Helsinkiläinen Essi mursi jalkansa ja näki, millainen tilanne päivystyksessä oli viikonloppuyönä.
Essi vietti kesäkuussa ahdistavan ja yksinäisen yön Malmin sairaalan päivystyksessä.
41-vuotias perheenäiti oli murtanut jalkansa leikkiessään pihalla lapsensa kanssa. Hänet oli kuljetettu ambulanssilla päivystykseen lauantai-iltana.
Päivystykseen lähtiessä Essi osasi jo odottaa kiirettä. Kyseessä oli alkukesän lämmin viikonloppu ja kello löi iltakymmentä.
– Odotin, että hoitoon pääsyssä voi kestää kauan ja ihmiset saattavat olla sekaisin. Mutta kyllä tilanne oli kuitenkin todella järkyttävä.
Yön aikana tapahtui monia hätkähdyttäviä hetkiä. Taustalla vaikutti Essin arvion mukaan kiire ja hoitohenkilökunnan liiallinen kuormitus.
Esimerkiksi yksi päihtyneeltä vaikuttanut potilas vaipui tiedottomaan tilaan kenenkään huomaamatta. Essi ihmettelee, miten tämä voi olla mahdollista.
Kun ensihoitajat olivat tuoneet potilaan päivystykseen, tämä oli vielä puhunut. Tilanne havaittiin, kun potilasta kutsuttiin.
– Kukaan ei vastannut nimenhuutoon ja hoitohenkilökunta meni herättelemään häntä. Ensihoitajat olivat jatkaneet aiemmin matkaa ja kukaan ei ollut ottanut hänestä koppia, Essi arvioi.
Henkilö odotti vuoroaan Essistä katsottuna nurkan takana. Essi ei siksi itsekään huomannut henkilön tilannetta.
Karmivaa, jos tuo on hoitajien joka ikinen yövuoro.
Hoitajilla ei ollut ylipäätään aikaa auttaa jonottavia potilaita. Essi oli itse kovissa kivuissa jalkansa takia.
– Huusin ohimenevälle hoitajalle kivunlievityksestä. Sain buranan ja panadolia. Lisäksi sain peiton, koska pyysin – palelin jalassa olevan kylmäpakkauksen takia.
Essi sai kysyttyä ohimeneviltä hoitajilta myös apua vessan ovelle kuljettamisessa ja veden saamisessa. Hän ei itse pystynyt liikkumaan ja saattajat eivät saaneet olla mukana odottamassa.
– Olin itse aika skarpissa kunnossa ja pystyin pyytämään apua. Mutta odottamassa oli myös useita henkilöitä, jotka eivät esimerkiksi puhuneet suomea tai englantia.
Hoitohenkilökunnan kireys sai Essin pohtimaan työn resursointia.
– Jos pyytää ystävällisesti apua ohimenevältä hoitajalta ja hän ei pysty vastaamaan siihen ystävällisesti takaisin, niin hänen täytyy olla kestokykynsä loppupäässä.
Lopulta Essi vietti päivystyksessä yhdeksän tuntia. Aikaan sisältyi odottelua, lääkärin vastaanotto, kuvauksia ja jalan kipsaus.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin mukaan päivystyksissä voi esiintyä tänä kesänä ruuhkaa koko terveydenhoitoalaa vaivaavan hoitajapulan takia.
Alueylilääkäri Veli-Pekka Harjolan mukaan henkilöstövaje on muodostunut valitettavan tavalliseksi ilmiöksi. Kaikkiin yksiköihin ei saada esimerkiksi kesäksi sijaisia. Harjola kommentoi aihetta yleisellä tasolla.
– Lomakausi ja henkilöstön rekrytointihaasteet heijastuvat siihen, että osastopaikoista on pulaa. Tämä puolestaan kuormittaa päivystystä ja haittaa potilaiden jatkohoitoon pääsyä. Emme tee suunnitelmallisesti alimitoitettuja vuoroja päivystyksissä.
– Pitkäaikaisesta kuormitustilanteesta on vaikea sanoa. Tällä hetkellä vajetta on vuosilomien takia ja on siltä osin näköpiirissä, että tilanne helpottuu syksyä kohti.
Päivystysten tilannetta arvioidaan Harjolan mukaan jatkuvasti. Vakituisiin toimiin Malmin yhteispäivystyksessä on ollut hänen mukaansa hyvin hakijoita myös kesällä.
– On pidettävä sormet ristissä, että äkillisiä poissaoloja ei tule tavanomaista enempää esimerkiksi koronan takia.
Harjola kuvailee, että päivystyksessä kiire vaihtelee. Yksi päivä voi olla kiireinen, mutta seuraava jo rauhallisempi. Keskimäärin potilaat pääsevät päivystyksestä kolmessa tunnissa.
– Voi olla, että ongelma vaatii esimerkiksi kipsausta ja kontrollikuvauksia, joka tuo odotusaikaa. Yhdeksän tuntia on poikkeuksellisen pitkä aika.
Essillä on tilanteeseen yksinkertainen toive: päivystyksessä olisi pitänyt tuona yönä olla useampia hoitajia ja lääkäreitä. Tilannetta pitäisi edistää myös esimerkiksi hoitajien palkkoja nostamalla.
– Ihmiset olivat avuttomassa tilassa ja kellään ei ollut mahdollisuutta auttaa tai pitää huolta.
– On karmivaa, jos tuollainen on hoitajien joka ikinen yövuoro.