Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa tuhansien eurojen vesivahingon, varoittaa vakuutusyhtiö – Tarkasta omasta laitteestasi ainakin nämä

Ilmalämpöpumpusta voi aiheutua hellekesänä tuhansien eurojen vahinko, jos pumppua ei ole huollettu asianmukaisesti. Vakuutusyhtiö Lähitapiolan asiantuntija kertoo tiedotteessa, että ilmalämpöpumpuista on aiheutunut satoja vuotovahinkoja.

– Helteillä, kun ilmalämpöpumppuja käytetään jäähdyttämiseen, laitteeseen syntyy kondenssivettä. Jos tämä vesi ei pääse asianmukaisesti poistumaan putkistoja pitkin, vesi saattaa aiheuttaa huomattavan vahingon kodissa. Kun laitetta käytetään viilennykseen, on hyvä tarkastaa, että poistoputkesta tiputtelee vettä ja että vesi valuu asianmukaisesti maahan tai viemäriin, eikä esimerkiksi rakennuksen seinään, sanoo Lähitapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen tiedotteessa.

Lähitapiolan tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen aiheuttamien vuotovahinkojen syy on ollut tukkeutuneessa poistoputkessa, putkiliitoksen rikkoutumisessa tai asennusvirheessä.

Huolimattomat liitokset voivat vuotaa rakenteisiin pidemmän aikaa ennen kuin vahinko huomataan.

Antti Määttänen, Lähitapiola

– Talven aikana sisäyksikön valuma-altaaseen kertyy pölyä ja se kulkeutuu putkistoon kesällä, kun kondenssivettä kertyy. Putkistossa saattaa olla lisäksi mutka, jolloin vesi seisoo paikallaan ja kerryttää levää, jolloin tukos syntyy. Myös hyönteiset voivat tukkia poistoputken. Huolimattomat liitokset taas voivat vuotaa rakenteisiin pidemmän aikaa ennen kun vahinko huomataan. Kaikkiin kosteuden merkkeihin tulee suhtautua huolella ja tarkastaa mahdollisen vuodon lähde. Lisäksi ilmalämpöpumput tulee huoltaa säännöllisesti huoltokirjan mukaisesti, Määttänen sanoo tiedotteessa.

Enemmistö ilmalämpöpumppujen vahingoista on Lähitapiolan mukaan kuitenkin laitteen erilaisia rikkoutumisia.

Sähkövirran häiriöt, jotka johtuvat puun kaatumisista sähkölinjoille tai salamaniskuista, rikkovat ilmalämpöpumppuja.

Yleinen syy on myös laitteen osan rikkoutuminen.

Muutaman kerran vuodessa ilmalämpöpumppu aiheuttaa rikkoutumisensa yhteydessä myös tulipalon.