Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

"Tämä on paikka, jonne voi tulla vaimoa karkuun" – Helsingin lähiöön syntyy joka kesä jättiterassi, jossa ohikulkijatkin huikataan pöydän ääreen

Ylä-Malmin torilla on kolme "Malmin parasta" terassia sekä Tissari ja Lakkari aivan kulman takana.

Miten niin Helsingissä ei ole tänä vuonna jättiterassia?

Tervetuloa Ylä-Malmille: Ravintolat Suski, Konja ja Bierhaus Köln muodostavat torilla terassitriangelin, josta löytyy juomaa, ruokaa ja kanssaihmisiä.

Suski:

– Tämä on Malmin paras, todetaan pöytäseurueessa, jossa istuu olutseura Malmin Mäskien jäseniä ja Suskin vanhoja kantiksia.

– Tähän paistaa aina aurinko. Puut ovat kasvaneet sen verran, että varjopaikkojakin on, kertoo puhemiehen roolin helteisenä tiistaina ottanut Jyrki, 60.

Hän toimii myös olutseuran puheenjohtajana.

Oluen äärelle tullaan kauppareissulla tai aiemmin töistä tultaessa, kun pöydässä istuu tuttuja naamoja. Ohikulkeva tuttu rouva huikataan nytkin pöydän ääreen.

”Oluenystävän taivas!” – tässä on Helsingin paras olutravintola: lukijat äänestivät ykköseksi baarin, joka on harvinaisuus koko maailmassa

Keskustan koronakesien jättiterassit eivät ole seuruetta kiinnostaneet. Sinne ei ole ollut syytä lähteä, sillä Malmilla on kaverit ja huokeammat hinnat. Suskissa oluttuoppi maksaa 5,50 euroa.

Seurueen mukaan Suskissa käy vanhempaa porukkaa ja perheitä, sillä Suski on myös ruokaravintola.

– Tämä on rauhallinen terassi, jossa nautiskellaan, vastapäätä ryypätään, Jyrki summaa.

Konja:

Torin toisella puolella olevan Konjan terassi alkaa olla jokaista tuolia myöten täynnä kello 16 ja puheenparsi äänekkäämpää kun naapurissa.

Tälle terassille ei aurinko paista, mutta oluttuoppi on torin edullisin: 4,30 euroa.

– Tällä ravintolalla on huono maine, että puukot heiluu joka viikko, mutta se ei pidä paikkaansa, kertoo Pete, 55.

Hän on käynyt Konjassa vuodesta 1995 lähtien, nykyisin päivittäin. Pete pelaa Konjassa biljardia ja kuuluu KGB:hen eli Konja Grand Billiard ry:hyn.

–Täällä on kolme kertaa viikossa biljardikisat, jopa Suomen huippupelaajat käyvät täällä. Jos meno on liian hurjaa, voi siirtyä viereiseen Bierhausiin.

Biljardin ystävien ohella Konja vetää oluesta kiinnostuneita, ja ainakin yhtä Mustanaamion ystävää. Mies kertoo tulevansa Konjaan lukemaan sarjakuvan iltapäivälehdestä joka päivä.

– Ihmiset puhuvat päivän uutisista ja omista fiiliksistä. Ei ehkä suhteellisuusteorian ratkaisemisesta.. mies kuvaa Konjan tunnelmaa.

Osa tulee suoraan töistä.

– Tämä on paikka, jonne tullaan spontaanisti käymään työpäivän jälkeen ja tavataan tuttuja, sanoo terassin nuorimpiin asiakkaisiin kuuluva mies.

– Ei tämä mikään treffipaikka ole. Jos olisin sinkku, menisin varmaan muualle. Nyt tämä on paikka, jonne voi tulla vaimoa karkuun.

– Tää on Malmin paras terassi.

Helsinkiläinen ravintola avasi 127 metrin jättiterassin, lopputulos löi Matin ällikällä – tuoli pitää kantaa itse, ei yhtään pöytää

Konjan ikähaarukka on laaja.

– Konjassa voi periaattessa törmätä vaikka kaverin mummoon.

Kenekään mielestä Malmin terasseilla, ei edes Konjassa, tarvitse pelätä.

– Mutta jos rupeaa vittuilemaan, silloin täällä saa turpaan, muistuttaa Mika, 56, jonka tatuoidun rintakehän päällä roikkuu kotiavain.

Jyrki rakensi Helsingin keskustaan unelmiensa baarin, sisustus loksauttaa leuat – "Tämä on maailman ensimmäinen, vastaavaa ei ole missään"

Selkeistä vakiasiakaskunnistaan huolimatta, terassien välillä on myös liikettä.

– Porukka siirtyy paikasta toiseen happy houreiden, bingojen tai porttikieltojen mukaan, Sarkkiseksi esittäytyvä mies kertoo.

Osa myös pakenee bingohetkeä ravintolasta toiseen tai käy välillä "omilla asioillaan" torin penkeillä.

Bierhaus Köln:

Bierhaus Kölnissä ei pelailla seurapejä, vaan keskitytään itse asiaan eli olueeseen. Erilaisia oluita on tarjolla 80–100. Terassipaikkoja on sekä varjossa lipan alla että torilla, kaikkiaan 178.

Ulla, 62 ja Pertti, 65, käyvät aina Bierhausin terassilla, koska "se on Malmin paras".

– Täältä saa hyviä erikoisoluita ja terassipaikoissa on valinnanvaraa, sanoo Ulla.

Pariskunnasta Pertti on oluiden ystävä. Tällä kertaa lasissa on suosikki Krombacherin lager. Ullan lasissa on useimmiten soodavettä.

Tällä kertaa he istuvat terassin kulmauksessa, johon käy viilentävä tuuli Kirkonkyläntien suunnalta.

Terassilla tapaa tuttuja.

– Ihmiset poikkeavat tässä duunista tullessaan.

Bierhausin asiakkaat eivät koe Malmin keskustaa rauhattomaksi.

– Joka paikassa saa olla vähän varuillaan, Ulla huomauttaa.

Poliisipartiot ovat tuttu näky Malmin torilla, mikä on heistä positiivinen asia.

Tiistai-iltapäivänä draamaa aiheuttivat torilla tepastelevat lokkisisarukset ja heidän ylisuojeleva emonsa.

Mikäli torin liki 400 terassipaikkaa täyttyvät, lisää löytyy aivan kulman takaa esimerkiksi Luck Ladystä eli Lakkarista tai Ohjelmaravintola Malmintorista, joka Malmilla tunnetaan paremmin Tissibaarina eli Tissarina.

Tissari mainostaa terassiaan Malmin Ibizana. Terassiolutta voi siemailla aurinkotuolissa lekotellen varpaat suloisen pehmeässä sannassa.

Ravintola Suski avoinna ma-to klo 10.30–21.30, pe 10.30–22.30, la 12–22.30, su 12–19.30

Ravintola Konja avoinna su-to klo 9–02, pe-la klo 9–4.30

Bierhaus Köln avoinna su-to klo 11–24, pe-la klo 11–02

Helsinkiläislähiön "viimeinen pubi" suljettiin yllättäen – Merja, 72, ja Ari, 69, käyvät oluella nyt kiinalaisessa ravintolassa: "Emme tiedä enää, mitä kavereille kuuluu"

Vallilan Konepajalle avautui 1000 neliön jättiterassi – panimokeskuksen rakentaminen alkaa syksyllä

Hietalahden torin uusi terassi avautuu lauantaina: näin monta asiakaspaikkaa sinne tulee – kirppistoiminta säilyy