Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättävä viesti paljasti Teijalle, että yrityksen mökkiä tarjosi vuokralle joku muukin – Näillä 5 vinkillä vältät useimmat mökkihuijaukset

Juhannuksen alla mökkiyritys Ruka Inn Oy:n Villa Kalajoelle tuli yllättävä sähköposti: asiakas kyseli, miksi Tori.fi-ilmoituksessa oli halvemmat hinnat ja eri ilmoittaja kuin yrityksen omassa ilmoituksessa Nettimökki-palvelussa.

– Kävin sitten itse katsomassa ilmoituksen Torissa ja totesin, että se ei kyllä meidän ilmoituksemme ollut. Meidän kohteemme kuvat ja osoite kuitenkin löytyivät ilmoituksesta, sanoo yrittäjä Teija Tynkkinen.

Ilmoituksessa kaupiteltu mökki oli todellisuudessa varattu jo kauan ennen juhannusta ja Villa Kalajoki julkaisikin nopeasti Facebookissa varoituksen huijareista.

Tori-ilmoituksessa kerrottu hinta oli yrittäjän mukaan niin edullinen, että sillä ei Kalajoen hiekkasärkiltä normaalisti saa vuokramökkiä juhannusviikoksi.

– Olisikohan hinta ollut 400–500 euroa viikolta. Sellaisen voi saada, jos varaa vuotta etukäteen, mutta juhannusviikolla ei tällaisia ole vapaana. Juhannusviikolla hinta voi olla pari tuhattakin, Teija Tynkkinen sanoo.

Hänen käsityksensä mukaan lankaan oli mennyt ihmisiä. Hän itsekin sai viestin ihmiseltä, joka tuntui maksaneen "varauksen" ja tiedusteli, oliko ilmoitus aito.

– Kerroin, että ei ollut ja kehotin ottamaan yhteyttä poliisiin sekä omaan pankkiin, jos maksun voisi vielä saada peruttua.

Tynkkinen kertoo itsekin tehneensä tapauksesta rikosilmoituksen, vaikka yritys ei kärsinyt taloudellista vahinkoa.

Tilanne päättyi kuitenkin siinä mielessä hyvin, että kukaan huijatuista ei tiettävästi päätynyt mökin pihaan asti pettymään.

Toisen omistaman mökin "vuokraaminen" on yksi tyypillisistä mökkihuijauksista, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Mökkihuijauksissa tavallisinta on joko se, että mökkiä ei todellisuudessa ole tai sitten sellainen voi olla, mutta se ei ole sitä vuokraavan ihmisen omistuksessa – kuviahan on helppo saada, koska ihmiset laittavat mökeistään nettiin paljon. Mökki voi myös olla oikeasti olemassa ja kyseisen ihmisen omistama, mutta hirveässä kunnossa.

Uhri menettää Juha Beurling-Pomoellin mukaan tyypillisesti joitakin satoja tai tuhansia euroja. .

– Jos pienituloinen perhe on säästänyt koko vuoden, että saa vuokrattua mökin, heidän taloudessaan se on valtava menetys.

Teija huomauttaa, että mökkihuijarit ovat usein varattomia eli uhri tuskin enää rahojaan näkee.

Beurling-Pomoellin mukaan mökkihuijareista tulee Kuluttajaliittoon joka kesä kysymyksiä.

Summan pitäisi olla niin pieni, että sinulla on varaa menettää se.

Juha Beurling-Pomoell, Kuluttajaliitto

– Tämä kuuluu tietyllä tavalla vakiohuijauksiin. Vaikka ilmoituksia ei meille tulisikaan, tiedämme, että niitä on.

Suuren osan huijauksista tunnistaa helposti jo alkuvaiheessa, mutta osa on hyvinkin ammattimaisia ja ovelia.

Tässä Beurling-Pomoellin vinkit, joilla välttyy 95 prosentilta mökkihuijauksista:

1. Varaudu huijauksiin

Jotta on valmis tunnistamaan huijauksen sellaiseen törmätessään, kannattaa tutustua "huijausskeneen" jo ennen ensimmäistä huijausyritystä.

