Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suvilahden kaasukello otetaan loppukesästä festarikäyttöön – kunnostaminen kohta valmis

Suvilahden tiilisen kaasukellon korjaaminen on edennyt siihen vaiheeseen, että se voidaan loppukesästä ottaa väliaikaiseen käyttöön.

Kaasukello tulee toimimaan 12.–14. elokuuta järjestettävän Flow-festivaalin käytössä.

Helsingin kaupunki on jo pitkään korjannut Suvilahden tiilistä kaasukelloa. Kellon lopullinen käyttötarkoitus on vielä avoin, joten viimeistelytyöt tehdään rakennuksen käyttötarkoituksen ratkettua. Kaupunki on peruskorjannut kaasukelloa vuosina 2018–2022.

Rakennukseen on tehty väliaikainen lämmitys, jotta se pysyisi kuivana. Tuuletuksen varmistava poistoilmanvaihto riittää noin 50 henkilölle.

Tiilinen kaasukello on valmistunut vuonna 1910 ja se on yli 40 metriä korkea. Kello on aiemmin toiminut kaupunkikaasun tuotantolaitoksen osana, mutta se otettiin pois käytöstä 1980-luvulla.

Lue: Suvilahden kaasukello korjattiin 19 miljoonalla eurolla – Jättimäisille tiloille ei kuitenkaan ole enää tiedossa käyttäjää

Lue: Suvilahden kaasukellon julkisivu puretaan talven aikana – pilaantuneita maita poistettu jo 8 000 tonnia

Lue myös: Suvilahden kaasukello kunnostetaan – Sisätilat käyttöön 18 000 000 eurolla

Vuosia jatkuneen peruskorjauksen aikana rakennuksen julkisivua korjattu ja tehty uusi lämpöä eristävä yläpohja ja vesikatto.

Samalla myös sisätiloja on puhdistettu epäpuhtauksista. Rakennuksen alapohjarakenne on uusittu pohjalaattaan asti ja vahvistettu perustuksia paaluttamalla. Myös ulkoseinien rappaus uusittu sekä huonokuntoinen huoltotaso.

Nyt mittava korjaustyö on loppusuoralla. Vielä ennen tiilikellon lopullista käyttöä sen lattiarakenne täytyy viimeistellä ja jatkaa seinien tiivistysrappausta todennäköisesti ylös asti. Rakennuksen yläosan öljyyntyneitä tiiliä puhdistetaan.

Kaksi Suvilahdessa sijaitsevaa kaasukelloa ovat olleet alueen maamerkkejä. Alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Suvilahden aiemman kaasulaitostoiminnan vuoksi pilaantunutta maaperää on kunnostettu sitä mukaa, kun peruskorjaus- tai muutostöitä on tehty. Helsingin ympäristöpalvelut totesi viime keväänä antamassaan lausunnossa, että rakennuksen väliaikaiskäytössä maaperästä ei aiheudu riskiä rakennuksen käyttäjille.