentyneen tai oudon alastoman olon".

Heterovanhemmille vastaavia ei esitetä.

Kumpi teistä on se oikea äiti?

Kysymys on loukkaava parille, jotka ovat tasapuolisesti lapsen vanhempia ja myös laillisia huoltajia.

– Ehkä yritetään kysyä, kuka synnytti tai kumman sukusoluista lapsi sai alkunsa, Knuuti pohtii.

Naisparille kysymys on todella henkilökohtainen – samoin kuin sukusolujen luovutuksen tai adoption kautta vanhemmiksi tulleille heteropareille.

Naisparin kohdalla lapsen saamiseen on saattanut liittyä kipeitäkin päätöksiä siitä, kumpi synnyttää, kenen sukusoluista lapsi saa alkunsa ja kuinka paljon rahaa raskaaksi tulemisen on mahdollista laittaa.

– Ihmiset eivät ymmärrä, miten yksityisiin asioihin tällä kysymyksellä mennään. Kysymys on tungetteleva.

Kysymykseen liittyy usein geneettisen vanhemman arvuuttelua ulkonäön perusteella: ihan samanlainen hymy, teidän suvun nenä.

– Ulkonäön ihmettelyyn syyllistyy meistä jokainen. Minäkin. Sitä ei vain tule ajatelleeksi, miltä päivittely tuntuu vanhemmasta, jolla ei ole yhteistä perimää lapsen kanssa.

Miten te käytännössä teitte lapsen?

Tämä kysymys tuntuu nousevan samalla tavalla kuin edellinenkin: koska kyse on jostain erikoisesta, asiasta voi kysyä vaikkapa leikkipuistotutulta.

– Tuntuu, että mielenkiinto erikoisuutta kohtaan vie ihmisiltä harkintakyvyn.

Kysymys on ladattu pelkällä positiivisella uteliaisuudella. Silti se tuntuu tungettelevalta.

– Enhän minäkään kysy puolitutulta heteroparilta, missä asennossa tai monennella yrityksellä lapsi saatiin alulle, Knuuti sanoo.

Kuka on lapsen isä?

– Meidän perheessä isää ei ole, Knuuti toteaa.

– Isä-sanan käyttö on haitallista, koska lapsi voi kasvaessaan alkaa ajatella, että häneltä puuttuu tämä isä, josta ulkopuoliset jatkuvasti muistuttavat kysymyksillään.

Knuuti kertoo, ettei lapselle ole tarkoitus syöttää kertomusta neitseellisestä sikiämisestä.

– Puhumme upeasta, mahtavan lahjan antaneesta miehestä, joka on tuolla jossain.

Luovuttajasta voi kysyä kahden kesken vanhemmilta, jos heihin on luottamukselliset suhteet. Puolitutuille asia ei kuulu millään tavalla.