Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoaikaista työaikaa tekevä järkyttyi: "Maksetaan: 0,00 euroa" – Kaupungin palkkasekoilu jatkuu

Yli 800 työntekijää jäänyt kokonaan ilman palkkaa. Taloushallinnon sähköpostissa on yli 10 000 lukematonta viestiä.

Helsingin varhaiskasvatuksessa työskentelevä nainen järkyttyi kesäkuussa saadessaan palkkakuittinsa. Sen mukaan hänelle maksetaan 0,00 euroa. Työntekijä oli siirtynyt kesäkuun alusta tekemään kokoaikaista työaikaa. Viime viikolla hän kertoi HU:lle, että on saanut palkka-asian korjattua.

– Määrä vaikutti olevan oikein, vaikka palkkakuitti olikin todella vaikealukuinen, työntekijä toteaa.

"Isossa kuvassa se toimii suunnitellusti, vaikka puutteita onkin" – Helsingin digijohtaja puolustaa uutta palkanmaksujärjestelmää

Kaupungin palkanmaksuongelmat ovat jatkuneet jo pitkään (HU 25.5.). Tilanne ei ole korjaantunut.

– Meillä on valitettavasti vielä viiveitä ja puutteita palkanmaksussa. Korjaamme niitä tehostetusti koko ajan, pahoittelee hallintopäällikkö Päivi Turpeinen kaupungin taloushallinnosta.

Kaupunginhallitukselle viime viikon maanantaina esitetty tilannekatsaus on karu: lähes 4 000:n palkanmaksun yhteydessä on ollut virheitä 27. huhtikuuta – 14. kesäkuuta.

Kaikkiaan 412 tapauksessa palkka puuttui kokonaan ja 660 tapauksessa iso osa palkasta puuttui. Noin tuhannessa tapauksessa palkasta puuttui pieni osa.

Lisäksi virheitä oli muun muassa lomapäivissä tai muissa tiedoissa. 355 tapauksessa palkkaa oli maksettu liikaa.

Virheitä havaittiin kyseisellä ajanjaksolla 2,8 prosentissa maksetuista palkoista. Kaikkiaan palkkoja maksettiin 154 811.

Pelkästään kesäkuun kolmannella viikolla palkoissa havaittiin 1 972 uutta virhettä ja 435 tapauksessa palkkaa ei oltu maksettu lainkaan.

"Kesälomia ei ole ennen kuin tämä asia on hoidettu" – Helsingin palkanmaksuhäiriöissä on kyse totaalisesta epäonnistumisesta, ryöpyttää apulaispormestari Nasima Razmyar

Ongelmien ilmaannuttua kaupungin taloushallintoon on rekrytoitu yhteensä 25 henkilöä.

– Lisäksi meillä on muutamia lisätyöntekijöitä yhteistyökumppaneiltamme tukemassa palkkatiimejä, asiakaspalvelua ja johtamista, Turpeinen kertoo.

Virheiden korjaamisessa etusijalla ovat ne, joiden palkka on jäänyt kokonaan maksamatta. Heidän palkkansa on saatu maksettua keskimäärin 6,5 vuorokaudessa. Pienempien virheiden keskimääräinen korjausaika on ollut noin 10 vuorokautta.

Palkkahallinnon asiakaspalvelu on edelleen erittäin ruuhkainen virheilmoitusten ja tiedustelujen vuoksi.

Esimerkiksi 13. kesäkuuta palkkahallinnon sähköpostissa oli 10 613 lukematonta viestiä.

Tupeinen sanoo, että henkilöstön tulee ottaa yhteyttä palkanlaskentaan, jos palkka ei tule tai siinä on virheitä. Saamatta jääneestä palkasta on oikeus hakea viivästyskorkoa.

– Palkanlaskennan puhelinasiakaspalvelussa on valitettavasti jonoa. Henkilöstölle nopeinta on lähettää sähköpostia, jolloin välttyy jonotusajalta.

1800 euron saatavia Helsingin kaupungilta odottanut: "Minua suututtaa" – Noin 500 opettajan sijaisen palkat maksettu myöhässä

Tällöin viestit tosin jäävät tuhansien sähköpostien jonoon.

Lomarahat kaupunki on perinteisesti maksanut heinäkuun palkkojen yhteydessä.

Moni kaupungin työntekijä on syynännyt viime kuukausina entistä tarkemmin palkkatositettaan ja huomannut sen olevan entistä pidempi ja vaikeaselkoisempi.

– Tarvitseeko palkansaajan olla talouden ammattilainen, jotta osaisi palkkakuittiaan tulkita? kysyy HU:iin yhteyttä ottanut kaupungin työntekijä.

– Aiemmin palkkakuitti oli selkeä, nykyisin siinä on vain lisäyksiä ja vähennyksiä. Miten voin tietää, onko palkka maksettu oikein?

Päivi Turpeisen mukaan palkkalaskelma muuttui pidemmäksi järjestelmävaihdoksen yhteydessä.

– Palkkalaskelmaa kehitetään yksinkertaisemmaksi ja käyttäjäystävällisemmäksi järjestelmätoimittajan kanssa. Parannusta tapahtuu elokuussa, Turpeinen lupaa.

Helsingin työntekijöiden palkanmaksun viiveiden ja virheiden korjaus oltava ykkösasia

"Asunto, uudet hampaat, rahaa Syyriaan ja Kelalle" – Näin Malmilla mällättäisiin loton täysosuma