Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuhäiriöisten nuorten määrä on yhtäkkiä lisääntynyt hurjasti – Nämä syyt ovat taustalla

Maksuhäiriörekisteriin päätyi huhti-toukokuussa 1 200 uutta alle 20-vuotiasta nuorta, kertoo digitaalisten yritys- ja luottotietopalvelujen toimittaja Suomen Asiakastieto Oy.

– Tämä on todella iso joukko, kun maksuhäiriömerkintöjä on yhteensä alle kolmella tuhannella tämän ikäisellä. Pandemian aikanakin nuorten maksuhäiriöt ovat tähän saakka pysyneet vähäisinä, mutta nyt tilastot valitettavasti kertovat käänteestä. Myös perintäyhtiöt ovat havainneet nuorten asiakkaiden määrän viime aikoina kasvaneen, kertoo viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta tiedotteessa.

Nuorten ensimmäisistä maksuhäiriöistä kolmannes on käräjäoikeuden antamia velkomustuomioita, joiden syynä usein ovat vakuudettomat kulutusluotot tai maksamattomat verkkokaupan ostokset. Nuorilla korostuvat myös maksamattomista vuokrista aiheutuneet maksuhäiriöt.

Noin 60 prosenttia nuorten ensimmäisistä maksuhäiriömerkinnöistä johtuu ulosoton esteestä. Esimerkiksi julkisen liikenteen tarkastusmaksut, terveydenhuollon maksut ja vakuutukset päätyvät maksamattomina suoraan ulosottoperintään.

Jos laskua ei silloinkaan makseta, rekisteröidään tästä henkilölle maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

Apua nuorille talousasioiden hallintaan löytyy esimerkiksi Nuorten Akatemian ja Asiakastiedon yhdessä tuottamasta Tarkka Fyrkka -materiaalipankista.

Yksityishenkilöille on tammi-kesäkuussa rekisteröity poikkeuksellisen paljon uusia maksuhäiriömerkintöjä, 946 000 kappaletta. Yli 50 prosentin kasvu muodostuu kokonaan ulosoton estemerkinnöistä, jotka kertovat, että velallinen ei ole pystynyt maksamaan velkaansa ulosotossa.

Valtakunnanvoudin kanslian mukaan estemerkintöjen kasvu on todennäköisesti tilapäistä ja sen odotetaan tasaantuvan vielä tämän vuoden aikana.

Ulosotossa suorituksia kertyy usein velallisen saamista veronpalautuksista, jotka maksettiin aiemmin yhtenä tiettynä päivänä syksyllä. Valtakunnanvoudin kanslian mukaan oli tavallista, että alkuvuonna ulosottoon tulleita saatavia siirrettiin odottamaan veronpalautuspäivää, jolloin alkuvuonna esteitäkin kirjattiin vähemmän. Nykyään veronpalautuksia maksetaan tasaisesti 6 kuukauden aikana, joten ulosottoasioitakaan ei enää siirretä, vaan ne käsitellään heti.

1.12.2022 voimaan astuva luottotietolain muutos kannustaa maksamaan vanhatkin velat, sillä jatkossa se johtaa maksuhäiriömerkinnän poistumiseen. Joulukuusta lähtien maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun tieto maksusta on rekisteröity Asiakastiedossa.

Kesäkuun lopussa 388 000 suomalaisella yksityishenkilöllä oli maksuhäiriömerkintöjä.