Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metroaseman lattiaa mopannut Srisuda, 44, huomasi ihmisen raiteilla Kaisaniemessä ja hyppäsi itse auttamaan – "Hänet täytyy pelastaa"

Tasavallan presidentti palkitsi Srisuda Kivisen rohkean teon hengenpelastusmitalilla.

Vuosi sitten keväisenä aamuna vantaalaisen Srisuda Kivisen, 44, työpäivä sai käänteen, jonka hän tulee muistamaan aina.

SOL-yrityksessä siivoojana työskentelevä Kivinen moppasi Helsingin yliopiston metroaseman laiturin lattioita Kaisaniemessä, kun huomasi ihmisen olevan metron raiteilla. Kivinen soitti välittömästi valvomoon ja hyppäsi itse raiteille auttamaan henkilöä.

– En tiennyt, milloin metro tulee. Kyllä minua pelotti, Kivinen kertoo.

Kivisen mielessä oli vain yksi ajatus.

– Hänet täytyy pelastaa.

Kivinen kertoo saaneensa apua muutamalta muulta asemalla olleelta. Tilanne tavoitti myös metron kuljettajan, joka ehti vetää hätäjarrusta ennen metron saapumista asemalle. Yhteisvoimin henkilö saatiin pelastettua raiteilta.

Vuoden takaisesta rohkeudesta ja urotyöstä Kivinen palkittiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti mitalin Kiviselle aiemmin tässä kuussa.

Aluehallintoviraston (Avi) mukaan hengenpelastusmitalit annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Tunnustus yllätti sankarillisesti toimineen siivoojan.

– Yllätyin kovasti. Olen ylpeä mitalistani ja tyytyväinen, että pystyin auttamaan siinä tilanteessa ihmistä, joka oli hädässä, Kivinen sanoo.

Kivinen on kotoisin Thaimaasta. Suomeen hän muutti vuonna 2008. Kahdeksan viime vuotta Kivinen on asunut Vantaalla Jokiniemessä ja työskennellyt siivoojana.

Kivisen esihenkilö, SOL Palvelut Oy:n palveluesimies Nina Laurila on ylpeä ansiokkaasta teosta.

– Olen todella iloinen työntekijän puolesta, että hänen tekonsa huomioidaan mitalilla. Pidämme juhlat vielä pääkonttorilla. Tämä on iso tapahtuma myös yritykselle, Laurila sanoo.

Kivinen on siivonnut Helsingin yliopiston metroasemaa 1,5 vuoden ajan.

– Hän on jo pelastanut yhden sairauskohtauksen saaneen ihmisen rullaportaista. On aikamoista sattumaa, että tälle ajanjaksolle osuu useampi pelastaminen, palveluesimies Laurila sanoo.

Laurilan mukaan dramaattiset työpäivän aikana sattuneet tapahtumat käydään aina läpi.

– Tapahtumat keskustellaan heti, ja aina on mahdollisuus päästä työterveyslääkärille. Työturvallisuus on meille tärkeää.

Juttu on aiemmin julkaistu Vantaan Sanomissa.