– Olet valmiina kuluttajana kohtaamaan realiteetin, jossa tänä päivänä elämme. Olemme digitaalisten huijareiden ympäröiminä, Beurling-Pomoell sanoo.

2. Selvitä tietoa vastapuolesta

Aina pitää jotenkin tarkistaa, kenen kanssa asioi.

Beurling-Pomoell kehottaa katsomaan mökin osoitteen esimerkiksi Google Earth -palvelusta. Voi myös selvittää, onko kyseistä osoitetta ylipäätään olemassa siinä kunnassa, josta mökkiä vuokrataan. Näin välttyy niiltä huijauksilta, joissa mökkiä ei olekaan.

– Nykyisin osa huijareista on kuitenkin niin ammattimaisia, että mökin olemassaolo ei kerro mitään. Voi olla, että osoitteessa on sellainen talo, henkilö ei vain omista sitä.

Kannattaa myös googlettaa mökin ilmoituksen tiedoilla. Jos mökkiä on vuokrattu useita vuosia ilman, että nettikeskusteluissa on varoitettu huijauksesta, tilanne on lupaava. Jos mökki sen sijaan on ensimmäistä kertaa vuokrattavana, kannattaa olla varpaillaan.

– Meillä on nykyään aika paljon mahdollisuuksia selvittää asioita.

3. Yritä päästä katsomaan mökkiä

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos potentiaalisen vuokranantajan kanssa ei voi keskustella puhelimitse tai mökkiä ei voi käydä katsomassa.

– Jos vaikka asut Lahdessa ja haluat vuokrata mökin Jyväskylästä, voisiko joku jyväskyläläinen tuttu käydä katsomassa mökkiä tai voisiko itse ajella sinne? Silloin selviää myös mökin kunto.

Vierailupyyntö kannattaa Beurling-Pomoellin mukaan muotoilla "milloin voisin tulla katsomaan". Jos vain kysyy, voisiko tulla katsomaan tiettyä aikaa, myyjän on helpompi sanoa, että juuri sinä päivänä ei käy.

– Jos sanot, milloin pääsisi, eikä milloinkaan pääse, siinä on jotain hämärää.

Huijarit myös usein välttävät puhelimessa keskustelemista – eivät kuitenkaan kaikki.

4. Liian hyvä ei yleensä ole totta

Huijauksissa pätee sanonta, että jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se todennäköisesti ei olekaan.

Mökkihuijauksissakin hinta on yleensä hyvin alhainen verrattuna vastaavanlaiseen oikeaan mökkiin.

– Hintatasoa voi selvittää seikkailemalla vähän netissä esimerkiksi isojen mökkejä vuokraavien yritysten sivuilla. Siinä huomaa markkinan hintatason tietyillä spekseillä. Jos mökki on auttamatta liian halpa, ei kannata edetä, Beurling-Pomoell sanoo.

5. Älä maksa etukäteen

Lähtökohta on aina se, että mitään ei makseta ennen kuin on tarkastanut tavaran.

Jos ei ole päässyt tarkastamaan mökkiä etukäteen, kannattaa yrittää sopia, että etukäteen maksetaan vain varausmaksu.

– Summan pitäisi olla niin pieni, että sinulla on varaa menettää se. Sovit vaikka niin, että maksat heti kun olet nähnyt mökin, Beurling-Pomoell neuvoo.

Yleensä huijareilla ei ole avaimia mökkiin, mutta joskus voi ollakin. Beurling-Pomoell kertoo tapauksesta, jossa huijari oli ottanut rahat vuokralaisten saavuttua mökille ja antanut mökin avaimet. Pari päivää myöhemmin omistaja saapui paikalle ja soitti poliisit pihaan.

– Ihmisethän jättävät mökin avaimia vaikkapa mökin vessaan. Tässä tapauksessa rikollinen oli nähnyt tai kuullut sen. Kun omistaja oli lähtenyt pois, rikollinen oli käynyt ottamassa kuvat ja avaimen.

Beurling-Pomoellin mukaan tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.