Käärmeet luikertelevat nyt helposti sisätiloihin – Jo pari tapausta Porvoossa: "Pyrkivät sinne, missä on viileämpää"

Porvoossa on uutisoitu viime aikoina jo kahdesta tapauksesta, jossa rantakäärme on päässyt yllättämään sisätiloissa, kertoo Uusimaa-lehti. Ensimmäisessä tapauksessa käärme luikerteli terassin kautta asuntoon, josta pelastuslaitos kävi sen siirtämässä takaisin luontoon.

Toisessa tapauksessa käärme oli päätynyt raollaan olleen oven kautta ulkosaunaan, ja siellä piiloon muurin ja seinän väliin. Kummassakaan tapauksessa käärmeistä ei aiheutunut vahinkoa, mutta sisälle eksynyt käärme saattaa kuitenkin säikäyttää.

Matelijoihin erikoistunut biologi Jarmo Saarikivi osaa antaa kolme syytä sille, miksi käärmeet yhtäkkiä pyrkivät asuntoihin sisälle. Yksi syy on lämpimät kelit.

– Käärmeet pyrkivät sinne, missä on viileämpää, Saarikivi kertoo.

Käärmeet saattavat päätyä sisälle myös erilaisten tuoksujen perässä, etsiessään sopivaa ravintoa. Kolmas mahdollinen syy on uteliaisuus.

– Varsinkin nuoret yksilöt usein seikkailevat, Saarikivi kertoo.

Jos omaan asuntoon on eksynyt käärme, suurelle paniikille ei kuitenkaan ole tarvetta. Porvoossa asuntoihin eksyneet käärmeet ovat olleet rantakäärmeitä, jotka ovat täysin myrkyttömiä. Eksyneen käärmeen voi Saarikiven mukaan siirtää myös itse takaisin luontoon.

– Tarvitsee vain olla paksut hanskat, ämpäri ja harava. Niillä saa käärmeen siirrettyä ihan turvallisesti, Saarikivi neuvoo.

– Hengiltä ei niitä tarvitse alkaa nuijimaan.

Myös kyiden suhteen Saarikivellä on samat neuvot.

– Jos on hyvät välineet ja tietää mitä tekee, voi myös eksyneet kyyt siirtää itse turvallisesti ulos.

Porvoon pelastuslaitokselta kerrotaan, että he ymmärtävät täysin, miksi käärmeiden takia toisinaan soitetaan hätäkeskukseen. Käärmeitä saatetaan edelleen pitää epämiellyttävinä ja pelottavina.

– Kyllä vuosittain käymme aina jokusen käärmeen hakemassa pois, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Pelastuslaitokselta kuitenkin vinkataan, että myös kotikonstein voi yrittää lähteä häätämään sisälle eksynyttä käärmettä.

– Ihan omilla toimenpiteillä voi pyrkiä siihen, että käärme lähtee itsekseen pois asunnosta.

– Tärkeää on rauhoittaa tilanne, ja avata esimerkiksi ovi, josta käärme voi itse luikerrella ulos. Jos alkaa kauheasti hääräämään, käärme saattaa mennä vain piiloon.

Myös pelastuslaitos korostaa suojavarusteiden tärkeyttä, kun käärmeitä aletaan itse siirtämään ulkotiloihin.

– Suojavarusteissa on otettava huomioon se, onko käärme myrkyllinen vai ei, pelastuslaitokselta huomautetaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut