Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesät ovat eläinlääkäreille kiireistä aikaa – nämä ohjeet jokaisen lemmikinomistajan kannattaa muistaa: "Jäitä hattuun"

Kesällä voi sattua ja tapahtua – myös lemmikille, muistutetaan Karhupuiston eläinlääkäriasemalta.

Kesä on usein eläinlääkäriasemilla kiireistä aikaa. Kävijäpiikkejä tulee etenkin suosituimpina loma-aikoina. Syy on yksinkertainen: ihmiset viettävät enemmän aikaa perheen parissa.

– Kun on enemmän aikaa hoitaa lemmikkiä, niin silloin alkaa myös huomaamaan, että nyt asiat ovat huonosti, kertoo Karhupuiston Pieneläinklinikan Serafima Soukka.

Lomilla ja kesäjuhlissa käy myös vahinkoja. Eläimet saattavat tapella keskenään tai loukkaantua mökillä. Myös kyynpuremat ja ampiaisenpistokset työllistävät eläinlääkäreitä.

– Kun on juhlia, lemmikit pääsevät syömään myös vääränlaista ruokaa. Tyypillisin on se, että roskapussi jää auki ja lemmikit syövät makkarapaketit, maissintähkät ja luut. Ne ovat vaarallisimpia. Ikävä kyllä Murphyn laki koskee myös lemmikkejä.

Mitä kesällä kannattaisi sitten muistaa? Ainakaan ei kannata hosua.

– Kesällä ja lomalla otetaan rennosti. Katastrofeilta vältytään, kun pidetään jäitä hatussa, roskikset kiinni ja siivotaan omat jäljet nuotiolta sekä grillialueelta.

– Omistajilta pitää aina kysyä lupa, mitä saa antaa lemmikeille syötäväksi. Jos ei tiedä, niin pidättäydytään antamasta herkkuja.

Soukka pyörittää Karhupuistossa viime syksynä avannutta eläinlääkäriasemaa yhdessä Gisle Sjöbergin ja Mari Ylä-Outisen kanssa. Kolmikko toimii myös Porvoon suunnalla.

Karhupuistossa on ollut eläinlääkäri pitkään. Nyt tila oli ollut kuitenkin muutaman vuoden tyhjillään.

– Ihmiset ovat olleet todella ilahtuneita siitä, että täällä on taas eläinlääkäri. Moni on puhunut siitä, että edellisen mentyä kiinni, he ovat joutuneet menemään aika kauaskin tästä alueesta.

Kallion alueella eläinlääkärin puuttuminen on voinut olla tietyissä tilanteissa myös haastavaa. Näin myös paikalle Bricor-koiransa kanssa tulleelle Susanna Huikkolalle, 29.

– Kun itsellä ei ole autoa, niin esimerkiksi nukutuksen jälkeen ei haluaisi viedä koiraa raitiovaunuun tai metroon.

Karhupuiston eläinlääkärin kaltaisten pienten toimijoiden määrä on vähentynyt 2010-luvulla, kun suuremmat ketjut ovat ostaneet niitä.

Soukka kuvailee ymmärtävänsä pienempien eläinlääkärien päätöstä myydä toiminta suuremmalle ketjulle. Pienille yrittäjille esimerkiksi uudet laitehankinnat ovat isoja investointia. Myös hallinnollinen työ ja markkinointi ovat omalla vastuulla.

Soukka kertoo, että pienillä klinikoilla on toisaalta etuja. Koko henkilökunta esimerkiksi tuntee eläimet henkilökohtaisella tasolla. Hintojakin pyritään pitämään hiukan edullisempina.

Pienempiä eläinlääkäriasemia osti aikoinaan muun muassa Evidensia ja Animagi. Lopulta Evidensia osti Animagin.

Evidensian varatoimitusjohtaja Anssi Tast kertoo, että laajentumisstrategiaa on sittemmin uudistettu. Hän aloitti yrityksessä varatoimitusjohtajana vuonna 2017.

– Päivitimme silloin toimintaa ja näimme, että sellainen kasvu ei ole mielekästä, jossa haetaan vain liikevaihtoa ja lisää toimipaikkoja.

Tastin mukaan investointeja on nyt keskitetty ennemmin ihmisten osaamiseen.

Karhupuiston Pieneläinklinikan on auki kolmena päivänä viikossa neljä tuntia.

– Mitä enemmän saamme asiakkaita, niin sitä useammin olemme auki, koska voimme palkata lisää henkilökuntaa, Soukka vinkkaa.