Sinilevää on jo – Näistä merkeistä voit tunnistaa, ovatko rannassa lilluvat hiukkaset vaarallista levää

Helteet ovat lämmittäneet vesistöjä ja sinilevähavaintoja on taas ilmestynyt Järvi-meriwiki-palveluun, jossa on sekä asiantuntijoiden että kansalaisten havaintoja.

Merellä sinilevä on runsastunut etenkin Saaristomerellä ja Gotlannin pohjoispuolella, Suomen ympäristökeskus tiedotti aiemmin tällä viikolla.

Rankat sadekuurot tai voimakkaat tuulet voivat tuoda lisää ravinteita.

Koska sää jatkuu vielä ainakin hetken lämpimänä, sinileväkukintojen riski kasvaa edelleen. Toisinaan epävakaampikin sää voi lisätä sinileväkukintoja.

– Pitkään jatkuvat sateet, rankat sadekuurot tai voimakkaat tuulet voivat tuoda lisää ravinteita sinilevien käyttöön lisäten sinileväkukintojen riskiä, kertoo tiedotteessa erikoistutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta.

Vedessä voi paikoin edelleen näkyä myös siitepölyä, joka näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Sinilevä on myrkyllistä, joten kaikkiin veden värjäytymiin tulee suhtautua asianmukaisella varovaisuudella. Ympäristökeskuksen mukaan sinilevän voi erottaa siitepölystä varmasti vain mikroskooppitutkimuksella.

Vinkit

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta.

Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Keväällä vedessä saattaa esiintyä myös kellertävää havupuiden siitepölyä. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Lähde: Suomen Ympäristökeskus

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut