Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hukkumisalttiuteen vaikuttavat erityisesti omaksutut elin- ja toimintatavat – Puolet hukkuneista vuonna 2021 oli yli 67-vuotiaita

Hukkumisalttius syntyy vuosien aikana omaksuttujen elin- ja toimintatapojen seurauksena eikä niinkään tietyssä tilanteessa tehdyn huonon valinnan vuoksi.

Seikka selviää Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnasta, joka koski vuonna 2021 sattuneista tapaturmaisista hukkumisista. Tutkintaryhmän määritelmän mukaisia tapaturmaisia hukkumisia sattui vuoden 2021 seurantajaksolla yhteensä 165.

Hukkumisten määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Silti määrä on merkittävä, eivätkä hukkumiset ole vähentyneet yhtä paljon kuin tieliikennekuolemat. Väkilukuun suhteutettuna hukkumisia tapahtuu Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa ja Norjassa.

– Tutkinnan seurauksena voidaan todeta, että tapaturmaiset hukkumiset painottuvat iäkkäisiin. Puolet hukkuneista oli yli 67-vuotiaita. Päihtymisellä oli merkitystä yli 40 prosentissa tapauksista. Lisäksi sydänsairauksien voidaan todeta vaikuttaneen tapaturmaisten hukkumisten määrään. Sydänsairauksien osatekijän kohdalla pyrimme ottamaan tutkinnassa huomioon sen, olisivatko oireet johtaneet kuolemaan myös muualla kuin vedessä, toteaa tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotteessa.