Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs rautakauppa muuttaa pois Punavuoresta, perustaja Terho, 71, kohtasi rohkeasti jopa puukkomiehen - asiakas: "Säälittävää, jos keskustassa on vain pubeja ja ketjukahviloita"

Terho Pursiainen perusti Punavuoren Raudan yli 37 vuotta sitten. Nyt on aika muuttaa pois.

Yksi Helsingin kantakaupungin viimeisistä rautakaupoista on jättämässä alueen taakseen.

Punavuoren Rauta on muuttamassa Konalaan. Yritys on toiminut Punavuoressa yli 37 vuotta.

– Mottoni on ollut, että kyllä keskustaan yksi palveleva rautakauppa mahtuu. Ja se motto toimi pitkälle, sanoo yrittäjä Terho Pursiainen, 71.

Punavuoren Rauta on lukeutunut kantakaupungin harvoihin rautakauppoihin. Rautakauppoja on jäljellä vielä ainakin Alppilassa ja Ruoholahdessa.

Syy muutolle on yksinkertainen. Talo on ison remontin tarpeessa, jopa purku-uhan alla. Lähialueelta ei löydy korvaavia tiloja.

– Mietimme, että jäämmekö odottelemaan päätöstä taloon liittyen. Päätimme kuitenkin, ettemme jää venkslaamaan, vaan on parasta lähteä ajoissa pois.

Rautakaupan tilat ovat suuret. Kaksi alinta kerrosta ovat maan alla. Kadulta katsoessa on hankala hoksata, että neliöitä on noin 2 500.

– Kantakaupungista ei varmaankaan löydy helpolla tällaisia tiloja. Jos löytyy, niin ne eivät ole ihan edullisia.

Vuokrasopimus päättyy syyskuussa. Loppuunmyynti aloitetaan kesän lopulla.

Pursiainen muutti pääkaupunkiseudulle 1970-luvun alussa. Hän työskenteli pitkään teknisen alan yrityksissä ja opiskeli samalla.

Päätös omasta yrityksestä syntyi tien päällä. Pursiainen oli esittelemässä työpaikkansa tarjontaa ja keksi, että voisi tehdä hommaa omaankin piikkiin.

Pian hän huomasi, että Punavuoressa oli maalikauppa myynnissä.

Kai tähän tulee vastaava?

– Istuin kadulla autossa ja seurasin, kuinka paljon ihmiset käyttävät kaupan palveluita. Eli markkinatutkimusta tuli tehdyksi.

Pursiainen osti liikkeen vuonna 1985. Oma rautakauppa oli nyt perustettu.

Vuosituhannen alussa Postipankin entiset tilat tulivat vuokrattavaksi Pursimiehenkadulla. Mies päätti laajentaa.

– Aluksi saimme vain puolet tiloista, mutta myöhemmin muutkin, Pursiainen sanoo.

Asiakkaat ovat harmitelleet liikkeen muuttoa. Tapani Koskela, 66, on käynyt kaupassa kuutisen vuotta. Hänellä on vene lähellä. Valikoima on monipuolinen.

– Kaikennäköisiä ruuveja ja varusteita aina silloin tällöin tarvitsee. Täältä löytyy.

Koskela on autoton. Hän kuvailee, että palveluiden häviäminen kantakaupungista on suuri käytännön vaikeus ja pettymys.

– On säälittävää, jos keskustassa ei ole muuta kuin ketjukahviloita ja pubeja.

Samoilla linjoilla on Marika Heinonen, 56. Hän työskentelee lähistöllä ja kertoo, että liikkeessä on ollut helppoa pyörähtää.

– Kai tähän tulee vastaava? hän kysyy kuullessaan uutisen.

Vuosikymmeniin on mahtunut paljon. Enimmäkseen kuitenkin tavallista arkea: samaa elämää kuin muuallakin.

Pursiainen haluaa kiittää asiakkaita yhteisistä vuosista. Hän on nauttinut siitä, kun on saanut touhuta ja keskustella heidän kanssa. Mies on persoonana välitön.

– Kun avautuu itse, niin asiakaskin avautuu. Joku on saattanut kysyä, että tunnemmeko toisemme. Olen vastannut, että eiköhän tutustuta.

Tallessa on hyviä ja huonoja muistoja. Kerran Pursiainen sai varkaan rysän päältä kiinni. Hän ravisti varasta, jolloin tavarat tipahtivat hänen vaatteistaan.

– Kysyin, että laitetaanko tämä pakettiin. Sitten hänen kaverinsa tuli puukon kanssa ja sanoi, että ’sinut laitetaan pakettiin’.

Liikkeeseen oli kuitenkin juuri hankittu uudet turvajärjestelmät. Pursiainen osoitti kameroita ja varkaat lähtivät karkuun.

Lämmöllä Pursiainen muistelee esimerkiksi uusien tilojen avajaispäivää. Yritys teki kolme kertaa aikaisempaa paremman tuloksen.

– Kerran kauppias, aina kauppias, mies hymyilee.

Päävastuun yrityksestä kantaa tätä nykyä Pursiaisen poika Jani.

– Asiakkaat ovat kysyneet, ettenkö jää jo eläkkeelle. Hyvä vastaus on se, että mistä sitä kotoaan eläkkeelle jäisi, Pursiainen heittää.

Tulevaisuudessa on edessä ainakin matkustamista vaimon kanssa. Myös kuoroharrastus säilyy arjessa.

Ja toki käyntejä rautakaupassa. Sen uusi sijainti Konalassa on kodin lähellä.

– Ehkä tässä jää nyt sitten puoliksi eläkkeelle.