Pyöräilijöiden ja kävelijöiden yhteyksiä parantavan Kaisantunnelin rakentaminen viivästyy – näitä muutoksia junamatkustajille on kohta luvassa

Helsingin päärautatieaseman ratakiskojen alle rakennettavan Kaisantunnelin rakentaminen on viivästynyt. Uusi valmistumisaika on helmikuu 2024. Alkujaan hankkeen piti valmistua vuoden 2023 syksyllä.

Syy viivästymiselle on maan alta paljastuneet rakenteet. Maan alla havaittiin vasta rakentamisvaiheessa massiivisia puupaaluja, joiden päälle oli jätetty hirsiperustuksien jäänteitä sekä tiilirakenteiden osia. Myös piirustuksista puuttuvat kaapelit ovat aiheuttaneet hankkeen alusta asti ennakoitua enemmän työtä. Ongelmalliseksi muodostuneet rakenteet eivät tulleet ilmi rakentamista edeltävissä tutkimuksissa tai hankkeen aikana tehdyissä lisätutkimuksissa.

– Maan alta paljastuneiden rakenteiden vuoksi suunniteltua tuentaratkaisua ei voitu toteuttaa. Muutossuunnittelussa päädyttiin vaihtoehtoiseen ratkaisuun, joka on alkuperäiseen verrattuna hitaampi, kertoo projektinjohtaja Juha Viitala Destialta tiedotteessa.

Viitala mukaan rakentaminen kohteessa on erittäin haasteellista, koska tunneli rakennetaan käytössä olevien junaraiteiden alla. Tukiseinää tehdessä on jouduttu työskentelemään erikoiskoneilla matalassa tilassa.

Tunnelin rakentaminen etenee elokuussa uuteen työvaiheeseen, joka vaikuttaa etenkin raiteisiin 10, 11, 12 ja 13. Uusi työalue perustetaan kyseisten raiteiden kohdalle.

Junat pysäytetään 14. elokuuta alkaen näillä raiteilla tunnelityömaan pohjoispuolelle. Tämän seurauksena matkustajien kävelymatkat laitureilla pitenevät. Samassa yhteydessä raiteiden 14–17 työt valmistuvat ja matkustajat pääsevät juniin tavanomaisia, lyhyitä reittejä pitkin.

Uuden työmaa-alueen aitaaminen alkaa jo heinäkuussa. Raiteiden suuntainen työmaa-aita rakennetaan laiturille 10–11 ja laiturille 13–14. Kulkureittimuutokset ovat voimassa alkusyksyyn 2023.

Kaisantunneli on noin 220 metriä pitkä, kahdeksan metriä leveä ja kolme metriä korkea kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettu tunneli. Tunnelin päät tulevat olemaan Töölönlahdenkadulla ja Kaisaniemenpuiston lounaiskulmassa.

Tunneli tulee helpottamaan kevyen liikenteen itä-länsi-suuntaista kulkua. Tunnelin yhteyteen tulee pyöräkeskus ja pyöräpysäköinti noin 1 500 polkupyörälle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut