Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Autoilijoilla ristiriitaisia ajatuksia oikeasta tavasta ohittaa pyöräilijä – Vähintään nämä seikat pitää ratin takana huomioida

Suurin osa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilevista kokee ohittavansa pyöräilijän niin, että ohitusetäisyys on turvallinen. Kuitenkin seitsemän kymmenestä on sitä mieltä, että autoilijat ohittavat pyöräilijän liian läheltä. Joka viides kokee, ettei pyöräilijää ohittaessa ei yleensä tarvitse väistää vastaantulevan kaistan puolelle.

Liikenneturva selvitti kokemuksia pyöräilijän ohitustilanteista kyselytutkimuksella maalis-huhtikuussa 2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.

– Ohitustilanteessa autosta ei välttämättä hoksaa pyöräilijän tarvitsemaa tilaa. Arvio sivuttaisesta turvavälistä voi olla turvaton, kun tilannetta katsoo ulkopäin tai pyörän satulasta. Turvalliseen ohitusetäisyyteen vaikuttaa myös ajoneuvon nopeus ja koko. Ilmavirta saattaa saada pyöräilijän heittelehtimään ja aiheuttaa vaarallisen tilanteen. Ohitustilanteen turvallisuus taataan valitsemalla ohituspaikka oikein ja käyttämällä pyöräilijän ohitukseen viereistä kaistaa, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa tiedotteessa.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista noin joka kymmenes ei välttämättä jäisi riittävän kauas pyöräilijän taakse ajamaan, jos ohitustilanteessa on riskejä. Noin joka viides kokee, että pyöräilijän mahtuu aina ohittamaan, eivätkä ajoradan reunassa ajavat pyöräilijät vaikuta siksi ajonopeuteen.

Vain 32 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan ohittanut pyöräilijää maantiellä silloin, kun vastaan on tullut auto. Vastaavasti 40 prosenttia kertoo, ettei ole ohittanut tilanteessa, jossa ei ole riittävää näkemää.

Kaikista vastaajista 17 prosenttia uskoi, että ajoradalla pyöräilevän saa ohittaa myös ohituskieltoalueella, vaikka joutuisi ylittämään sulkuviivan.