Onko tässä Helsingin ankein alikulku? Nyt sen seiniin maalataan uusi jättimuraali – "Yksi näyttävimmistä"

Remontti Puistolan asemalla alkoi tällä viikolla.

Puistolan aseman alikulku uusitaan lähikuukausina. Tällä viikolla alkaneen remontin päätarkoituksena on uudistaa alikulun kuluneet seinäpinnat ja korvata parikymmentä vuotta vanha muraali. Vanhat juna- ja bussiaiheiset teokset poistuvat ja tilalle maalataan uusi, poikkeuksellisen iso muraali.

– Sanotaan, että tämä on yksi näyttävimmistä ja suurimmista toimenpiteistä, toteaa pääradan juna-asemien visuaalisista uudistuksista maisema-arkkitehti Johanna Himberg.

Himberg on mukana kaupungin asemanseutujen parannukset -hankkeessa.

Puistolan aseman alikulun ilmeen uudistaminen on osa laajempaa pääradan asemien parantamistyötä, jossa asemien kuntoa, viihtyisyyttä ja siisteyttä parannetaan. Muutoksia asemilla tehdään lähivuosina.

– Toimenpiteet ovat hyvin erilaisia. Puistolassa muutos on yksi näkyvimmistä. Alikulun seinäpinnat olivat ruvenneet hilseilemään ja pinnat kaipasivat päivitystä. Muraalin nähtiin sopivan Puistolaan, Himberg sanoo.

Puistolan juna-aseman alikulku on karu, ankea ja pimeä.

Asemalla oleva reliefi eli kohokuvioinen taideteos säilytetään. Se maalataan ja puhdistetaan.

Puistolassa muutos on yksi näkyvimmistä.

Alikulun uudistaminen alkoi tällä viikolla valmistavilla töillä.

– Alikulussa tehdään mahdollisesti koemaalauksia ja poistetaan maalipintaa. Varsinaiset pohjan maalaustyöt aloitetaan heinäkuun loppupuolella, kertoo kaupungin vastaava projektipäällikkö Aki Silvennoinen.

Kaupunki vastaa alikulun pohjatöistä ja liikennejärjestelyistä.

Remontilla tulee olemaan vaikutusta alikulun kevyen liikenteen järjestelyihin. Käytännössä kymmenen metriä leveä alikulku tulee kapenemaan niin, että pyöräilijöillä ja kävelijöillä on remontin ajan käytössään tavallista kapeampi kulkuväylä. Muraali on kooltaan näyttävä.

– Maalattavaa pintaa on 500 neliötä, Silvennoinen toteaa.

Valmistavien töiden jälkeen itse muraalin maalaaminen alkaa elokuun puolessa välissä ja kestää noin kuukauden. Remontin on määrä valmistua syyskuun puolessa välissä.

Muraalin maalaamisesta vastaa taiteilija Kirsi-Maria Raunio yhdessä muutaman avustajan kanssa. Sen aiheena on puutarha. Havainnekuvassa kasviaiheiden välissä on tekstiä: Puistola ja Tapuli. Suunnittelutyössä on ollut mukana Maatullin koulun viitosluokkalaisia.

– Oppilaat piirsivät kasviaiheisia teoksia viime keväänä pidetyssä työpajassa. Niitä on käytetty hyväksi valmiissa teoksessa, Himberg jatkaa.

Pääradan asemilla muutoksia tehdään myös Käpylän, Oulunkylän, Pukinmäen, Malmin ja Tapanilan asemilla.

– Asemia pyritään uudistamaan toimenpide kerralla viihtyisämmäksi ja toimivammaksi erilaisin keinoin, jotka parantavat asemien käyttäjäkokemusta, Himberg sanoo.

Muutoksia tehdään yhdessä asemat omistavan Väyläviraston kanssa. 

Tapanilassa uusittiin viime syksynä laitureiden odotuskatosten pleksejä, jotka sittemmin ovat kärsineet ilkivallasta.

Lue: Juna-aseman katokseen asennettiin värikkäitä ruutuja luomaan viihtyisyyttä – nyt ne on revitty tai rikottu yli 20 kertaa – Terttu, 71, ei säästele sanojaan: "V*tuttaa"

Puistola uudistetaan asemista toisena. Tänä kesänä uusittiin jo valaistus. Lisää muutoksia on luvassa.

– Aseman pyöräpysäköinti tullaan uusimaan tulevina vuosina. Aikataulusta ei vielä osaa sanoa. Pyöräpaikkoja parannetaan ja paikkojen määrää varmastikin lisätään, Himberg sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut