Maaliskuussa tapahtui ilmeisesti kaikkien aikojen nopein siirtyminen Helsingistä Pariisiin.
Ilmiö tapahtui samoihin aikoihin kuin Mauritz Bistro -ravintola oli avannut Munkkiniemessä. Ja yrittäjä Niklas Engblom muistaa sen hyvin.
– Asiakkaamme kertoi unohtaneensa olevansa Helsingissä. Todellisuus iski kuitenkin kasvoille, kun hän astui ulos ovesta, Engblom hymyilee.
– Ulkona oli silloin vielä vähän viileämpää ja näin ei enää oltukaan Pariisissa.
Silloin Engblom ajatteli uuden ravintolan onnistuneen miljöön ja ruoan suhteen.
Mauritz Bistro on saanut Munkkiniemen puistotiellä lämpimän vastaanoton.
Engblom kuvailee ravintolaa rennoksi ja maanläheiseksi kortteliravintolaksi.
– Ravintolassamme on vaikutteita mannermaisesta bistrosta suomalaisella vivahteella. Teemme klassisia ranskalaisia annoksia omalla tyylillämme. Emme noudata perinteikästä linjaa, vaan mukana on twistejä.
Lähtökohtaisesti käynti Mauritz Bistrossa on kolmen ruokalajin tapahtuma. Moni pyörähtää kuitenkin myös juomassa lasin viiniä ja syömässä baarimenusta.
Niklas Engblom ihastui ravintolan tilaan heti sen nähdessään. Mika Niskanen
Ravintola pitää lähiruokaa suuressa arvossa. Se on ilmastoteko, Engblom linjaa.
– Suomessa on fantastisia raaka-aineita metsät ja pellot täynnä. On hassua, että niitä roudataan tänne kaukaa, kun lähempääkin löytyisi. Esimerkiksi suomalainen kala, sienet, juurekset ja kaikki tällaiset ovat ihan mahtavia.
Ravintolan viinilista on yhdistelmä perinteistä ja trendikästä. Mukana on myös luomuviinejä. Valinnat tekee ravintolan Belgiasta kotoisin oleva sommelieeri.
Tilassa on myös yläkerta. Mika Niskanen
Koronaepidemia lykkäsi ravintolan avajaisia kahdella vuodella. Tilanne oli yksinkertaisesti niin epävarma, että Engblom ja muut yhtiökumppanit päättivät odottaa.
– Halusimme katsoa, miten tilanne etenee. Asiat roikkuivat ilmassa, mutta nyt tuntui, että on oikea aika avata.
Rakennuksessa oli myös korjattavaa.
– Kun tehdään vanhaan taloon uutta, niin se harvoin istuu kerralla. Tässäkin ilmanvaihdon ongelmat piti ratkaista, mutta se onnistui.
Engblomilla on takana pitkä ura ravintoloitsijana. Kaverit puhuivat hänet mukaan ostamaan Ysibaaria 2000-luvun alussa.
– Olin tylsänpuoleisessa konttorityössä, jota en kokenut omakseni. Lähdin mukaan, hyppäsin tiskin taakse ja sillä tiellä ollaan.
Sittemmin myös on ollut mukana monessa ruokaravintolassa. Nyt omistuksessa ovat Ysibaarin lisäksi Bar 10, Guido’s-pizzeriaketju ja ravintola Skutta.
Mies kuvailee koronavuosia vuoristoradaksi. Niihin on kuulunut unettomia öitä ja kauhunsekaisia tunteita. Työvoimapula piinaa yhä monia ravintoloita.
Synkimpinä hetkinä Engblom mietti, että romahtaako ravintola-ala kokonaan. Siten, että se pitäisi rakentaa täysin uudestaan.
– Kaikki skenaariot olivat mielessä, kun rajoituksia asetettiin. Ei ollut tietoa siitä, koska tilanne taas normalisoituu, niin mietti myös pahinta vaihtoehtoa.
Mika Niskanen
Nyt pahin näyttää olevan takana ja myös Mauritz Bistro on auki.
– Minkään ravintolan kohdalla ei ole puhelin piipannut niin kuin tätä odotellessa. Jatkuvasti tuli kyselyitä, milloin ravintola aukeaa.
Alunperin yhtiökumppanit olivat vinkanneet paikasta. Engblom ihastui kaksikerroksiseen tilaan ja isoihin ikkunoihin heti. Lisäksi Munkkiniemestä puuttui Mauritz Bistron kaltainen ravintola.
– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, yrittäjä sanoo.