"Ison voiton jälkeen onkin jonkin ajan kuluttua sama määrä velkaa" – Jouko, 61, pääsi irti rahapelikoukusta ja tietää, että monella on korkea kynnys puhua asiasta

Jouko Vidgren on yksi monista rahapelikoukkuun joutuneista. Hän pääsi irti ja haluaa nyt tukea muita.

Rahapelejä pelaavan haaveena on jättipotti. Kaikille sellaisen osuminen ei kuitenkaan ole onnen päivä.

– Rahapeliongelmaiselle iso voitto on oikeasti pahinta, mitä voi sattua, täräyttää peliriippuvaisuuden kokemusasiantuntija ja vertaisohjaaja Jouko Vidgren.

– Olen kuullut monta tarinaa siitä kuinka ison voiton jälkeen onkin jonkin ajan kuluttua saman verran velkaa. Voitot vain ruokkivat pelaamisongelmaa, hän sanoo.

61-vuotias Vidgren itse maksoi viimeisen erän pelaamisen aiheuttamista veloistaan viime syksynä. Se onnistui velkajärjestelyn ansiosta ja vei viisi vuotta. Velanottoon oli syynä etupäässä peliautomaateilla pelaaminen.

– Lisäksi ostin nettiarpoja ja joitakin muitakin pelejä Veikkauksen sivulla pelasin.

Jo muutama vuosi ennen velkajärjestelyä Vidgren oli hakenut pelaamisongelmaansa apua Vantaan A-klinikalta. Sieltä hänet ohjattiin avoterapiaan Helsinkiin tuolloin perustetulle Peliklinikalle, jolta Vantaa on ostanut rahapeliongelmaisille hoitoa.

– Usein peliongelman taustalla on ahdistavia asioita, joita haluaa paeta. Ja paetahan voi monenlaiseen, vaikka suklaaseen yhtä hyvin kuin huumeisiin, alkoholiin tai peleihin eli ihan mihin tahansa, jolla saa pään tyhjennettyä ajatuksista.

Koukuttuminen voi käydä nopeasti tai pikku hiljaa.

– Siinä vaiheessa kun tajuaa, että tämän on loputtava, iskee sitten ahdistus pelaamisesta.

Pelaaminen on oire, tauti on muualla.

Vidgren kertoo rahapelaajien usein kokevan olevansa huonoja ja epäonnistuneita ihmisiä. Pelaamisongelma tuottaa valtavaa häpeää, siitä ei uskalleta puhua.

Hänen mielestään pitää puhua, ja paljon, sekä ongelmaisten että koko yhteiskunnan.

– Ongelman kaikkein vakavimmasta muodosta, rahapeliriippuvuudesta, on arvioitu kärsivän noin 1,4 prosenttia suomalaisista. Kaikkiaan ongelmapelaajia on huomattavasti enemmän.

– Kun heidän läheisensä lasketaan mukaan, asia koskettaa lähes miljoonaa ihmistä.

Vuodesta 2014 vertaisohjaajana toiminut ja vuonna 2016 kokemusasiantuntijaksi kouluttautunut Vidgren suosittelee kaikille vakavasti rahapeliongelmaisille terapiaa.

– Pelaaminen on oire, tauti on muualla. Ongelmat löytyvät monesti menneisyyden tapahtumista, jotka ovat jääneet käsittelemättä. Itselläni yksi sellainen oli lapsuudessa koettu suru.

Monipuolista vertaistukea pelaamisongelmaisille ja heidän läheisilleen tarjoaa muun muassa Sosped-säätiön ylläpitämä valtakunnallinen Pelirajaton-toiminta, jossa Vidgrenkin vetää vertaisryhmiä.

Hän on mukana myös Espoossa Yhteispelillä-hankkeessa, jossa muun muassa valmennetaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ongelmapelaamiseen liittyvien asioiden puheeksi ottamisessa asiakkaiden kanssa.

Aina ensimmäinen asiasta kuuleva ei ole ammattilainen tai vapaaehtoistyöntekijä.

– Silloin jos peliongelmainen alkaa puhua tilanteestaan, toivon, että se toinen ihminen unohtaisi kaikki kiireet ja kuuntelisi ilman moitteita tai kyseenalaistamista. Kynnys kertoa on todella korkea silloin, kun on sotkenut kaikki asiansa ja mahdollisesti läheistensäkin asiat. Tilanteeseen voi liittyä myös itsetuhoisuutta.

– Vaikka kaikki näyttää mustalta, on mahdollista toipua. Se lähtee siitä, että myöntää ongelmansa.

Maailmassa parin vuosikymmenen aikana tapahtunut tekninen muutos on avannut valtavasti mahdollisuuksia helppoon pelaamiseen.

Kun velkaa pystyy ottamaan näyttäytymättä missään ja pikavipeilläkin irtoaa kymmeniätuhansia, katastrofin ainekset syntyvät helposti.

Muutosta näkyy myös pelaajissa.

– Kahdeksan vuotta sitten vertaisryhmien jäsenet olivat pääsääntöisesti keski-ikäisiä miehiä. Nyt esimerkiksi viime syksyn ja kevään vertaistukiryhmissä oli myös 25–35-vuotiaita osallistujia, miehiä ja naisia, Vidgren kertoo.

Nykyään timpurina toimiva mies on kuitenkin itse esimerkki siitä, että ongelman voi selättää ja saada asiansa kuntoon niin itsensä kuin läheistensä kanssa.

– Paljon on kiinni sinnikkyydestä ja luottamisesta siihen, että voi muuttua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut