Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senaatintorin kupeessa, sisäpihan kätkössä on ravintola, jonka katalonialaisessa grillissä hehkuvat japanilaiset hiilet – Yrittäjä: "Erikoislihat olleet superkysyttyjä"

Senaatintori sai arvoisensa ravintolan, josta tuli heti hitti.

Miksi mennä hyttysten syötäväksi kesämökille, kun aidoilla hiilillä valmistettua grilliruokaa saa Helsingin ytimessä?

Aleksanterinkatu 22:ssa sijaitseva Brasa on katseilta ja suurimmilta turistivirroilta piilossa omalla sisäpihallaan. Se on kuitenkin löydetty.

Tohina on hyvä. Väkeä riittää niin salin puolella asiakkaiksi kuin töihin. Varauspalvelun kautta voi joutua taiteilemaan omalle seurueelle sopivaa hetkeä. Tilaa kuitenkin löytyy myös satunnaisille ohikulkijoille.

Brasa ei ehtinyt Viisi tähteä -median tämän vuoden 50 parasta ravintolaa -äänestykseen, mutta ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, jos veikkasi sitä ensi vuoden kovimmaksi nousijaksi.

Keittiömestari Pekka Terävä, 55, lupasi luoda maamerkin, jonne ihmiset tulevat kauempaakin: suorastaan sellaisen ravintolan, joka on syy matkustaa Suomeen ja Suomessa.

– Hieno kokemus, hyvä ruoka ja palvelu upeassa miljöössä, hän hykertelee jo nyt saamaansa palautetta.

On pitänyt myydä jopa ei-oota, kun ihmiset ovat taas lähteneet isosti liikkeelle.

– Kyllä näin on päässyt käymään, mutta ajan kanssa kaikki pääsevät maistelemaan grilliherkkuja.

Leipä- ja vesitarjoilusta veloitetaan viisi euroa.

Mistä asiakkaat ovat nyt tulleet: Helsingistä vai ulkomailta sittenkin?

– Kaikkialta, kotimaisia, ulkomaisia ja turkulaisia.

Onko tämä "turkulaisia" jokin sisäpiirin vitsi?

– Yleisviittaus siihen, että ihmiset löytävät perille.

Terävä on syntyisin Turusta ja käynyt kokkikoulunsa Suomen Joutsenessa, mutta luonut terävimmän uransa Helsingissä.

”Parasta tai ei mitään.” Tunnuslause ei ole aivan omaperäisin, mutta avotulella tehty ruoka on saanut suitsutusta, eivätkä hinnatkaan ole aivan niin suolaiset kuin muutamissa muissa trendipaikoissa. Leipä- ja vesitarjoilusta veloitetaan viisi euroa.

Tarjolla on kaikkea trendikästä ripauksella aasialaista ja avotulella, josta grillihifistelijöille tiedoksi: Se on katalonialainen Josper-avotuligrilli, jossa hehkuvat japanilaiset Binchotan-grillihiilet ja aromia antavat suomalaiset kuusenoksat.

Mikä myy eniten menussa?

– Tasaisesti kaikkea, mutta erikoislihat ovat olleet superkysyttyjä.

Listaan tuli myös muutoksia juhannuksen jälkeen.

– Vielä hierotaan, mutta kauden kasviksia tulee listalle ja äyriäiset jäävät kesätauolle, Terävä kertoi juhannuksen aatonaattona.

Kalleimpien ruhonosien kilohinta huitelee 500 eurossa.

Viime kevään Gastro-messuilla kuumin juttu vegen lisäksi olikin raakakypsennyskaappi. Sellainen löytyy myös Brasasta.

Alaa vaivaavan työvoimapulan hän kuittaa:

– Meidän maineemme työnantajana on positiivinen, joten uskon sen auttavan. Huippuosaajiemme kunnioitus on aina ollut arvo meidän yrityksessämme.

Terävän ja hänen liikekumpaniensa Mikko Heinosen ja Teuvo Salmisen Michelin-palkittu ravintola Olo täytti 15 vuotta 2021. Brasan ja Olon lisäksi Olo-ryhmään kuuluvat Emo, Ego, Garden by Olo, Villa Störsvik ja aivan uusimpana kesäravintola Särkänlinna.

Brasa, Aleksanterinkatu 22. Lounas ti–pe klo 11.30–14. Illallinen ma–pe kello 17–22 ja la klo 16–22. Heinäkuun maanantai-iltaisin ravintola on kiinni sekä 5.–7. heinäkuuta.