Helsinkiin valmistui hurja määrä asuntoja, mutta asukasluku kasvoi historiallisen vähän – vuokra-asuntojen markkinointiajat olleet ennätyspitkiä

Vuosi 2021 oli Helsingin asuntomarkkinoilla hyvin poikkeuksellinen.

Vuosi 2021 oli Helsingin asuntomarkkinoilla poikkeuksellinen. Viime vuonna pääkaupunkiin valmistui ennätyksellisen paljon uusia asuntoja, mutta asukasluku kasvoi historiallisen vähän. Asuntojen hinnat nousivat voimakkaasti, mutta samaan aikaan vuokrataso kääntyi laskuun.

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin tekemä katsaus valottaa Helsingin asuntomarkkinoiden poikkeuksellisia ilmiöitä koronavuoden 2021 aikana.

Muuttoliike vie nyt pois Helsingistä, syistä halutaan selvitys – "Pääkaupungin vetovoima romahtanut koko maan häntäpäähän"

Kaupungin väestö kasvoi viime vuonna vain noin 1 500 asukkaalla. Väestömäärä kasvoi poikkeuksellisesti pääkaupunkia enemmän Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Oulussa.

Matalaan väestönkasvuun suhteutettuna Helsinkiin valmistui viime vuonna poikkeuksellisen paljon uusia asuntoja, yhteensä 7100 asuntoa. Lisäksi kaupungissa käynnistettiin 7350 asunnon rakentaminen, mikä tarkoittaa tarjonnan olevan korkealla tasolla myös kuluvana vuonna.

– Heikko väestökehitys, runsas asuntotarjonnan kasvu ja pandemian negatiivisten vaikutusten kohdistuminen erityisesti opiskelijoihin ja muihin tyypillisesti vuokralla asuviin ryhmiin nostivat vuokra-asuntojen tarjonnan ja markkinointiajat Helsingissä historiallisen korkeiksi. Tämän seurauksena vapaarahoitteiset vuokrat ovat olleet Helsingissä hienoisessa laskussa kaksi vuosineljännestä peräkkäin, kertoo tiedotteessa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuoden 2021 ensimmäiseltä neljännekseltä vuoden 2022 ensimmäiselle neljännekselle kaksioiden vuokrat laskivat 0,1 prosenttia. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 0,2 prosenttia ja kolmioissa sekä sitä suuremmissa asunnoissa 0,5 prosenttia.

Kun toukokuussa 2019 Vuokraovi.com-sivustolla oli Helsingissä tarjolla noin 2400 vapaarahoitteista kalustamatonta kerrostaloasuntoa, kuluvan vuoden toukokuussa asuntoja oli tarjolla noin 5350, eli yli kaksinkertainen määrä kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen nähden.

Viime vuoden lopulla myös vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat Helsingin mittakaavassa ennätyspitkiä. Kaksioihin ja kolmioihin joutui etsimään vuokralaista keskimäärin yli kuukauden.

Yksiöissäkin keskimääräiset vuokrausajat nousivat yli kolmeen viikkoon. Kysyntä on kuitenkin kevään edetessä ja pandemian väistyessä piristynyt.

Näin saat alennusta liian kuumasta vuokra-asunnosta – Vuokranantaja ei voi kieltäytyä, jos tämä lukema ylittyy

Helsinki sijoittui neljänneksi Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa heti Tampereen, Turun ja Vantaan jälkeen. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla.

– Pidemmän aikavälin kehitystekijöiden valossa Helsinki on edelleen kiinnostava alue asuntosijoittamisen näkökulmasta, vaikka viime vuodet ovat olleet vuokranantajille vaikeita. Asuntosijoittamisessa aikajänne on tavallisesti pitkä, Rokkanen toteaa.

Vuoden 2021 aikana vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Helsingissä 6,2 prosenttia. Rokkasen mukaan se kertoo siitä, että asuntomarkkinoilla uskotaan Helsingin vetovoiman säilyvän ja koronan vaikutusten olevan tilapäisiä.

Helsingin kaupungilla on 100 tyhjää asuntoa, nyt niihin majoitetaan Ukrainasta tulleita – täällä huoneistot sijaitsevat

Maahanmuuttajia tarvitaan vuosittain 20000 – Visio: Tällainen on Helsingin seutu vuonna 2050

Viime vuonna yli 106000 helsinkiläistä muutti kotikaupunkinsa sisällä – Muuttofirman toimitusjohtaja nostaa esiin myös uuden ilmiön

Vantaalaismies soitti ensin poliisit ja lopulta muuttoauton – Isännöitsijä: Ennakkolappu rapun ilmoitustaululla ei oikeuta juhlimaan äänekkäästi läpi yön

Näiltä alueilta Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja haetaan eniten – kartettujen asuinalueiden lista yllättää

Kuva: Puretun ostarin paikalle nousee jo 8-kerroksisia taloja – Kaija, 66, kyseenalaistaa "rakentamisvimman: "Ei täällä tarvitse olla kuin Amerikassa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut