Sinileväkausi on alkamassa kovaa vauhtia Helsingissä – tunnetko jo asiantuntijan neuvoman keppitestin?

Ensimmäisiä havaintoja sinilevästä on jo tehty. Asiantuntija neuvoo niksit sinilevän tunnistamiseen.

Sinilevä ei ole toivottu vieras Hevossalmen uimarannalla. Oikeastaan se on mahdollisimman kaukana siitä.

Rannalla isoäitinsä kanssa olevien Kiran, 9, Alexin, 7, ja Emman, 5, uintikausi on alkanut jo toukokuussa.

– Olemme leikkineet vedessä hippaa ja piilosta, Kira kertoo kesäisistä puuhista.

Haastattelupäivänä rannalla ei havaittu sinilevää kaupungin mittauksessa. Jos tilanne pahenee ja sinilevä estää uimisen Helsingin uimarannoilla, se harmittaisi kolmikkoa.

– Silloin pitäisi lähteä pois Helsingistä muualle uimaan, arvioi Alex.

Helsingin sinileväkausi korkattiin kesäkuun loppupuolella. Munkkiniemen, Mustasaaren ja Seurasaaren uimarannoilla sinilevää havaittiin jo ennen juhannusta. Kesäkuun lopulla levää on havaittu joinakin päivinä vähän Furuvikin, Hevossalmen ja Porvariskuninkaanpuiston rannoilla.

– Valitettavasti näyttää siltä, että sinileväkausi on alkamassa Helsingissä kovaa vauhtia. Varmasti sen kanssa tullaan kesää viettämään, sanoi Helsingin kaupungin terveysinsinööri Sari Front viime viikolla.

Maanantaina Front sanoi, että uimarantojen osalta sinilevää on tällä hetkellä havaittu Pikkukosken, Aurinkolahden, Lauttasaaren ja Hietalahden rannoilla vähän, ja Munkkiniemen rannalla runsaasti.

Maallikosta on vaikuttanut siltä, että sinilevät ovat saapuneet heti ensimmäisten helteiden mukana.

Olemme leikkineet hippaa ja piilosta.

– Muutaman päivän helteet eivät yleensä aiheuta sinilevän kukintoja kesä-heinäkuun taitteessa. Mutta jos helteet kestävät yli viikon, niin se rupeaa olemaan ongelmallisempi asia, vastaa kaupungin tutkija Emil Nyman.

Nyman sanoi maanantaina, ettei tilanne merialueilla heikentynyt viikonloppuna niin nopeasti kuin etukäteen arvioitiin.

– Näyttää siltä, että pahimmat pelot eivät ole toteutuneet leväkukinnan voimistumisen osalta. Sinilevien määrä kasvoi väli- ja ulkosaaristossa tyynen ja lämpimän sään myötä.

Hevossalmen rannalla myös isoäiti Taina, 60, päivittelee aikaisin saapuvia sinileviä.

– On todella harmillista, jos lapsenlasten kanssa ei pääse uimaan enää keskikesällä, hän sanoo.

Natalia Kozieł-Kalliomäki, 33, asuu aviomiehensä kanssa rannan lähistöllä. Tänään hän on paistattelemassa päivää.

– On surullista, että kun ihmisillä vihdoinkin on mahdollisuus nauttia auringosta, niin he saavatkin varoituksia sinilevästä.

Helsinkiläisistä voi tuntua siltäkin, että sinilevät saapuvat vuosi vuodelta aikaisemmin. Tutkija Emil Nymanin mukaan arvion tueksi on olemassa lieviä viitteitä.

2010-luvulta alkaen sinilevien esiintymishuippu on aikaistunut Helsingin väli- ja ulkosaaristossa. Tälle on Nymanin mukaan lukuisia syitä: esimerkiksi leudot talvet ja alkukesän lämpö. Tuulenkin suunnalla on iso vaikutus.

– Useimmiten sinileväkukinnat esiintyvät heinäkuun lopulla, Nyman sanoo.

On Nymanin mukaan mahdollista, että tulevaisuudessa ilmastonmuutos pahentaa tilannetta.

– Jos kaikki muu pysyy vakiona ja sateisuus sekä lämpötilat kasvavat, niin todennäköisesti sinilevää esiintyy useammin ja voimakkaammin.

Toimia kuitenkin tehdään. Itämeren rehevöitymistä yritetään saada kuriin muun muassa uusilla jäteveden puhdistamoilla. Nymanin mukaan myös maatilojen kuitu- tai kipsikäsittely voisi olla toimiva ratkaisu.

– Pääkaupunkiseudulla on voimakkaita intressiristiriitoja maankäytön suhteen. Monet asiat, jotka olisivat hyviä ympäristön ja vesien suojelun kannalta, eivät ole sitä taloudellisesti lyhyellä aikavälillä. Parempaan suuntaan kuitenkin mennään.

Sari Front neuvoo, että sinilevän voi havaita keppitestillä: tikulla kokeiltaessa se hajoaa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan, kyseessä ei ole sinilevä.

Toinen keino on säilöä uimavettä tunniksi vesiastiaan. Sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

– On hyvä suhtautua sinilevään, niin että se voi aiheuttaa terveyshaittaa. Tämä on lähtökohta etenkin pienten lasten näkökulmasta.

Helsinki päivittää rantojen sinilevätilannetta osoitteessa: ulkoliikunta.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut