Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Akseli, 23, ihastui yhteisölliseen urheilulajiin: "Ottelun jälkeen mennään oluelle vastustajan kanssa"

Rugby on isojen miesten laji. Törmätessä sattuu, pelaajilla on varusteinaan ainoastaan hammassuojat.

Warriors Rugby Clubin pelaajan Akseli Sinitalo-Nunesin, 23, mukaan ottelun jälkeen kaikki ovat kuitenkin kavereita keskenään.

Sinitalo-Nunes painottaa lajin yhteisöllisyyttä.

– Meillä Suomessa ei ole klubitaloja, jonne mentäisiin pelien jälkeen oluelle, kuten muissa rugbymaissa. Samaan baariin yleensä löydetään. On iso osa peliä ottaa kavereiden kanssa pari tuoppia ottelun jälkeen, Sinitalo-Nunes vakuuttaa.

Rugby on pieni laji Suomessa. Rekisteröityjä pelaajia on arviolta 800, näistä pari sataa on naispelaajaa. Miesten pääsarjassa on seitsemään joukkuetta. Pääkaupunkiseudulla kaksi SM-liigajoukkuetta on Helsingistä ja yksi Espoosta.

– Pelataan paljon toisiamme vastaan. Tunnemme kaikki toisemme erittäin hyvin. Paikallishegemoniaa on, ja varmasti ei pidetä paikallisvastustajasta, pelissä vihataan niitä paskiaisia mutta ei tietysti henkilöinä. Ottelun jälkeen ollaan silti samassa baarissa yhdessä naurussa suin.

Aika huonoja olemme olleet.

Kahden passin Sinitalo-Nunes on syntynyt Englannissa, Pohjois-Lontoossa. Siellä hän aloitti rugbyn jo lapsena. Hänen äitinsä on suomalainen. Sinitalo-Nonesin piti tulla Suomeen armeijaan, jotta Suomen kansalaisuus säilyy.

– Tulin armeijaan nelisen vuotta sitten ja päätinkin jäädä tänne. Olen iloinen, että laji on kehittynyt tänä lyhyenäkin aikana paljon.

Rugby on muutakin kuin nyhjäämistä ja rajuja taklauksia.

– Peli mielletään väkivaltaiseksi ja ulkopuoliselle se varmasti näyttäytyykin vaarallisena. Rugby on kuitenkin pohjimmiltaan älypeli. Tässä oppii paljon myös itsestään, Sinitalo-Nunes kehuu lajin kauneutta.

Suomen maajoukkueeseen 2019 noussut Sinitalo-Nones nauraa, että Suomi ei ole enää maailman huonoin rugbymaa. Mainittakoon, että rugby on maailmalla erittäin suosittu ja iso laji. Suomessa lajia on pelattu vasta runsaat 20 vuotta.

– Aika huonoja olemme olleet, mutta ei missään nimessä enää huonoimpia.

Warriorsin 38-vuotias ex-maajoukkuekapteeni Thomas Finell on nähnyt Suomi-rugbyn lähes alusta alkaen.

– Nykyään pelaajia on enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Sitä kautta peli on parantunut paljon, kilpailua on tullut lisää, Finell todistaa.

Finellin mukaan useat kansainväliset sääntömuutokset ovat muuttaneet lajin luonnetta. Hänen mukaansa rugby on nykyisellään nopeampi ja taktisempi peli kuin aiemmin.

– Pallo liikkuu ja painimisen vaikutus taktiikkaan on muuttunut vähäisemmäksi.

Hollannissa kauden 2013 pelannut lajipioneeri alleviivaa niin ikään sosiaalisuuden merkitystä ja lajiyhteisöllisyyttä.

– Minulta kysyttiin ennen Hollantiin lähtöä jännittääkö lähteä pelaamaan ulkomaille. Sanoin kaikille, että tässä lajissa ollaan poikkeuksellisella tavalla yhtä suurta perhettä, eri tavalla kuin muissa lajeissa. Vaikka kentällä mennään kovaa, pelin jälkeen ollaan aina yhdessä ja hyvää pataa, Finell vakuuttaa.