Helsinkiläisellä arvoalueella ei ole tarpeeksi autopaikkoja, tyhjät bussipysäkit kiristävät hermoja: kaupunki suunnittelee autoilijoille kalliiksi tulevaa keinoa
4
– Nämä paikat seisovat tässä tyhjänpanttina, toteaa Kruununhaan autopaikkapulan hyvin tunteva Matti Kivelä käytöstä poistetuista bussipysäkeistä Mariankadulla. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaLisää parkkipaikkoja Kruununhakaan saataisiin aikaiseksi pienin muutoksin, kuten poistamalla liikennemerkkejä ja keltaisia maaleja jalkakäytävän reunasta. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaMyös toisella puolella Mariankatua on kieltomerkki. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaKruununhaassa asuva Matti Kivelä joutuu usein kävelemään taustalla siintävältä Tervasaarenkannakselta kotiin, koska parkkipaikkoja ei muualla ole. Sanna Jompero-Lahokoski
Helsinki suunnittelee jälleen korotuksia asukaspysäköintimaksuihin. Se vapauttaisi kaupungin mukaan paikkoja niitä eniten tarvitseville.
Jopa tunnin kestävä kortteliralli ilta-aikaan. Asukaspysäköintitunnuksesta maksaminen, vaikka parkkipaikkaa ei löydy. Huolimaton ja tilaa vievä pysäköinti. Käytöstä poistettujen bussipysäkkien seisottaminen tyhjillään.
Näihin ajatuksiin tiivistyvät Kruununhaan asukkaiden ajatukset alueella jo pitkään velloneesta parkkipaikkaongelmasta. Kruununhaan Facebook-sivuilla taannoin käydyssä keskustelussa on harkittu jopa muuttoa pois.
Kruununhaan asukasyhdistyksen kaavoituksesta, liikenteestä ja ympäristöstä vastaava Matti Kivelä ehdottaa kysyttäessä tapaamispaikaksemme Mariankadun vieressä sijaitsevaa Ritarihuoneen puistikkoon.
– Koska mahdolliset uudet parkkipaikat sijaitsevat tässä vieressä, Kivelä perustelee ja näyttää Mariankadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä olevaa pätkää, jossa on pysäköintikieltomerkki, kuten myös kadun toisella puolella.
– Tämä tienpätkä on nyt täysin tyhjän panttina.
Nykyisillä liikennejärjestelyillä merkit ovat turhia, koska HSL lopetti vuosi sitten vähäisten matkustajamäärien takia bussilinjan 17.
– Tänne saisi ainakin toistakymmentä uutta paikkaa, Kivelä sanoo.
Kruununhaan asukasyhdistys teki tammikuussa ehdotuksen kaikkien Mariankadun entisten bussipysäkkialueiden ottamisesta asukaspysäköintikäyttöön.
– Nämä paikat helpottaisivat tilannetta ratkaisevasti. Itse olen joutunut usein viemään auton Tervasaarenkannakselle. Sinne ei moni vie, kun se on niin kaukana.
Kaupunki perusti viime syksynsä kymmenkunta asukaspysäköintipaikkaa Kannaksen länsipäähän ja Pohjoisrannan jakeluaseman viereen.
Asukaspysäköintitunnukset ovat käytössä kantakaupungissa, sillä monilla taloyhtiöiden tonteilla ei ole omia autopaikkoja.
Mariankadulla entisen bussipysäkin kohdalla on pysäköintikieltomerkki. Linja on lakkautettu, mutta pysäköidä ei saa. Sanna Jompero-Lahokoski
Kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoo, että Etelä-Helsingin käytöstä poistettuja bussipysäkkejä on tarkoitus käydä läpi vielä tänä kesänä yhdessä HSL:n kanssa.
– Pysäkkejä poistetaan, mikäli HSL:n kanssa tullaan siihen tulokseen, että niitä voidaan poistaa. Päätöksiä tehdään syksyn aikana.
Kruununhaan lisäksi myös Ullanlinnasta ja Punavuoresta on tullut palautetta.
– Montaa paikkaa ei tule, mutta ymmärrän, että yksittäisetkin paikat ovat tärkeitä.
Tilanne näillä alueilla on Putkosen mukaan Etelä-Helsingin haastavin.
– Asukaspysäköintitunnuksia on enemmän kuin kadunvarsipaikkoja. Tunnus mahdollistaa pysäköinnin kadunvarteen, mutta ei takaa vapaata pysäköintipaikkaa. Kaikki jotka ovat hankkineet tunnuksen, tietävät sen kyllä.
Kruununhaan ja Kluuvin alueelle on myönnetty noin puolitoistakertainen määrä tunnuksia paikkoihin nähden. Asukaspysäköintipaikkoja alueella on noin 1 500.
Myös Mariankadun ja Kirkkokadun kulmassa on pysäköintikieltomerkki. Bussipysäkkiä merkin jälleen ei ole ollut enää aikoihin. Näin toteaa kruununhakalainen Matti Kivelä. Sanna Jompero-Lahokoski
Parkkipaikkojen lisäämisen sijaan vaikuttavampi tapa pureutua pysäköintiongelmaan on Putkosen mukaan hintojen nostaminen.
– Hinnoittelulla voidaan vaikuttaa paikkojen kysyntään. Kun hintaa nostetaan, niin ne, joilla ei ole välitöntä tarvetta, luopuvat siitä. Puolestaan ne, joilla tarve on, saavat paikan paremmin.
Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli asiaa toukokuussa ja ehdotti kaupunginhallitukselle hintojen korottamista enimmillään vuosittain 15 prosentilla.
– Käytännössä se on nykyiseen hintaan nähden muutaman euron kuukaudessa, Putkonen toteaa.
Uusi malli saadaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2024 ja on voimassa, kunnes uusi pysäköintipolitiikka tehdään. Tällä hetkellä korotukset on laskettu vuoteen 2029.
Mariankadulla on useita käytöstä poistettuja bussipysäkkejä. Sanna Jompero-Lahokoski
Edellisen kerran pysäköintimaksupolitiikasta päätettiin Helsingissä vuonna 2014. Siitä alkaen maksut ovat nousseet joka vuosi lukuun ottamatta viime vuotta. Esimerkiksi vuonna 2013 maksu oli 120 euroa vuodessa ja viime vuonna 360 euroa. Korotuksilla on ollut Putkosen mukaan haluttu eli paikkoja vapauttava vaikutus.
Kruununhaka ja Kluuvi kuuluvat E-asukaspysäköintialueeseen, joka on Helsingin kallein. Kuukausimaksu on 30 euroa eli tunnuksen vuosimaksu on 360 euroa. Asukkaat ovat vastustaneet korotuksia.
Kivelä kierrättää vielä kävelykierroksen ympäri Kruununhaan katuja. Matkan varrella näkee lomakaudesta huolimatta täynnä autoja olevia katuja ja toisaalta käytöstä poistettuja tyhjiä bussipysäkkejä.
– Parkkipaikkoja tarvitsevat muutkin kuin asukkaat, Kivelä huomauttaa.
– Kantakaupungissa ongelmia pysäköintiin tuo vielä entisestään taloyhtiöiden remontit. Talot ovat niin vanhoja, että aina jossain on joku iso remontti meneillään.