Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Helleaallot voivat aiheuttaa Suomessa satoja kuolemia – Näin helteisiin pitäisi varautua

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Etelä-Suomen Median lehdissä 24.11.2021.

Helleaallot voivat aiheuttaa useita satoja kuolemia Suomessa. Kun ilmasto muuttuu, helteet lisääntyvät. Kun väestö samaan aikaan ikääntyy, helteen terveyshaitat lisääntyvät, jos muutoksiin ei varauduta, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista.

Helteen terveyshaitat ja niiden ehkäisy Suomessa -raportin mukaan Suomessa tulisi ehkäistä helteen terveyshaittoja nykyistä paremmin ja lisätä yhteiskunnan keinoja varautua helteisiin.

Helleaallosta, joka kestää joitakin viikkoja, voi aiheutua Suomessa useampia satoja kuolemia. Vakavien terveyshaittojen riski on erityisesti yli 65-vuotiailla ja pitkäaikaissairauksista kärsivillä.

Suurin osa helleaaltojen aiheuttamista kuolemista ilmenee sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla, joissa hoidetaan paljon kuumuudelle erityisen herkkää väestöä.

– Viime kesän kaltaiset helteet yleistyvät ilmaston muuttuessa. Samalla väestö ikääntyy ja helteen terveyshaitat lisääntyvät, jos muutoksiin ei varauduta riittävän hyvin, kertoo asiasta kertovassa tiedotteessa THL:n tutkija Virpi Kollanus.

– Hoito- ja hoivalaitosten ennalta varautumisessa on tärkeää pyrkiä parantamaan mahdollisuuksia viilentää tiloja, Kollanus sanoo.

Kotona asuvia riskiryhmiin kuuluvia tulisi suojata helteen haitoilta, esimerkiksi tarjoamalla helleaaltojen aikana enemmän kotihoidon palveluja.