Helsinkiläisellä pientaloalueella repesi riita 40 sentistä – "Se, että joutuisi tulppaamaan 180 metriä syvän kaivon..."

Länsi-Hesingissä sijaitsevalla pientaloalueella on käynnissä kiista pientalotontin maalämpökaivosta, joka naapurin mukaan on liian lähellä tontin rajaa.

Rakennusvalvontapalveluiden loppukatselmuksessa on hyväksytty käyttöön uusi asuinpientalo sekä energiakaivo.

Maalämpökaivon saa porata nyt myös kaupungin maille – uusi linjaus herätti iloa Itä-Pasilassa: "Säästyneillä lämmityskustannuksilla voidaan hoitaa lainaa"

Maalämpökaivo sijaitsee 7,1 metrin päässä naapurin rajasta, kun rakennuslupapäätöksen mukaan etäisyyden tulisi olla 7,5 metriä.

Kyse on siis 40 sentistä. Naapuri on jättänyt oikaisuvaatimuksen loppukatsemuspäätöksestä. Oikaisuvaatimuksen mukaan maalämpökaivo on uudelleensijoitettava.

Talon ja energiakaivon omistajan näkemyksen mukaan asialla ei ole minkäänlaista vaikutusta naapuritonttiin.

– Naapurin valituksella ei ole mitään muuta virkaa kun kiusanteko. Se, että joutuisi tulppaamaan 180 metriä syvä kaivon ja poraamaan uuden 30 cm takia on täysin järjetöntä (ja taitaa olla jopa mahdotonta, eli kaivo olisi siirrettävä täysin eri paikkaan), vastaa oikaisuvaatimukseen rakennusluvan hakenut hakija.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto hylkäsi oikaisuvaatimuksen keskiviikkona. Tässä yksittäistapauksessa 0,4 metrin etäisyyspoikkeamaa voidaan jaoston mukaan pitää vähäisenä.

Vaihtoehto, että nykyinen energiakaivo vaadittaisiin täytettäväksi ja sen jälkeen porattavaksi uusi kaivo, olisi kohtuuton. Lisäksi jaosto totesi, että mikäli energiakaivon sijaintimuutokselle olisi haettu muutoslupaa, sen myöntämisen edellytykset olisivat mitä ilmeisimmin olleet olemassa, ja lupa olisi myönnetty.

Jaoston mukaan naapuritontille, jossa tällä hetkellä energiakaivoa ei ole, on edelleen niin halutessa mahdollista porata maalämpökaivo 15 metrin etäisyydelle nyt poratusta kaivosta tai 7,5 metrin etäisyydelle naapurin rajasta. Nyt hyväksytyn energiakaivon sijainnin ei voida katsoa aiheuttavan naapurille maankäyttö- ja rakennuslaissa mainittua tarpeetonta haittaa tai vaikeuttavan naapurikiinteistön rakentamista.

Espooseen porattiin yli 6 km syvät rei'ät, joista piti saada kaukolämpöä – ei olekaan kannattavaa

Helsingissä on paljon potentiaalia maalämpöön – selvitys ehdottaa korttelikohtaisia maalämpökeskuksia

"Typerryttävä, töhrivä ja vastenmielinen" – kaksi harmaata puutaloa nostattivat kiukun pientaloalueella

HU vieraili paikassa, johon rakennetaan Helsingin kivihiilikasojen korvaajaa – Helen: tämä vaikutus uudella laitoksella on kaukolämmön hintaan

Kaukolämmön hinta uhkasi nousta 50% – Helenin hallituksen Osmo Soininvaara paljastaa miten 30 prosentin korotus neuvoteltiin: ”Alemmas emme voineet mennä”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut