Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mies löi nukkumassa ollut puolisoaan lihanuijalla päähän ja tukehdutti tyynyllä – Käpylän surmaaja vapautuu vankilasta

Elinkautista vankeusrangaistusta vaimonsa surmaamisesta istuva mies vapautuu vankilasta ensi vuonna. Helsingin hovioikeus päätti asiasta torstaina.

Mies surmasi vaimonsa pariskunnan asunnossa Käpylässä maaliskuussa vuonna 2008.

Surma tapahtui, kun tekohetkellä 43-vuotias mies yritti ensin lyödä nukkumassa ollutta puolisoaan lihanuijalla päähän, mutta nuijaosa irtosi varresta kesken lyönnin ja osui naista päähän, jolloin nainen heräsi. Tämän jälkeen mies ryhtyi kuristamaan naista kaksin käsin ja otti tyynyn, jota painoi vartalollaan naisen kasvoihin ja jatkoi kuristamista useita minuutteja. Teko päättyi, kun mies totesi puolisonsa kuolleen.

Tapahtuneen jälkeen mies pakeni Thaimaahan, jossa myöhemmin ilmoittautui poliisille.

Teon taustalla oli aiemmin tapahtunut kavallus ja potkut, joiden vuoksi mies arveli, että vireillä ollut adoptioprosessi olisi saattanut kariutua.

Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen elokuussa 2009 elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Rangaistukseen sisältyy vuonna 2008 tehty kavallus.

Torstaisessa päätöksessään Helsingin hovioikeus katsoi, että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen lokakuussa 2023.

Vapauttamista puolsivat miehen osallistuminen vankilan toimintaan, suhteellisen hyvä vankila-aikainen käyttäytyminen, rangaistusajan suunnitelman tavoitteiden eteneminen ja osittainen toteutuminen, vankeusaikana esille tullut halukkuus opiskella lisää runsaasta koulutuksesta huolimatta, aikaisempi työkokemus ja työskentely lyhyen aikaa vankilasta käsin siviilityössä sekä halukkuus kiinnittyä työelämään.

Vapauttamista vastaan puhuivat muun muassa epävarmuustekijät liittyen päihteidenkäyttöön sekä halu ja kyky vastaanottaa ulkopuolista apua ja tukea.

Rikos oli hovioikeuden mukaan tekotavaltaan raaka ja julma. Vankilassaoloajan on oikeuden mukaan oltava selvästi vähimmäisaikaa eli 12 vuotta pidempi.

Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista sen jälkeen, kun elinkautista vankeusrangaistusta on suoritettu 15 vuotta ja kuusi kuukautta.