Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyjä antoi asiakkaalle tuotteita ilmaiseksi yli 10 000 euron arvosta – myös asiakas joutui käräjille

Vuosaarelaisessa ruokakaupassa myyjänä ja vuorovastaavana työskennellyt mies antoi myynnissä olevia tuotteita asiakkaille ilmaiseksi ja jätti lyömättä osan tuotteista kassaan.

Rikokset tapahtuivat vuosien 2018–2020 aikana.

Miesmyyjä myönsi oikeudessa antaneensa eräälle miesasiakkaalle myynnissä olevia tuotteita 10 935 euron arvosta sekä tunnusti antaneensa ilmaiseksi myynnissä olleita tuotteita myös muille asiakkaille vähäisissä määrin, mutta kiisti ottaneensa

asiakkailta saamiaan käteismaksuja itselleen väitetyn 12 900 euron arvosta. Oikeus ei uskonut miehen selitystä tältä osin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa 47-vuotiaan miehen törkeästä kavalluksesta kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2 496,78 euroa ja maksamaan HOK-Elannolle korvaukseksi 10 400 euroa.

Myyjä kertoi oikeudessa antaneensa miesasiakkaalle tuotteita, koska tämä oli työtön.

Yhteisvastuullisesti miehet tuomittiin korvaamaan liikkeelle selvittelykuluja 500 euroa.

Kummallakaan miehellä ei ollut aikaisempaa rikoshistoriaa.

Asiakkaana toiminut 49-vuotias mies tuomittiin sen sijaan rahanpesusta. Tuomio on kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Mies kiisti syyllisyytensä rahanpesuun ja kertoi asioineensa ruokakaupassa normaalisti ja olleen siinä käsityksessä, että myyjällä oli ollut oikeus antaa hänelle ostoksista alennusta.

Käräjäoikeus piti miehen selitystä epäuskottavana. Mies ei oikeuden mukaan voinut uskoa, että kassatyöntekijä olisi voisi antaa tuotteita kokonaan ilmaiseksi.

Käräjäoikeus totesi, että todisteena esitetyltä valvontakameratallenteelta ja tehdystä

muistiosta ilmenee, että asiakas oli muun muassa asioinut myyjän kassalla, maksanut kortilla ja käyttänyt S-etukorttiaan niin, että hän maksoi vain yhdestä vähäarvoisesta tuotteesta. Todellisuudessa kassahihnalla oli paljon tuotteita ja muut tuotteet oli lyöty kassaan tuotekyselyinä.

Mies valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen ja myönsi syyllistyneensä enintään tuottamukselliseen rahanpesuun. Asiakas vaati, että syyte enemmälti hylätään ja että vahingonkorvauksen määrää alennetaan. Hovioikeus ei tällä viikolla antamassaan päätöksessä myöntänyt jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Taloudellisena hyötynä mies joutuu menettämään valtiolle 2 116,46 euroa. Aiheutuneesta taloudellisesta vahingosta asiakas joutuu korvaamaan HOK-Elannolle 8 800 euroa.

Myyjän väärinkäytösepäily tuli työnantajan tietoon taloushallinnosta, kun yhden viikonlopun aikana kassassa oli ollut paljon tuotekyselyjä. Yhtiössä ei ollut osattu ennakoida, että toiminnon käyttämiseen voisi liittyä suuri väärinkäytösten riski.

Tapauksen myötä poikkeamavalvontaa on yhtiössä kehitetty.